Laatste nieuws coronacrisis

Portugal breidt avondklok uit, onder meer naar deel Algarve

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Portugal breidt avondklok uit, onder meer naar deel Algarve

Portugal heeft donderdag nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt de avondklok, die al gold op ruim veertig plekken, uitgebreid naar vijftien extra gemeenten. Dat melden internationale persbureaus. Het straatverbod geldt tussen 23.00 uur en 05.00 en wordt ook ingevoerd in de populaire vakantiebestemming Faro in de Algarve.

Daarnaast hebben reizigers een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een document van herstel van het virus nodig om in een hotel of andere accommodatie te verblijven. Reizigers kunnen hiervoor het digitale coronacertificaat van de Europese Unie gebruiken. Deze maatregel geldt ook voor het bezoeken van restaurants in het weekend in gemeenten waar de coronacijfers hoog zijn, zoals Lissabon en Porto.

Portugal, dat tien miljoen inwoners heeft, registreerde donderdag ruim drieduizend nieuwe positieve coronatests. Dat is het hoogste aantal dagelijkse besmettingen sinds februari. Volgens de autoriteiten zorgt vooral de Deltavariant van het virus voor een rappe toename. Met name ongevaccineerde jongeren zouden besmet raken; momenteel is ongeveer 35 procent van de volwassen inwoners van het land volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.

Een verlaten straat in Lissabon in november, toen een landelijke avondklok gold in Portugal. Foto Tiago Petinga/EPA

‘Vertrouwen in wetenschap afgelopen jaren gestegen, vermoedelijk door coronacrisis’

Het Nederlandse vertrouwen in de wetenschap is de afgelopen drie jaar gestegen. Dat concludeert het Rathenau Instituut donderdag op basis van een peiling onder ruim 140.000 mensen. Volgens het instituut is de vertrouwensstijging vermoedelijk te danken aan de manier waarop de wetenschap is omgesprongen met het coronavirus. Het Rathenau peilt het vertrouwen in de wetenschap iedere drie jaar.

In 2018 kreeg de wetenschap van meer dan 140.000 respondenten gemiddeld een 7,1, dit jaar is dat opgelopen naar een 7,4. Nederlanders hebben volgens het instituut „beduidend meer” vertrouwen in de wetenschap dan drie jaar geleden. „Sinds de metingen in 2012 begonnen, heeft het vertrouwen niet zo hoog gelegen”, aldus het Rathenau.

Acht op de tien Nederlanders zegt ‘veel’ of ‘heel veel’ vertrouwen te hebben in de informatie die universitaire wetenschappers over corona geven. Bijna 90 procent vertrouwt de informatie van artsen in ziekenhuizen, het RIVM scoort 70 procent. Wat familie en vrienden zeggen over corona wordt over het algemeen meer vertrouwd dan wat er in de media staat. De onderzoekers zien een duidelijke samenhang tussen politieke voorkeur en vertrouwen in de wetenschap. GroenLinks-stemmers geven de wetenschap gemiddeld een 8,4, PVV-stemmers gemiddeld een 6,5.

Een onderzoeker aan het werk in het laboratorium van het Amsterdam UMC. Foto Koen van Weel/ANP

GGD laat besmette mensen soms zelf omgeving informeren

In sommige regio’s in Nederland laat de GGD mensen die besmet zijn met het coronavirus zelf hun contacten informeren. Het is niet bekend in welke mate dat gebeurt en waar, zegt een woordvoerder van GGD GHOR donderdag. Ze ontkent dat het bron- en contactonderzoek is afgeschaald. Het gaat volgens haar om een „andere manier van werken”.

Wie bij de GGD positief test op het coronavirus wordt in ieder geval door de gezondheidsdienst gebeld. „Daar wordt helemaal niks aan afgeschaald.” In sommige regio’s is het door de oplopende stijging van het aantal positieve tests erg druk. „Dan gaan we een andere fase van het onderzoek in en vragen we mensen om hun eigen contacten te informeren.” Op die manier wil de GGD zo snel en zorgvuldig mogelijk werken, zegt de woordvoerder.

De GGD blijft er wel naar streven om iedereen die besmet is te bellen. Het aantal positieve coronatests daalde sinds begin mei, maar stijgt sinds vorige week snel. Ook bij de teststraten wordt het steeds drukker. De GGD ziet een „explosieve toename” van mensen die afspraken maken.

