Aanslag Peter R. de Vries

Advocaten kroongetuige: verschillende keren met De Vries gesproken over beveiliging

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is vorige week dinsdag neergeschoten in Amsterdam. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en vecht voor zijn leven. In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij.

Advocaten kroongetuige: verschillende keren met De Vries gesproken over beveiliging

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hebben verschillende keren met misdaadjournalist Peter R. de Vries gesproken over beveiliging. In die gesprekken drongen ze er bij De Vries op aan bescherming te nemen, zo lieten ze maandagavond weten in het praatprogramma Op1.

Advocaat De Jong stelde dat er verschillende gesprekken zijn geweest tussen De Vries en het Openbaar Ministerie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de overheid. Volgens De Jong verliepen die gesprekken „niet altijd even harmonieus”. De advocaat vindt het „te makkelijk” om als overheid te zeggen „jij wilde dat niet”. „De Staat heeft natuurlijk altijd een zorgplicht en als er informatie is dan moet je handelen”, aldus De Jong. De overheid heeft inhoudelijk niet willen reageren op de vraag of de misdaadverslaggever werd beveiligd.

Advocaat Schouten verwijst vervolgens naar een andere uitzending van Op1, waarin ook De Vries te gast was. Na het programma liep hij alleen over de parkeerplaats. „Toen heb ik hem gevraagd wat hij aan het doen was”, aldus Schouten. De advocaat heeft daarna naar eigen zeggen drie keer met de NCTV gesproken. „Ik heb letterlijk gezegd: dan ga je nu achter hem aanlopen.” Daar zou de instantie volgens Schouten op terugkomen, maar dat is nooit gebeurd.

Peter R. de Vries werd vorige week dinsdag neergeschoten na een optreden bij RTL Boulevard. Hij is vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces Nabil B. De Vries ligt zwaargewond in het ziekenhuis; vechtend voor zijn leven. Eerder werden B.’s advocaat Derk Wiersum en zijn broer Redouan doodgeschoten. Schouten en De Jong hebben eerder laten weten dat ze doorgaan met de verdediging van de kroongetuige.

Strafrechtadvocaat Schouten, die kroongetuige Nabil B. verdedigt. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Verdachten neerschieten De Vries blijven twee weken langer in de cel

De twee mannen die ervan worden verdacht Peter R. de Vries dinsdagavond te hebben neergeschoten, blijven twee weken langer in de cel. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten. De rechter-commissaris ziet naar eigen zeggen „op dit moment voldoende bezwaren en gronden om de twee mannen in voorarrest te houden”.

De verdachten zijn een 35-jarige Pool uit het Gelderse dorp Maurik en een 21-jarige Rotterdammer. Die laatste is de vermoedelijke schutter. Over hun motief is nog niets bekend.

De Vries werd dinsdagavond in de buurt van het Leidseplein in Amsterdam van dichtbij neergeschoten. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei dinsdagavond dat de verslaggever „vecht voor zijn leven”. Zijn familie liet donderdagavond weten dat zijn toestand nog altijd ongewijzigd is.

Bij de Westerkerk kunnen mensen na aanslag op De Vries ‘een moment van stilte’ nemen

In de Westerkerk in Amsterdam konden mensen vrijdagmiddag stilstaan bij de aanslag op Peter R. de Vries. De kerk heeft zijn deuren geopend voor „iedereen die een moment van stilte of bezinning zoekt”. Aan het eind van de middag zijn enkele tientallen mensen in de kerk. Ze branden kaarsjes en laten een boodschap achter in een boek. De organist speelt. „Hét woord van de afgelopen dagen was bidden”, zegt predikant Herman Koetsveld. „Niet ‘Heel Holland Bakt’ maar ‘Heel Holland Bidt’. Laten we hartstochtelijk hopen dat Peter R. de Vries dit overleeft.”

Angelie uit Amsterdam-West heeft een kaarsje gebrand. „Positieve aandacht helpt altijd”, zegt ze. „Dat wil niet zeggen dat hij beter zal worden, maar misschien dat zijn familie er kracht uit put.”

