Recensie

Recensie Muziek

Afrika als centrum van de wereld

Angelique Kidjo heeft haar album Mother Nature genoemd, maar het had ook Mother Africa kunnen heten. Nog meer dan op haar voorgaande werk is het continent het centrum van de wereld. Ook uit de wijde diaspora leent ze behendig stijlen en geluiden – en heel veel gastartiesten. Zo is ‘Africa, One of a Kind’ een afrobeats-bewerking van Salif Keita’s origineel ‘Africa’, met Mr Eazi en met samples van Keita. De Afrikaanse sterrencast wordt verder aangevuld met onder meer Yemi Alade, Burna Boy en Lionel Loueke, die laatste is net als Kidjo Beninees. In Engels, Frans, Fon en Yoruba zingt Kidjo over gebrekkig politiek leiderschap, de komst van een nieuwe generatie en gemeenschapszin. Het album is fris, aanstekelijk en dwingend tegelijk. Het nummer ‘Free & Equal’ verdient speciale aandacht. Daarop levert de Zambiaans-Australische Sampa the Great een klassieke rap af die je nog maar zelden hoort op popalbums en die soepel overgaat in Kidjo’s karakteristieke zang.