Amsterdams poppodium Melkweg annuleert testevenementen vanwege virusverspreiding

De Melkweg in Amsterdam heeft besloten de komende drie weken geen testevenementen meer te organiseren vanwege het stijgende aantal positieve coronatests. Dat heeft het poppodium donderdag bekendgemaakt. Het demissionaire kabinet overweegt momenteel om dezelfde reden nachtclubs te sluiten en evenementen af te blazen. Een besluit daarover valt vrijdagochtend.

„Vanwege het oplopende aantal besmettingen zijn we van mening nog geen veilige omgeving te kunnen garanderen voor publiek, medewerkers en artiesten”, zo schrijft De Melkweg in een verklaring. Ook geplande clubnachten komen de aanstaande drie weken te vervallen door dit besluit. „Een vervelend besluit, want ook wij hebben afgelopen weekend gezien hoe groot de behoefte bij iedereen is, maar veiligheid staat voorop.” Andere programmering, die op anderhalve meter afstand kan worden georganiseerd, gaat volgens het poppodium wel door.

Het dagelijkse aantal positieve coronatests daalde vanaf begin mei gestaag, maar loopt sinds vorige week juist weer op. Het RIVM meldde donderdag 5.475 nieuwe positieve coronatests, het hoogste aantal sinds medio mei. Sinds eind juni zijn vrijwel alle coronamaatregelen losgelaten, behalve het houden van de anderhalve meter afstand. Evenementen en horeca zijn momenteel grotendeels open op voorwaarde dat bezoekers zich vooraf laten testen.

De Melkweg in Amsterdam kleurde eind mei rood als onderdeel van het evenement Night of Live, waarmee aandacht gevraagd werd voor de problemen waar de evenementenindustrie mee kampt als gevolg van de coronacrisis. Foto Evert Elzinga/ANP

‘Kabinet overweegt sluiten nachtclubs en schrappen evenementen’

Het demissionair kabinet overweegt om nachtclubs te sluiten en evenementen geen doorgang meer te laten vinden. Dat melden Haagse bronnen donderdag. Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT).

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) had om dat spoedadvies gevraagd vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Hij wilde het donderdagmiddag hebben. De Jonge wil daarin duiding van het OMT van de cijfers. Veruit de meeste besmettingen komen voor bij jongeren en dat leidt daarom niet per definitie tot meer ziekenhuisopnames.

Sinds 29 juni stijgt het aantal positieve testuitslagen dat het RIVM registreert. Het RIVM meldde donderdag 5.475 nieuwe positieve tests, het hoogste aantal sinds 14 mei.

Sinds de laatste versoepelingen zijn festivals weer mogelijk, mits alle bezoekers zich laten testen. Foto Andreas Terlaak

5.475 positieve coronatests, bijna tweeduizend meer dan woensdag

Het afgelopen etmaal registreerde het RIVM 5.475 positieve coronatests. Dat zijn er tweeduizend meer dan een dag eerder, toen werden er 3.688 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het is het hoogste aantal sinds 14 mei.

Het Outbreak Management Team (OMT) vergadert vanavond en komt met een nieuw advies voor het kabinet, dat vrijdag bijeen komt. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vroeg het Outbreak Management Team (OMT) woensdag om een spoedadvies over eventuele extra maatregelen. Binnen het kabinet wordt volgens bronnen nagedacht over nieuwe beperkingen in het nachtleven. Waarschijnlijk is er vrijdagavond weer een persconferentie van De Jonge en demissionair premier Mark Rutte (VVD).

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen licht gedaald

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gedaald. Donderdagmiddag waren 196 mensen opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien minder dan een dag eerder.

Op de intensive care-afdelingen liggen negentig mensen met Covid-19, een daling van veertien ten opzichte van een dag eerder. Op de andere afdelingen liggen 106 mensen die besmet zijn met het coronavirus.

Coronapaspoort vanaf vrijdag ook geldig in Zwitserland

Het Europese coronareiscertificaat is vanaf vrijdag ook te gebruiken om te reizen naar Zwitserland, dat als eerste land buiten de EU het Digital Covid Certificate (DCC) officieel heeft erkent. De EU heeft daarnaast ook het Zwitserse coronapaspoort erkend, meldt de Europese Commissie donderdag.

