Laatste nieuws coronacrisis

Horeca: nieuwe beperkingen zijn toppunt van symboolpolitiek

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Ondernemersorganisaties tonen begrip voor maatregelen, maar willen verlenging steun

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen „begrip” te hebben voor de verscherpte coronamaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd. Dat hebben de twee belangenclubs vrijdagavond laten weten. De clubs roepen het kabinet wel op de steunmaatregelen voor getroffen ondernemers te verlengen.

Vooral voor de evenementensector zijn de nieuwe beperkingen volgens VNO-NCW en MKB-Nederland een „drama”. Ze wijzen erop dat de sector al een jaar op slot zit. „Ondernemers hebben de afgelopen tijd fors geïnvesteerd om deze zomer weer festivals en dergelijke te kunnen organiseren, maar moeten alweer stoppen voordat ze überhaupt zijn begonnen. Iets organiseren voor ná 13 augustus, wie durft dat nu nog?” De clubs roepen het kabinet op om de vergoeding uit het garantiefonds voor deze sector te verruimen naar 100 procent.

De huidige stijging van het aantal coronabesmettingen toont volgens de organisaties „de voorbarigheid” van het kabinetsbesluit om de steunmaatregelen voor ondernemers niet meer te verlengen tot na het derde kwartaal. Ze vragen het kabinet dan ook deze beslissing te heroverwegen. Ze noemen de nieuwe regels „uiterst wrang voor ondernemers die wel alles uit de kast hebben gehaald om veilig en verantwoord hun deuren weer te openen”.

GGD in vijf regio’s overgegaan op ‘fase 5’ in bron- en contactonderzoek

In vijf regio’s is de GGD, als gevolg van de snelle stijging in het aantal positieve coronatests, overgegaan op ‘fase 5’ van het bron- en contactonderzoek. Dit houdt in dat bij een positieve testuitslag alleen het resultaat wordt doorgebeld en verder geen onderzoek wordt gedaan. Dat zegt een woordvoerder van GGD GHOR tegen NRC.

Het gaat om Groningen, Twente, Amsterdam, Haaglanden en Brabant van in totaal 25 GGD-regio’s. Met name in en rondom steden - studentensteden in het bijzonder - wordt de druk op de GGD volgens de woordvoerder hoger door een „explosieve stijging” in het aantal positieve tests. Dit houdt in dat de GGD verhoudingsgewijs steeds minder vaak derden kan nabellen en registreren die in contact zijn geweest met de besmette persoon.

Geen positieve coronatesten meer bij olympische turnploeg

De hele Nederlandse olympische turnploeg heeft vrijdag negatief getest op het coronavirus, inclusief de sporter die donderdag nog negatief getest had. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie (KNGU) vrijdag laten weten.

De sporters en de staf van het vrouwenteam trainen de komende dagen uit voorzorg wel nog apart in Heerenveen en worden daar ook regelmatig getest. Als alle resultaten negatief zijn, reizen de vrouwen vanaf woensdag naar Tokio. De mannen reizen dan zoals aanvankelijk gepland stond op zondag naar de Japanse hoofdstad om zich verder voor te bereiden op de aanstaande Olympische Spelen. Binnen de mannenploeg is geen direct contact geweest met de persoon die eerder positief testte op het coronavirus.

Technisch directeur Mark Meijer van de KNGU zegt in de komende dagen gaan het reisschema en trainingsplan opnieuw te zullen indelen. „Het blijft de voorkeur om samen in Heerenveen te trainen, maar logistiek moet dit wel kunnen.”

KNVB: maatregelen ‘flinke domper’ start Eerste Divisie, hopelijk wel volle tribunes Eredivisie

De KNVB vindt het een „flinke domper” dat de eerste wedstrijden van de Eerste Divisie niet in volle stadions plaatsvinden. Wel houdt de KNVB er nog steeds rekening mee dat de tribunes van de Eredivisie volledig benut kunnen worden, omdat deze wedstrijden een week later beginnen. Dat zegt een woordvoerder van de voetbalbond vrijdag.

Mogelijk wordt de eerste Eredvisie-wedstrijd, tussen Go Ahead Eagles en sc Heerenveen, wel een dag verplaatst, van 13 augustus naar 14 augustus. Op die dag lopen vooralsnog de vrijdagavond aangekondigde verscherpingen af.