Isandra uit Amsterdam is samen met haar moeder naar de Westerkerk gekomen. „Ik heb in het boek geschreven dat ik bid dat hij snel beter zal worden. Ik ben opgegroeid met alles wat Peter R. de Vries op tv bracht en voel al jaren een verbondenheid met hem. Het raakt me ontzettend wat hem is overkomen.”

Zaterdag om 13.00 uur zal de organist van Westerkerk een orgelimprovisatie doen die „muzikaal de verbijstering van de gebeurtenissen van afgelopen dinsdagavond zal verbeelden”, liet de Westerkerk eerder al weten.

Vrijdagmiddag komen mensen naar de Westerkerk, dat de deuren had geopend voor eenieder die wilde stilstaan bij het neerschieten van Peter R. de Vries. Foto Peter Dejong/AP

Actie op Dam: eerbetoon aan De Vries, kritiek op rol overheid in omgang met kroongetuige

Er zijn vrijdag 4.000 witte rozen neergelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam als steunbetuiging aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ten midden van de bloemenzee staat een wit bord met een verklaring gericht aan het demissionaire kabinet. Het initiatief komt volgens persbureau ANP van een groep burgers die zich zorgen maken over de „structurele naïeve opstelling” van de overheid „tegenover de zware criminaliteit”.

Op het bord staat de tekst: „Aanval op de persvrijheid? Nee, het is een aanval op zijn rol als vertrouwenspersoon in het Marengo proces!”. Naast een foto van De Vries staan er portretten van Reduan B. en Derk Wiersum, de geliquideerde broer en advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en zestien anderen. Peter R. de Vries is de vertrouwenspersoon van B. in dat proces.

„Mark en Ferd, Peter vecht voor zijn leven, benoem de echte pijn! Dit zijn de consequenties van de inzet van de kroongetuige”, schrijven de initiatiefnemers, die het woord dus richten tot demissionair premier Mark Rutte (VVD) en justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA). Volgens Rutte betrof de aanval op De Vries een „aanslag op de vrije journalistiek”.

Steun familielid kroongetuige
ANP meldt dat een familielid van kroongetuige Nabil B. steun heeft uitgesproken voor de actie. Zowel het familielid van B. als de initiatiefnemers van de actie op de Dam hebben aan ANP laten weten alleen anoniem te willen spreken met het persbureau.

„Na de moord op mijn broer Reduan en de moord op de advocaat Derk Wiersum is wederom een onschuldig betrokkene in het Marengoproces neergeschoten”, aldus het familielid in een verklaring. „Deze traumatische en intens verdrietige gebeurtenis voelt aan alsof mijn hart uit mijn lijf is gerukt, een niet te beschrijven pijn blijft achter. Juist deze lieve man die zo onbaatzuchtig voor mij als familielid opkwam richting een onverantwoordelijke en naïeve overheid, is nu ook slachtoffer geworden.”

Verder wendt B.’s familielid zich tot De Vries, die nog steeds vecht voor zijn leven. „Lieve Peter R., ik beloof je dat ik nooit knielend door het leven zal gaan. Ik hoop dat je snel beter wordt, ik mis je.”

Witte rozen op de Dam als steunbetuiging aan Peter R. de Vries. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Verdachten van neerschieten De Vries vrijdag voorgeleid: dit is nu bekend over de zaak

De verdachten Delano G. (21) en Kamil E. (35) van betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadjournalist Peter R. de Vries staan vrijdag voor de rechter-commissaris. Die bepaalt of hun hechtenis langer zal duren en kan deze met twee weken verlengen. De twee zitten in volledige beperkingen; ze mogen uitsluitend contact hebben met hun advocaat. Een overzicht van wat tot dusver bekend is over het incident.