Voor reizigers vanuit Zwitserland land gelden nu dezelfde voorwaarden als voor vakantiegangers uit de EU. Het coronapaspoort geeft aan dat gebruikers gevaccineerd zijn, een negatief testresultaat hebben ontvangen voor vertrek of in het afgelopen half jaar een coronabesmetting hebben gehad. Daardoor hoeven zij niet in quarantaine bij aankomst in hun land van bestemming.

Wel kan er nog ingegrepen worden bij uitbraken van een virusvariant. Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders laat in een persbericht weten dat dit ervoor zal zorgen dat Zwitserse en EU-burgers veilig en vrij kunnen reizen deze zomer.

Toeristen in de Alpen in Zwitserland. Foto Arnd Wiegmann/Reuters

Nieuwe noodtoestand in Tokio en extra coronavaccins naar New South Wales

Een overzicht van het coronanieuws uit het buitenland.

  • De Japanse premier Yoshihide Suga heeft opnieuw de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad Tokio. De nieuwe maatregelen om meer coronabesmettingen te voorkomen gelden in elk geval van aanstaande maandag tot 22 augustus. Dat maakte Suga donderdag bekend op een persconferentie. Dit betekent dat de Olympische Spelen die op 23 juli beginnen, plaats zullen vinden in Tokio terwijl de noodtoestand van kracht is. De Japanse regering moet nog een knoop doorhakken of er publiek aanwezig mag zijn tijdens de Spelen.
  • Franse vakantiegangers moeten Spanje en Portugal vermijden als ze op reis gaan deze zomer, adviseerde de Franse staatssecretaris van Europese Zaken Clement Beaune donderdag op de zender France TV. Volgens hem is het te risicoval vanwege de besmettelijke Deltavariant. Wel blijft het bij een advies; officieel is reizen overal in Europa nog steeds toegestaan.
  • De Australische regering stuurt 300.000 extra coronavaccins naar de deelstaat New South Wales, waar in de hoofdstad Sydney een uitbraak van de Deltavariant heerst. De Australische media melden donderdag dat de vaccins naar de meest kwetsbaren gaan, zoals ouderen en chronisch zieken. Verder heeft de premier Scott Morrison de burgers opgeroepen om zich aan de coronamaatregelen te houden.
  • De persconferentie van premier Yoshihide Suga werd live uitgezonden op een groot scherm in Tokio Foto Philip Fong/AFP

GGD ziet ‘explosieve toename’ afspraken voor coronatests

Het is ongelooflijk druk in de coronateststraten, bevestigt de woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR donderdag nadat er meerdere klachten binnenkwamen op Twitter. Ze noemt het een „explosieve toename” van het aantal afspraken voor een coronatest.

Ze benadrukt wel dat nog steeds iedereen binnen 24 uur een afspraak kan maken voor een coronatest, maar mogelijk kan dit niet altijd meer op de locatie die de voorkeur heeft. Dit zorgt er volgens de GGD voor dat online niet altijd nieuwe afspraken in te plannen zijn. „Wel worden er continu tijdslots bijgezet, dus het kan zijn dat mensen snel weer nieuwe mogelijkheden hebben online.”

De drukte speelt volgens de woordvoerder in meerdere regio’s: „Zeker de helft van de regio’s heeft het momenteel drukker.” Inmiddels zouden van 8.00 uur tot 12.30 uur tienduizenden mensen gebeld hebben om een testafspraak in te plannen. Gisteren zijn landelijk 54.000 testen in totaal afgenomen.

Foto Ramon van Flymen/ANP

Quarantaine na nauw contact met besmet persoon vervalt voor gevaccineerden

Gevaccineerden die langer dan twee weken geleden hun laatste of enige prik (in het geval van Janssen) hebben ontvangen, hoeven vanaf donderdag niet meer in quarantaine als zij in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Aanvankelijk was het advies dat iedereen in quarantaine moest na contact op minder dan anderhalve meter, dus ook mensen die al volledig gevaccineerd waren.