Tot en met 13 augustus mogen supporters alleen aanwezig zijn als zij een zitplaats hebben op anderhalve meter afstand van elkaar. Als de stadions werken met coronatoegangsbewijzen, mag wel twee derde van de tribunes bezet worden.

Ondanks de teleurstelling over de eerste wedstrijden van de Eerste Divisie zegt de KNVB-woordvoerder begrip te hebben voor de maatregelen. De bond hoopt vooral dat de coronabesmettingen weer zullen dalen.

De nieuwe voetballen voor bij de Eredivisie. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Vakanties geen bepalende rol bij aanscherping maatregelen, wel ‘extra stimulans’

Dat het nu de vakantieperiode is, heeft volgens demissionair premier Mark Rutte (VVD) geen bepalende rol gespeeld bij het aanscherpen van de coronamaatregelen. Wel hoopt hij dat het aantal besmettingen in ons land niet opnieuw op het punt komt dat andere landen Nederland aanmerken als risicoland, zei hij vrijdag tijdens de persconferentie over de maatregelen. Hierdoor zouden Nederlandse reizigers bij aankomst op hun vakantiebestemming mogelijk in quarantaine moeten en buitenlandse vakantiegangers niet meer naar Nederland willen komen. Als dat vermeden kan worden is dat een positief „bijkomend effect”, aldus Rutte.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) noemde de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, waar veel landen hun reisadviezen op baseren, een „extra stimulans” om de coronaregels weer aan te scherpen. De kleurcodes op de ECDC-kaart zijn gebaseerd op de gemiddelde besmettingscijfers van een land. Als een land hierop rood kleurt, betekent dat dit gebied een hoge besmettingsgraad heeft en zullen andere landen waarschijnlijk reisrestricties doorvoeren. Ieder land bepaalt vervolgens zelf wat het met de kleurcodes doet.

De Jonge hoopt dat Europese overheden niet blind varen op de kaart, maar ook kijken naar ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het aantal ziekenhuisopnames een realistischer beeld geeft van het risiconiveau van een land. De Kamer vroeg afgelopen donderdag aan het kabinet om in Europa aan te kaarten dat niet de besmettingscijfers maar de druk op de zorg het leidende criterium wordt. Volgens De Jonge willen veel landen daar niet aan.

Horeca: nieuwe beperkingen zijn het toppunt van symboolpolitiek

De nieuwe coronabeperkingen zijn het „toppunt van symboolpolitiek”, waarbij „de horeca wéér wordt opgeofferd”. Dat zegt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de vrijdagavond door het kabinet aangekondigde maatregelen. Cafés en restaurants moeten vanaf zaterdag tot 14 augustus na middernacht sluiten en nachtclubs en discotheken moeten volledig dicht.

„Blijkbaar vindt het kabinet het sentiment rondom de zomervakantie belangrijker dan het doel voor ogen te houden waar de restricties ooit voor in het leven geroepen zijn, namelijk de druk op de ziekenhuizen en de IC-capaciteit”, aldus de branchevereniging. „Zolang die druk niet toeneemt, moet het kabinet geen maatregelen treffen voor de bühne. Wat ons betreft, is dit puur een cosmetische ingreep om code rood te omzeilen.”

Volgens de brancheorganisatie gaat de horecasector weer een moeilijke tijd tegemoet. KHN zal zich naar eigen zeggen de komende weken inzetten voor „het zo snel mogelijk loslaten van de restricties” en aanvullende financiële compensatie voor de branche.

Club Annabel in Rotterdam toen op 26 juni de deuren weer open mochten. Foto: Olivier Middendorp

Fieldlabs noemt nieuwe coronamaatregelen ‘bizar’

De programmamanager van Fieldlab Evenementen, Pieter Lubberts, vindt het „een klap in het gezicht” dat het kabinet het festivalleven opnieuw aan banden gaat leggen. Vanaf zaterdag tot 14 augustus moeten bezoekers van festivals weer een zitplaats hebben en zijn meerdaagse evenementen niet toegestaan. Tegen persbureau ANP zegt Lubberts vrijdag dat hij de plannen „bizar” vindt.

