Reisadvies Algarve op oranje, coronabewijs verplicht voor terugkerende reizigers

Een reiziger komt aan op het vliegveld van Faro in de Portugese Algarve.
Een reiziger komt aan op het vliegveld van Faro in de Portugese Algarve. Foto Ana Brigida/ File Photo

Reizigers die terugkomen uit de Portugese streek Algarve, moeten vanaf zaterdag na terugkomst in Nederland een vaccinatiebewijs of negatieve coronatest kunnen overleggen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt woensdag dat het reisadvies vanaf donderdag wordt aangepast naar kleurcode oranje vanwege het stijgende aantal besmettingen in de regio. Terugkerende reizigers hoeven niet verplicht in thuisquarantaine.

Vanaf donderdag wordt aangeraden alleen nog naar de Algarve af te reizen voor een noodzakelijke reis, ook als mensen volledig gevaccineerd zijn. Eerder kleurde de regio rond de Portugese hoofdstad Lissabon al oranje. Het grootste deel van Portugal blijft voorlopig geel, wat betekent dat reizen niet wordt afgeraden. Wel neemt het aantal besmettingen in het land toe, waarop de Portugese regering vorige week besloot in meer dan veertig gemeenten opnieuw een avondklok in te stellen.

Mongolië, Namibië, Oman en Koeweit belanden vanaf donderdag op de lijst met zeerhoogrisicogebieden. Voor reizigers die uit deze landen Nederland binnenkomen, geldt bij aankomst een quarantaineplicht. Daar staat tegenover dat het inreisverbod voor een aantal landen, waaronder Armenië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Canada komt te vervallen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Meerderheid zzp’ers zag daling werk tijdens coronacrisis