Vanwege de „toenemende groepsimmuniteit” kan deze stap volgens het Outbreak Management Team (OMT) nu gezet worden. Het OMT liet in een advies weten dat het steeds meer bewijs zag waarin gevaccineerden minder besmettelijk zijn voor hun omgeving, ook als zij toch het coronavirus hebben opgelopen. Dit zou ook gelden voor mensen die in het afgelopen half jaar al besmet zijn geweest.

Wel blijft de GGD contacten informeren over een mogelijke blootstelling aan het coronavirus. Daarnaast moeten gevaccineerden alert blijven op klachten en zich laten testen als ze symptomen ontwikkelen. Ook raadt het OMT gevaccineerden aan om nog steeds een coronatest te doen als zij een huisgenoot hebben met corona, ook al hebben ze zelf geen klachten.

Vaccinatie in de Jaarbeurs in Utrecht. Foto Bram Petraeus

Jongeren uit 2007 aan de beurt voor vaccinatieafspraak

Jongeren geboren in 2007 kunnen vanaf donderdagochtend een afspraak maken om een coronavaccinatie te krijgen. Via www.coronavaccinatie-afspraak.nl kunnen zij deze afspraak zelf inplannen. Ze krijgen dan een vaccin van BioNTech/Pfizer, meldt GGD GHOR donderdagochtend. Na het jaar 2007 hoeven alleen jongeren uit 2008 en 2009 nog te wachten op de mogelijkheid een prikafspraak te maken.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge 2️⃣0️⃣0️⃣7️⃣, jullie mogen vandaag! ☀️
👩🏻‍🤝‍👨🏽 Overleg met je ouders en maak je vaccinatie-afspraak.
🕙 #PlanDePrik rond 10:00 uur.
🗓 Doe het online via:
👉 https://t.co/atuKEXyXpm
☎️ Of bel met: 0800-7070.
📣 Zegt het voort! https://t.co/6KA0vfGSLD

’45 procent van de Nederlanders weet niet dat sommige verzekeraars niets dekken bij code oranje’

Bijna de helft van de Nederlandse vakantiegangers weet niet dat er verzekeraars zijn die niets dekken als het reisadvies voor hun bestemmingsland plotseling verandert naar oranje. Dat terwijl een kwart van de verzekeraars niets uitkeert als het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode oranje afgeeft. Dat blijkt uit een peiling van prijsvergelijkingswebsite Pricewise onder vijfhonderd verzekerden. Dit onderzoek werd gedaan in samenwerking met dataspecialist Panel Inzicht.

Een groot deel van de verzekerden zou denken dat de uitbetaling alleen vervalt bij coronagerelateerde schade, zoals medische kosten, in een land waar code oranje geldt. Daarnaast denkt 12 procent van de Nederlanders dat de kleurcode niet voor hen geldt als zij volledig zijn ingeënt. Gevraagd naar de uitkomsten van de enquête door de vergelijkingswebsite, wijst het Verbond van Verzekeraars erop dat de polisvoorwaarden van een verzekering altijd al gekoppeld waren aan de reisadviezen. „Verzekeraars gaan daar verschillend mee om”, erkent de woordvoerder van het Verbond. Code oranje kan ook worden gehanteerd om aan te geven dat in landen een risico is op natuurrampen of veel criminaliteit.

Idealiter zijn alle Nederlanders zich bewust van de voorwaarden van hun reisverzekering, maar het Verbond herkent dat het lastig is omdat de situatie nog erg onzeker is. „Iedereen staat te popelen om op vakantie te gaan, maar ondertussen zitten we in een overgangsfase”, zegt de woordvoerder. „Corona is nog niet weg. Er zijn momenteel meer besmettingen én een mogelijke Deltavariant. Verzekeraars zijn er ook bij gebaat dat reizen weer opstarten, maar deze risico’s zijn ook lastig in te schatten voor de verzekeraar. Ze gaan daarom verschillend om bij code oranje.”

Wetenschappers roepen op coronamaatregelen Engeland te verlengen

Ruim honderd wetenschappers roepen de Britse premier Boris Johnson op om de coronamaatregelen in Engeland niet op te heffen vanaf 19 juli. Die volledige versoepeling kan zorgen voor „miljoenen” nieuwe besmettingen. Er kan een generatie ontstaan die chronisch last krijgt van long-Covid, schrijven de wetenschappers in het Britse medische tijdschrift The Lancet woensdag.