Hij zegt dat het nu lijkt alsof het kabinet niets doet met zijn onderzoek. Fieldlab voerde een aantal maanden testen uit met evenementen waarbij bezoekers een negatieve coronatest moesten overleggen om binnen te komen. Zo was bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival in mei een testevenement; onder de bijna 30.000 bezoekers die een van de negen shows bijwoonden, zijn achteraf 48 positieve coronabesmettingen geconstateerd. Bij alle evenementen van Fieldlab samen waren 129.000 mensen. Volgens Fieldlab had dit 103 mogelijke coronabesmettingen tot gevolg.

Ook Nachtbelang, de belangenvereniging van nachtclubs en discotheken, baalt van de nieuwe maatregelen. Nachtclubs en discotheken moeten voorlopig dicht. Een woordvoerder noemt het „zeer onterecht” dat gewezen wordt naar de clubs als oorzaak voor het oplopende aantal coronabesmettingen. „Het is niet alleen de horeca waar het misgaat, het gaat mis in de hele keten”, aldus de woordvoerder van de vereniging tegen persbureau ANP.

Lowlands-directeur ‘laaiend’ op kabinet

Directeur Eric van Eerdenburg van meerdaags festival Lowlands is „laaiend” op het kabinet vanwege de verscherpte coronamaatregelen die het vrijdag aankondigde. Premier Mark Rutte (VVD) maakte vrijdag onder meer bekend dat meerdaagse evenementen tot 14 augustus zijn verboden. Het Lowlands-festival zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn.

Het kabinet bekijkt op 13 augustus of de verscherpte maatregelen langer moeten duren. Dat zou betekenen dat Van Eerdenburg een week voor de start van het festival weet of Lowlands dit jaar door kan gaan. „Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: je ziet maar hoe je het oplost”, zegt Van Eerdenburg tegen persbureau ANP. „Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit.”

Van Eerdenburg vreest dat Lowlands door de nieuwe maatregelen financieel flink in de problemen komt, want de opbouw voor het festival is al in volle gang. „De Engelse artiesten vallen niet onder het garantiefonds”, zegt Van Eerdenburg, verwijzend naar voor het festival geboekte acts als Liam Gallagher, Stormzy en The Chemical Brothers. „Dat zijn de duurste artiesten die we geboekt hebben. Het is werkelijk waar schofterig.”

Het laatste Lowlands-festival dat wél doorging, in 2019. Foto Andreas Terlaak

Rutte en De Jonge: keuze voor versoepelen eind juni was logisch en verantwoord

Het kabinet vindt niet dat het de verkeerde keuze gemaakt heeft door eind juni te versoepelen. Dat zeiden demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdagavond tijdens de persconferentie over de nieuwe maatregelen.

Omdat de besmettingscijfers zo sterk waren terug gelopen in juni, lieten de „modellen” en „verwachtingen” het toe om verregaande versoepelingen door te voeren, aldus Rutte. Het was een „logische” beslissing om op dat moment te versoepelen, zei de premier. Adviesorgaan het OMT had dat toen ook geadviseerd.

De reden dat de maatregelen nu weer aangescherpt worden, is het snel toenemende aantal infecties met de erg besmettelijke Deltavariant. Die gaan „razendsnel”, aldus minister demissionair De Jonge.

Dat voornamelijk jongeren besmet raken, is volgens de coronaminister geen reden om de maatregelen niet aan te scherpen. Jongeren kunnen ook „flink ziek” worden en „lang last houden van een besmetting”, aldus De Jonge.

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag tijdens de persconferentie. Foto Phil Nijhuis/ANP

Rutte: horeca om middernacht dicht, meerdaagse evenementen tot 14 augustus verboden

De coronamaatregelen in ons land worden aangescherpt. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) vrijdagavond bekendgemaakt op een persconferentie. „Het is duidelijk dat we de snelle verspreiding van het coronavirus moeten afremmen”, aldus de premier. „Als we nu niks doen loopt het aantal besmettingen alleen maar op.” De maatregelen gaan in vanaf zaterdagochtend 06.00 uur en duren tot 14 augustus. „Niet leuk, wel noodzakelijk”, zo vatte Rutte de aanpassing van de maatregelen samen.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen die vrijdagavond zijn aangekondigd:

