VS en EU reageren: aanslag op nationale held is aanslag op persvrijheid

De Amerikaanse ambassade in Den Haag noemt het neerschieten van Peter R. de Vries „niet alleen een aanslag op een Nederlandse nationale held, maar ook een aanslag op de persvrijheid”. Via Twitter laat de ambassade weten de aanslag sterk te veroordelen en te denken aan De Vries en zijn familie.

Ondertussen hebben ook verschillende belangrijke Europese politici gereageerd op de gebeurtenis van dinsdagavond. President van de Europese Raad Charles Michel wenst de familie en vrienden van Peter R. de Vries veel moed en sterkte toe. Hij benadrukt dat de EU de persvrijheid zal blijven beschermen. Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli zegt dat aanslagen tegen journalisten een aanslag zijn op ons allemaal. „De media zijn de ruggengraat van de democratie”, aldus Sassoli op Twitter. Eurocommissaris Věra Jourová voegt toe dat de verantwoordelijken voor de rechter moeten komen. „Journalisten moeten veilig kunnen werken.”

De Belgische minister van Media Benjamin Dalle zegt te duimen dat De Vries het haalt. Hij spreekt van „een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek”. De Britse parlementariër Catherine West zegt dat het extra zorgwekkend is dat deze aanslag plaatsvond in Europa. Het Noorse Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de aanslag „alarmerend” is. De Slowaakse premier Eduard Heger vindt het een „ondenkbare daad die niet onbestraft mag blijven”.

Correctie (7 juli 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond Charles Michel abusievelijk als voorzitter van de Europese Commissie aangeduid. Dit klopt niet en is hierboven aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Verdachten zijn Rotterdammer (21) en Pool uit Maurik (35), derde man vrijgelaten