Thuiskok

Maleisische rijst, garnalen

De combinatie van sojasaus en honing is favoriet. Dit is een makkelijk eenpansgerecht geschikt voor warme en koude dagen.

Schenk de olie in een grote pan met antiaanbaklaag en draai het vuur hoog. Doe de knoflookpasta erbij, vlug daarna gevolgd door de uitjes en het zout, roer alles goed door zodat de uitjes niet aanbranden en houd ze in beweging tot ze bruin zijn.

Draai het vuur nu helemaal laag, doe de sojasaus, honing en het chilipoeder en currypoeder erbij, en warm het geheel een minuutje op. Zet het hete water klaar, doe de rijst in de pan, draai het vuur weer hoog en blijf roeren terwijl je de rijstkorrels langzaam wit ziet worden. Roer de garnalen erdoor, giet het water erbij en blijf op hoog vuur roeren. Voeg, wanneer het vocht gebonden is en de rijst weer zichtbaar wordt, de doperwten toe, roer alles nogmaals goed door en leg de deksel op de pan. Draai ten slotte het vuur helemaal laag en laat 15 minuten stomen. Maak de rijst los met een lepel en laat hem voor het serveren een paar minuten zonder deksel staan. Je kunt de rijst zo eten, maar het is ook lekker om er een paar eitjes bij te bakken. Wat overblijft kun je laten afkoelen en in een zak of bakje invriezen.