 • De horeca blijft open, maar alle klanten moeten een vaste zitplaats hebben en anderhalve meter afstand houden van personen buiten hun huishouden. Horecazaken gaan om middernacht dicht en mogen vanaf 06.00 uur ‘s ochtends weer open. Live optredens en harde muziek zijn verboden. Discotheken en nachtclubs gaan weer dicht.
 • Ook bij evenementen, culturele locaties, professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten moet iedereen een zitplaats hebben en anderhalve meter afstand houden. Extra publiek mag aanwezig zijn als aan de deur gevraagd wordt om een coronatoegangsbewijs. In dit geval mag maximaal twee derde van de beschikbare ruimte door bezoekers bezet worden.
 • Evenementen mogen maximaal 24 uur duren. Meerdaagse evenementen worden tot en met 13 augustus verboden.
 • Een coronatoegangsbewijs is vanaf dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was voorheen 40 uur.
 • Op 13 augustus bekijkt het kabinet of de maatregelen weer afgeschaald kunnen worden. Die datum stond aanvankelijk in de agenda om verder te versoepelen.

  Demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge voorafgaand aan de extra ingelaste persconferentie. Foto Phil Nijhuis/ANP

Reproductiegetal coronavirus gestegen van 0,97 naar 1,37

Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus is gestegen van 0,97 naar 1,37. Dat blijkt uit informatie op het Coronadashboard van de Rijksoverheid. De waarde wordt berekend door het RIVM en is gebaseerd op besmettingscijfers tot 21 juni.

Het reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt en geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door iemand die besmet is met het coronavirus. Als de waarde op 1 staat, besmet 1 persoon gemiddeld 1 andere persoon. Als deze waarde lager is dan 1 daalt het aantal besmettingen, bij een getal hoger dan 1 stijgt het aantal besmettingen.

Opnieuw flink meer positieve coronatests: bijna 7.000

Het afgelopen etmaal registreerde het RIVM 6.986 positieve coronatests. Dat zijn er ruim 1.500 meer dan een dag eerder, toen 5.475 positieve tests werden doorgegeven. Ook kwamen tussen donderdag- en vrijdagochtend meldingen binnen over twee mensen die overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Sinds een aantal dagen schiet het dagelijks aantal doorgegeven coronabesmettingen rap omhoog. Vrijdagavond houdt demissionair premier Mark Rutte (VVD) met demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) een persconferentie waarin hij naar verwachting nieuwe maatregelen aankondigt.

Ook is vrijdag het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen licht toegenomen tot 206 mensen, blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien meer dan een dag eerder. 86 van hen liggen op de intensive care, een afname van vier patiënten in vergelijking met donderdag.

Besmette Belgische jongeren zouden op kamp moeten, Thailand scherpt maatregelen aan

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland:

 • 110 Belgische jongeren die via een reisorganisatie op vakantie waren in Spanje en nu naar huis zijn, blijken allen een coronabesmetting te hebben opgelopen. De jongeren en 12 begeleiders kwamen per bus aan; tijdens de reis was niemand ziek, meldden begeleiders aan Belgische media. In totaal zouden zo’n zeshonderd jongeren op feestvakantie zijn in Spanje in badplaatsen als Lloret de Mar en Calella, via georganiseerde reizen met twee organisaties. Er zijn tot nu toe 139 besmettingen bekend, alle jongeren gaan terug. Tegen de Vlaamse Radio 2 zei professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey dat de besmette feestgangers twee weken op kamp moeten in plaats van direct naar huis te gaan. Thuis moeten ze immers in isolatie, maar volgens Devroey vinden juist binnen het gezin de meeste besmettingen plaats.
 • De Spaanse minister van Toerisme Reyes Marote benadrukt dat Spanje een veilig land is voor toeristen, ook al loopt het aantal coronabesmettingen op. Tijdens een interview op de Spaanse radio RNE vrijdag zegt ze dat de situatie in de ziekenhuizen onder controle is. Daarnaast noemt ze dat het vaccinatieprogramma volgens plan verloopt. Zo zijn meer dan 20 miljoen mensen volledig gevaccineerd, wat meer dan 43 procent van de bevolking is.
 • Thailand scherpt de coronamaatregelen in de hoofdstad Bangkok en negen andere provincies weer aan nu er een nieuwe coronagolf heerst in het land. Zo heeft de woordvoerder van de regering bekendgemaakt dat onnodig reizen verboden beperkt wordt, dat het samenkomen van grote groepen niet meer is toegestaan en dat de avondklok weer ingaat, meldt persbureau Reuters vrijdag. De avondklok geldt van 21.00 uur tot 04.00 uur. Thailand meldde donderdag 7.058 nieuwe coronagevallen, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University, een nieuw hoogtepunt sinds de uitbraak van de coronacrisis vorig jaar.