De verzamelde auteurs noemen de beslissing om de coronamaatregelen op te heffen - op de Freedom Day waar reikhalzend naar wordt uitgekeken - „prematuur en gevaarlijk”. De pandemie kan alleen beëindigd worden als er genoeg mensen in de bevolking immuun zijn voor het virus zodat er geen exponentiële groei aan coronagevallen ontstaat. Het is volgens de wetenschappers onwaarschijnlijk dat de benodigde vaccinatiegraad op 19 juli al behaald is.

Lees ook: Deltavariant grijpt nog om zich heen in VK, maar Johnson wil nu ‘leren leven met virus’

De groep stelt dat hoewel momenteel minder mensen overlijden dankzij de vaccinaties, een besmetting nog steeds de dood tot gevolg kan hebben „op zowel korte als lange termijn”. Kinderen en jongeren die nog niet gevaccineerd zijn, zouden disproportioneel hard geraakt worden, zowel in de risico’s voor hun gezondheid als de risico’s die scholen lopen, waardoor het onderwijs weer verstoord raakt. Daarnaast is het volgens de wetenschappers mogelijk dat er nieuwe virusvarianten ontstaan als het land te snel heropent terwijl nog niet iedereen immuun is voor het virus.

Volgens The Guardian is de Britse regering nog niet van plan om de coronamaatregelen te verlengen.

De Britse premier Boris Johnson bij een persconferentie over het coronavirus. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

De Jonge: Europees reisadvies over Nederland kan tegenvallen

Nederland kan vanwege de snelle toename aan coronabesmettingen op korte termijn al rood kleuren op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdagavond tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis, meldt persbureau ANP. Hierdoor zouden Nederlandse reizigers in het land van bestemming mogelijk eerst een periode in quarantaine moeten.

De kaart van de ECDC wordt elke donderdag geüpdatet. De Jonge verwacht nog niet dat Nederland deze week al rood kleurt, maar acht de kans aanwezig dat dit volgende week donderdag anders zal zijn. Op dit moment is Nederland grotendeels geel en de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland zelfs groen gekleurd.

Vanwege het hoge aantal besmettingen heeft De Jonge een spoedadvies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT). Dit advies wordt donderdag verwacht. Tijdens het debat zei De Jonge dat hij ondanks de exponentiële groei van het aantal besmettingen vooralsnog niet van plan is zomaar nieuwe maatregelen te treffen om het coronavirus in te dammen. Hij wil vasthouden aan de doelen van het Nederlandse coronabeleid, dat erop gericht is kwetsbaren te beschermen en de zorg niet te overbelasten.

Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) tijdens een notaoverleg in de Tweede Kamer over het coronavirus. Foto Bart Maat/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de wereldwijde coronacrisis bij. Dit was het belangrijkste nieuws op woensdag 7 juli:

  • In de ziekenhuizen lagen woensdagmiddag 206 coronapatiënten , zes minder dan een dag eerder. Verder werden bij het RIVM 3.688 nieuwe positieve coronatests gemeld. De afgelopen dagen stijgt het dagelijkse aantal positieve testuitslagen.
  • Het duiden van de coronacrisis in Nederland aan de hand van de dagelijkse positieve testuitslagen wordt steeds moeilijker, aldus hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel. De recente toename van het aantal besmettingen bekijkt het OMT volgens Van Dissel met „argusogen”, al is er volgens de directeur nog geen grote reden tot zorgen.
  • Desalniettemin heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) het OMT woensdag gevraagd een spoedadvies uit te brengen vanwege het stijgende aantal dagelijkse positieve coronatests. De Jonge wil advies over hoe de cijfers te duiden zijn en hoopt donderdagmiddag van het OMT te horen.
  • Nederlandse bedrijven moeten zeker 4,2 miljard euro van de ontvangen 18,7 miljard euro aan coronaloonsteun terugbetalen. Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van het ministerie van Financiën. Vermoedelijk schatten ondernemers hun omzetverlies veelal hoger in dan uiteindelijk werkelijk het geval was.
  • Ruim de helft van de zelfstandig ondernemers had minder werk door de coronacrisis, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Een kwart van de ondervraagden bleek vorig jaar in „matige of slechte” financiële positie te verkeren door een terugloop aan opdrachten.

Lees ook het hele blog van woensdag 7 juli terug