GGD laat besmette mensen soms zelf omgeving informeren

In sommige regio’s in Nederland laat de GGD mensen die besmet zijn met het coronavirus zelf hun contacten informeren. Het is niet bekend in welke mate dat gebeurt en waar, zegt een woordvoerder van GGD GHOR donderdag. Ze ontkent dat het bron- en contactonderzoek is afgeschaald. Het gaat volgens haar om een „andere manier van werken”.

Wie bij de GGD positief test op het coronavirus wordt in ieder geval door de gezondheidsdienst gebeld. „Daar wordt helemaal niks aan afgeschaald.” In sommige regio’s is het door de oplopende stijging van het aantal positieve tests erg druk. „Dan gaan we een andere fase van het onderzoek in en vragen we mensen om hun eigen contacten te informeren.” Op die manier wil de GGD zo snel en zorgvuldig mogelijk werken, zegt de woordvoerder.

De GGD blijft er wel naar streven om iedereen die besmet is te bellen. Het aantal positieve coronatests daalde sinds begin mei, maar stijgt sinds vorige week snel. Ook bij de teststraten wordt het steeds drukker. De GGD ziet een „explosieve toename” van mensen die afspraken maken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Het kabinet overweegt het sluiten van nachtclubs en schrappen evenementen