Coronatesten die worden afgenomen in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Foto Rungroj Yongrit/EPA

‘Kabinet wil dat horeca voor middernacht sluit en eind aan toegangstesten’

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) spreken vanavond 19.00 uur op een extra ingelaste persconferentie naar aanleiding van een spoedadvies van het OMT. Zoals gebruikelijk zijn enkele maatregelen al gelekt. Volgens het RTL Nieuws en persbureau ANP liggen de volgende coronaverscherpingen op tafel.

 • Het voor middernacht sluiten van de horeca.
 • Een einde aan toegangstesten in de horeca, discotheken en op festivals. In het geval van evenementen zouden toegangstesten alleen nog worden gebruikt op locaties waar mensen een vaste zitplaats hebben. Het eventuele alternatief voor de toegangstesten is niet bekendgemaakt.
 • Maximaal duizend bezoekers op buitenevenementen en vijfhonderd op binnenevenementen.

Aanleiding voor het verscherpen van de maatregelen, is het oplopend aantal positieve tests. Donderdag meldde het RIVM grofweg 5.500 nieuwe coronabesmettingen, tien keer zoveel als een week geleden. Met name jongeren testten positief. De hoge besmettingsaantallen volgen op versoepelingen die 26 juni zijn ingevoerd. Sindsdien geldt op de meeste plekken geen mondkapjesplicht meer en mag de horeca weer volledig open.

Ondanks de vereiste toegangstests bleken feestavonden in diverse nachtclubs afgelopen weken coronabrandhaarden. Zo zijn honderden positieve coronatests herleid naar een avond eind juni in discotheek Aspen Valley in Enschede en waren er corona-uitbraken in diverse cafés verspreid over het land. Het Testen voor Toegang-systeem lijkt dan ook verre van waterdicht. Bovendien zijn er signalen dat bezoekers met valse testbewijzen een café of nachtclub zijn binnengekomen. Op sociale media deelden mensen afgelopen weken hoe ze met een screenshot van een QR-code ten onrechte ergens werden toegelaten.

Grote feesten afgelast op Pride Amsterdam

De straatfeesten en de botenparade gaan niet door tijdens de Pride in Amsterdam dit jaar. Dat heeft het bestuur van Pride Amsterdam vrijdag bekendgemaakt. De organisatie schrijft dat het beter is om het 25-jarige jubileum van dit jaar door te schuiven naar 2022.

Wel zullen er kleine activiteiten plaatsvinden in de Nederlandse hoofdstad. Daarnaast is er een Pride Walk op 7 augustus, waarmee de organisatie aandacht wil vragen voor vrijheid en gelijkheid. De directeur van Pride Amsterdam Lucien Spee laat weten dat ze geprobeerd hebben de evenementen wel door te laten gaan. „Maar het grote feest zit er dit jaar met alle beperkingen en ontwikkelingen gewoon niet in en dat hebben we te accepteren”, aldus Spee.

De Amsterdamse Canal Pride en een demonstratie tegen homohaat gingen in 2020 niet door vanwege het coronavirus uit angst dat het te druk zou worden in de binnenstad.

Lees ook de reportage van vorig jaar: ‘We mogen volgend jaar in een bruin café onze dragqueen-act doen’

Bij Canal Pride varen er boten door de grachten van Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Vrijdagavond 19.00 uur: persconferentie over coronamaatregelen

Vrijdagavond om 19.00 geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie. Aanleiding daarvoor is de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen.

Een dergelijk persmoment werd al verwacht. Eerder meldden ingewijden dat het kabinet overweegt om meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Op vrijdagochtend zijn de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad samengekomen waarbij ze door demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus werden ingelicht over de voorlopige kabinetsplannen, na het spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT) donderdagavond.

Persbureau ANP meldt dat het kabinet vrijdagmiddag definitieve besluiten neemt over het mogelijk aanscherpen van de coronamaatregelen. Een woordvoerster van het Veiligheidsberaad vertelde het persbureau dat die besluiten vrijdag dan ook bekend worden gemaakt.

Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) bij aankomst op het Binnenhof voor de ministerraad. Foto Bart Maat/ANP

Veiligheidsberaad vrijdagochtend bijeen in digitale vergadering

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen vrijdagochtend digitaal samen om te praten over eventuele verscherpingen van de coronamaatregelen door het demissionaire kabinet. Dat zegt een woordvoerder van het Veiligheidsberaad tegen NRC.

Het demissionaire kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) eerder deze week gevraagd om een spoedadvies vanwege het explosief oplopende aantal positieve tests. Donderdag meldde het RIVM bijna 5.500 nieuwe coronabesmettingen, een vertienvoudiging ten opzichte van een week geleden.

Eerder deze maand zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, er rekening mee te houden dat de crisisbestrijding na de zomer weer zal moeten worden opgeschaald. Mogelijk grijpt het demissionaire kabinet echter eerder al in. Eventuele verscherpingen van de coronamaatregelen hebben direct invloed op de handhaving in gemeenten, waarvoor burgemeesters verantwoordelijk zijn.

Zuid-Koreaanse Seoul op slot, tweede Cubaanse vaccin 91,2 procent effectief

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

 • De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en omliggende regio’s gaan vanaf maandag voor zeker twee weken deels op slot vanwege een zorgwekkende toename van het aantal coronabesmettingen. Dat melden landelijke media vrijdag. Inwoners wordt geadviseerd zoveel mogelijk thuis te blijven en scholen zullen zoveel mogelijk overstappen op thuisonderwijs. Verder zijn toeschouwers bij sportwedstrijden tijdelijk niet toegestaan, moeten bars en nachtclubs dicht en geldt in restaurants een maximumaantal zitplaatsen. Donderdag waarschuwde een topambtenaar dat het aantal coronabesmettingen eind juli zal kunnen verdubbelen nadat het aantal positieve tests deze week tot twee keer toe een record bereikte. Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn in Zuid-Korea ruim 165.000 coronabesmettingen geregistreerd. Grofweg 10 procent van de 52 miljoen bewoners is volledig gevaccineerd.
 • Het tweede Cubaanse vaccin, Soberana 2, is voor 91,2 procent effectief bevonden tegen symptomen van Covid-19, stelt de door de staat gerunde farmaceut BioCubaFarma donderdag. Dit instituut houdt toezicht op het Finlay Institute, de maker van Soberana 2. De werkzaamheidsclaims zouden zijn gebleken uit klinische onderzoeken, maar zijn niet door vakgenoten beoordeeld. Het door communisten bestuurde Cuba is het eerste land in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied dat met ogenschijnlijk succes een coronavaccin heeft ontwikkeld. Cuba importeert geen coronavaccins uit het buitenland. Vorige maand meldden de Cubaanse autoriteiten ook al een hoge doeltreffendheid van een ander vaccin geproduceerd in eigen land. Dit Abdala-vaccin zou voor 92,3 procent werkzaam zijn tegen symptomen van Covid-19.
 • De Australische toptennisser Nick Kyrgios heeft zich afgemeld voor de Olympische Spelen in Tokio omdat er geen toeschouwers op de tribunes zijn toegestaan. Dat schrijft hij vrijdag in een bericht op Twitter. De organisatoren van de Spelen maakten donderdag bekend dat fans niet welkom zijn op de tribune vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen in zowel Tokio als de rest van Japan. „Het is mijn droom om Australië te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen en ik weet dat ik die kans misschien nooit meer krijg”, schrijft de 26-jarige Kyrgios. „Maar ik ken mezelf ook. De gedachte om voor lege tribunes te spelen past gewoon niet bij mij. Dat is nooit zo geweest.” Onder de mannen is Kyrgios de nummer zestig op de wereldranglijst. De komende tijd zou hij gaan besteden aan het herstellen van een buikspierblessure die hij zaterdag opliep op Wimbledon.

