Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 7 juli de laatste ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronacrisis bij. Dit was het belangrijkste nieuws:

  • In de ziekenhuizen lagen woensdagmiddag 206 coronapatiënten , zes minder dan een dag eerder. Verder werden bij het RIVM 3.688 nieuwe positieve coronatests gemeld. De afgelopen dagen stijgt het dagelijkse aantal positieve testuitslagen.
  • Het duiden van de coronacrisis in Nederland aan de hand van de dagelijkse positieve testuitslagen wordt steeds moeilijker, aldus hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel. De recente toename van het aantal besmettingen bekijkt het OMT volgens Van Dissel met „argusogen”, al is er volgens de directeur nog geen grote reden tot zorgen.
  • Desalniettemin heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) het OMT woensdag gevraagd een spoedadvies uit te brengen vanwege het stijgende aantal dagelijkse positieve coronatests. De Jonge wil advies over hoe de cijfers te duiden zijn en hoopt donderdagmiddag van het OMT te horen.
  • Nederlandse bedrijven moeten zeker 4,2 miljard euro van de ontvangen 18,7 miljard euro aan coronaloonsteun terugbetalen. Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van het ministerie van Financiën. Vermoedelijk schatten ondernemers hun omzetverlies veelal hoger in dan uiteindelijk werkelijk het geval was.
  • Ruim de helft van de zelfstandig ondernemers had minder werk door de coronacrisis, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Een kwart van de ondervraagden bleek vorig jaar in „matige of slechte” financiële positie te verkeren door een terugloop aan opdrachten.

Lees hier verder in het blog van donderdag 8 juli Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge vraagt OMT om spoedadvies over stijgend aantal positieve tests