36 Amerikaanse staten klagen Google aan voor monopoliepositie Play Store

Android-apps Google zou ontwikkelaars van applicaties haast geen andere keus geven dan via de eigen Play Store applicaties aan te bieden, tegen „extravagante” commissiebedragen.
Volgens Google negeert de aanklacht het feit dat het bedrijf open staat voor 'sideloading' en andere appstores.
Volgens Google negeert de aanklacht het feit dat het bedrijf open staat voor 'sideloading' en andere appstores. Foto Charles Platiau/File Photo

36 Amerikaanse staten beschuldigen Google ervan zich een monopoliepositie te hebben verschaft op de app-markt voor apparaten met Android-software. Woensdag hebben hun procureurs-generaal het techbedrijf officieel voor de rechter gedaagd, omdat het ontwikkelaars haast geen andere keus geeft dan hun applicaties aan te bieden via de eigen Play Store. Zo kan het bedrijf „extravagante” commissiebedragen opstrijken, van 30 procent van de aankoopprijs en aankopen in de appomgeving. In de aanklacht staat dat 90 procent van alle Android-apps in de Verenigde Staten via de Google Play Store wordt verkocht.

Volgens de aanklagers beloofde Google bij de aankoop van het Android-besturingssysteem in 2005 dat aanbieders van apps vrij zouden kunnen concurreren. Door zichzelf er als tussenhandelaars in te mengen met de Google Play Store en vervolgens barrières op te werpen voor andere appstores, zou Google zich niet aan die afspraak hebben gehouden. Zo bood Google aan Samsung, de grootste ontwikkelaar van Android-apparaten, geld om geen concurrerende appstore te ontwikkelen. Hoewel deze transactie niet door ging, vielen andere bedrijven wel voor dit aanbod. De hoge commissiebedragen die Google vraagt voor aankopen in de Play Store zouden ervoor zorgen dat de winsten van makers van applicaties worden afgeroomd en prijzen voor consumenten hoger uitvallen.

Ook de App Store, de downloadwinkel van Apple, ligt onder vuur. Net als Google vanwege oneerlijke concurrentie.

In reactie op de aanklacht zegt Google dat de aanklagers voorbij gaan aan het feit dat het binnen het Android-besturingssysteem mogelijk is om, anders dan bij bijvoorbeeld Apple, via linkjes applicaties te downloaden. Ook zou Google wel degelijk openstaan voor appstores van andere partijen. Volgens Wilson White, Google’s directeur publiek beleid, komen de aanklagers met hun beschuldiging niet op voor „de kleine man” en zorgt het ook niet voor bescherming van consumenten: „Het helpt vooral grote appontwikkelaars die de voordelen van de Google Play Store willen, zonder ervoor te betalen”. White stelt in zijn verklaring dat een veroordeling ervoor zou kunnen zorgen dat de kosten voor kleine appontwikkelaars zullen toenemen en Android-apps over de gehele linie minder veilig zullen zijn voor gebruikers.

Eerder dit jaar beschuldigde de Europese Commissie Apple al van oneerlijke concurrentie. De App Store van het bedrijf zou fungeren als poortwachter die zich een monopoliepositie op de appmarkt voor Apple-toestellen heeft toegeëigend. Ook moest Apple-topman Tim Cook zich in mei voor de Amerikaanse rechter verantwoorden na een klacht van Epic Games, dat ontevreden is over de hoge commissiebedragen die Apple vangt in de App Store. De uitspraak wordt in augustus verwacht.

Twitter avatar NewYorkStateAG NY AG James I’m co-leading a bipartisan coalition of 37 AGs in a lawsuit against @Google for its unlawful and anticompetitive conduct around its mobile app store. This is our second lawsuit against Google in the last six months as we seek to protect consumers and competition.