Mensen wachten in de rij voor een coronateststraat in Seoul. Foto Heo Ran/Reuters

Peiling: meer dan helft Nederlanders wil ook na pandemie af van drie zoenen

Als de coronacrisis voorbij is, nemen veel Nederlanders graag definitief afscheid van enkele voor de pandemie ingesleten gewoonten en rituelen. Uit een peiling van het Rode Kruis blijkt vrijdag dat 54 procent van de respondenten vindt dat de drie zoenen bij een begroeting niet terug hoeven te komen. Ook zegt 56 procent te blijven hoesten en niezen in de elleboog, ook als het kabinet daar niet meer toe adviseert. Mocht de overheid het advies om geen handen meer te schudden loslaten, dan blijft een op de drie ondervraagden daar toch terughoudend mee.

Andere restricties worden sneller overboord gegooid: zo zegt 10 procent het mondkapje langer te dragen dan strikt noodzakelijk. Uit de peiling blijkt verder dat 28 procent van de respondenten pessimistisch is over de toekomst en opziet tegen de komende maanden, ondanks de recent ingevoerde versoepelingen. „We zien dat de groep die last heeft van gevoelens van eenzaamheid, angst of somberheid niet echt is afgenomen”, reageert Rode Kruis-psycholoog Esmee Pluijmers.

Bijna 30 procent stelt overprikkeld te worden als de samenleving meer opengaat en 40 procent zegt zich ongemakkelijk te voelen in een grote mensenmassa. Volgens een kwart van de ondervraagden kost het onderhouden van sociaal contact meer energie dan voor de lockdown - dat geldt vooral voor jongeren. Het Rode Kruis ondervroeg duizend Nederlanders van zestien jaar en ouder vlak voordat veel versoepelingen ingingen en de besmettingscijfers nog dalende waren. Inmiddels neemt het aantal positieve testuitslagen weer toe en gaat het demissionaire kabinet mogelijk vandaag strengere maatregelen aankondigen.

Vakbond CNV roept kabinet op tot verscherping van maatregelen

De coronamaatregelen zijn te snel versoepeld, vindt 46 procent van de ondervraagde werknemers in een peiling van CNV. De vakbond ondervroeg vijftienhonderd leden met een functie die de overheid in de coronapandemie als essentieel beschouwt om de samenleving draaiende te houden, zoals politieagenten en zorgmedewerkers. Het CNV roept het demissionaire kabinet op om de coronamaatregelen zo snel mogelijk weer aan te scherpen.

Uit de peiling blijkt dat 30 procent van de ondervraagde medewerkers zich minder veilig voelt door de coronaversoepelingen. Dat onveilige gevoel komt mede doordat klanten, omstanders en patiënten zich nauwelijks meer zouden houden aan de coronamaatregelen.

„Werkenden in vitale beroepen lopen al anderhalf jaar extra risico op coronabesmetting”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring. „Ze komen in contact met patiënten, reizigers en bezoekers. Het zou wel heel cru zijn als zij nu, in het zicht van finish, alsnog besmet worden, doordat de maatregelen te snel zijn opgeheven.” Volgens Fortuin lijkt het erop dat de beleidsmakers te optimistisch zijn geweest over het verloop van de coronapandemie. „Veel mensen zijn nog niet gevaccineerd. We moeten dus tijdelijk weer over tot strengere maatregelen zodat we straks weer volledig los kunnen.”

Per 26 juni is een aantal maatregelen versoepeld. Zo geldt sindsdien op de meeste plekken geen mondkapjesplicht meer en mag de horeca weer volledig open. Die verruimingen zijn terug te zien in de besmettingscijfers. Donderdag meldde het RIVM bijna 5.500 positieve tests, een vertienvoudiging in een week. Vrijdag besluit het demissionaire kabinet over een eventuele aanscherping van de coronamaatregelen.

Lees ook: Komen de versoepelingen niet te vroeg?

Olympische turnploeg in quarantaine na positieve coronatest

Alle sporters en stafleden van de olympische turnploeg zijn per direct in preventieve quarantaine gegaan. Dat meldt persbureau ANP. Aanleiding is een positieve coronatest van een van de leden van de ploeg. Om wie het gaat is niet bekendgemaakt.

Volgens de planning vertrekt de voltallige turnploeg zondag naar Tokio, waar de Olympische Spelen worden gehouden. In aanloop naar dat vertrek wordt de volledige olympische ploeg meermaals getest om de kans op besmettingen zo laag mogelijk te houden. Bij een van die testen zou de positieve uitslag aan het licht zijn gekomen. Zowel de mannelijke als vrouwelijke turners en hun begeleiders zijn daarop preventief in quarantaine gegaan.

Op donderdag werd al bekendgemaakt dat de Olympische Spelen in Tokio zonder publiek afgewerkt zullen worden. Aanleiding is het oplopende aantal nieuwe coronagevallen in Japan. Verder geldt een noodtoestand in de Japanse hoofdstad, wat onder meer inhoudt dat cafés en restaurants geen alcohol mogen schenken en dicht moeten na 20.00 uur.

Lees ook:Japan laat helemaal geen toeschouwers toe bij Olympische Spelen

Tussen september en juni 9 procent meer sterfte dan verwacht

Tussen medio september 2020 en eind juni 2021 zijn bijna elfduizend mensen meer overleden dan verwacht in deze periode. De oversterfte bedroeg daarmee 9 procent, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het bureau schrijft de hogere sterfte in deze periode „volledig toe” aan Covid-19. Tussen september en eind maart overleden 18.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus en overleden 9.200 mensen meer dan verwacht. Dat het aantal coronadoden hoger is in deze periode, ligt volgens het CBS aan het uitblijven van de griepepidemie in de winter.

Met name onder 65- tot 80-jarigen was de oversterfte van 14 procent (4.900 mensen) relatief hoog. Nederland telt meer oude vrouwen dan oude mannen. Desalniettemin overleden tussen september en juni 6.900 meer mannen dan verwacht werd (12 procent meer), tegenover 3.900 vrouwen (6 procent meer dan verwacht).

Helft bedrijven in eerste ronde TVL boekten minder omzetverlies dan verwacht

Meer dan de helft van de bedrijven die voor de maanden juni tot en met september de tegemoetkoming vaste lasten (TVL-1) hebben aangevraagd, hebben uiteindelijk minder omzetverlies gedraaid dan verwacht. Hierdoor moet zeker 16 procent van de aanvragers het gekregen voorschot volledig terugbetalen. Bij ongeveer 34 procent werd een lagere tegemoetkoming vastgesteld. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), verzameld op verzoek van het ministerie van Economische Zaken.

Vooral bij horecabedrijven, kappers en schoonheidssalons viel de omzet hoger uit dan verwacht. Bedrijven moesten minimaal 30 procent omzetverlies hebben om voor de regeling in aanmerking te komen. Ongeveer 30 procent van de restaurants en 27 procent van de hotels die de TVL-1 aan hadden gevraagd haalt deze drempel niet en heeft uiteindelijk toch geen recht op de steun. De TVL-1 werd door ongeveer 32.000 bedrijven aangevraagd en kostte de overheid 549 miljoen euro.

De TVL werd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan ondernemers toegekend op basis van het door hen verwachte omzetverlies en vervolgens door de RVO vastgesteld op basis van de daadwerkelijk gerealiseerde bedrijfsomzetten in de betreffende periode. Bedrijven waarvan de aanvraag voor de TVL-1 werd goedgekeurd, kregen 80 procent van het vastgestelde bedrag als voorschot uitgekeerd.

Bezoekers op een terras in het centrum van Den Haag. Foto Marco de Swart/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van donderdag 8 juli:

 • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is van woensdag op donderdag iets gedaald: donderdag lagen 196 coronapatiënten in het ziekenhuis, tien minder dan een dag eerder. Het aantal positieve coronatests lag juist op het hoogste punt sinds medio mei. Bij het RIVM werden tussen woensdag- en donderdagmiddag 5.475 positieve coronatests gemeld.
 • Vanwege het stijgende aantal positieve tests overweegt het kabinet de nachtclubs te sluiten en ook evenementen niet meer door te laten gaan. Dat meldden Haagse bronnen donderdag aan NRC. Een definitief besluit valt vrijdag, nadat het OMT een spoedadvies heeft gegeven over de huidige coronasituatie.
 • Mensen die volledig gevaccineerd zijn en langer dan twee weken geleden hun laatste prik ontvingen, hoeven niet meer in quarantaine als ze in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus.
 • Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) kan Nederland vanwege de snelle toename van het dagelijkse aantal positieve coronatests binnenkort rood kleuren op de Europese gezondheidskaart. Reizen zou daardoor moeilijker worden, omdat reizigers uit Nederland in het buitenland mogelijk eerst in quarantaine moeten.

Lees ook het hele blog van donderdag 8 juli terug