  • De 21-jarige G. is de vermoedelijke schutter van De Vries. Volgens De Telegraaf is hij een neef van Jaouad W., een belangrijke verdachte in de strafzaak 26Koper tegen een criminele groepering gelinkt aan Ridouan Taghi. De krant schrijft dat justitie de familiaire band van G. nadrukkelijk onderzoekt. Jaouad W. werd in 2015 opgepakt in het onderzoek naar de vondst van een wapenarsenaal in Nieuwegein en het voorbereiden van liquidaties. Hij is in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel en zit nog vast.
  • G. uit Rotterdam is opgegroeid in het Gelderse Tiel, nadat hij op jonge leeftijd uit Curaçao naar Nederland verhuisde. Hij ambieerde een muzikale carrière en registreerde een muzieklabel bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daarnaast deed hij als kind mee aan een talentenshow, meldt De Gelderlander.
  • Justitie ziet de 35-jarige E. als mogelijke bestuurder van de vluchtauto. Deze werd dinsdagavond vlak na het schietincident aangehouden op de A4 bij Leidschendam. E. komt uit de Gelderse plaats Maurik en heeft de Poolse nationaliteit. Poolse media melden dat hij in zijn thuisland ook wordt gezocht door politie vanwege „diefstallen en berovingen”. De Nederlandse politie stelde dat vorige week donderdag ook een 35-jarige man in Maurik is aangehouden, maar kon niet zeggen of dat E. was.
  • Peter R. de Vries werd dinsdagavond neergeschoten vlak bij het Leidseplein in Amsterdam. Hij is daarna met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Daar vecht hij voor zijn leven. Donderdagavond liet zijn familie weten dat zijn gezondheidssituatie ongewijzigd is. Veel is nog onzeker en het zal mogelijk lang duren voor er duidelijkheid komt, aldus de familie.

Een steunbetuiging aan Peter R. de Vries, op de plek waar hij dinsdag werd neergeschoten. Foto Koen van Weel/ANP

Familie: gezondheid De Vries ongewijzigd, nog veel onzeker

De gezondheidssituatie van Peter R. de Vries is nog altijd ongewijzigd. „Er zal tijd overheen gaan voordat er meer duidelijkheid komt”, zo laat zijn familie weten aan de redactie van het dagelijkse televisieprogramma RTL Boulevard. Veel is nog onzeker, meldt de familie.

De Vries werd dinsdagavond neergeschoten nabij het Leidseplein in Amsterdam, in de buurt van de studio van RTL Boulevard. Hij was eerder op de avond in het programma te gast. De familie laat verder weten dankbaar te zijn voor de zorg die De Vries in het ziekenhuis krijgt. Peter van der Vorst, programmadirecteur van RTL Nederland, liet woensdagavond weten dat de misdaadverslaggever „voor zijn leven vecht”.

Op de plaats van de aanslag liggen bloemen. Foto Olivier Middendorp

‘Poolse verdachte Kamiel E. werd gezocht in Polen’

De 35-jarige Poolse man uit Maurik die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries werd ook gezocht door de politie in zijn thuisland. Dat meldt de Poolse televisiezender TVN24 woensdag op basis van bronnen binnen de Poolse politie. De zender omschrijft Kamiel E. als „een recidivist” waartegen een arrestatiebevel is uitgevaardigd voor „diefstallen en berovingen”.

E. werd dinsdagavond samen met een 21-jarige medeverdachte uit Rotterdam gearresteerd op de A4 ter hoogte van de afrit Leidschendam. De twee verdachten zitten in volledige beperkingen en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldde de politie eerder vandaag. Volgens Het Parool is de 21-jarige verdachte Delano G., wiens tweede woning in Tiel dinsdagavond werd binnengevallen door zwaarbewapende agenten.

Een derde aangehouden verdachte werd nog dezelfde avond vrijgelaten. Dinsdagavond zijn in Tiel, Maurik en Rotterdam huizen doorzocht. Daar zijn meerdere gegevensdragers en munitie in beslag genomen.

Lees ook: Politie hield vorige week 35-jarige man in Maurik aan, mogelijk verdachte in zaak-De Vries

Grapperhaus en Halsema bezoeken redactie RTL Boulevard

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam hebben woensdagavond de makers van televisieprogramma RTL Boulevard bezocht in de studio aan het Leidseplein in Amsterdam. Programmadirecteur Peter van der Vorst van RTL Nederland zei na afloop dat de steunbetuiging van de minister en burgemeester „enorm veel kracht geeft”, meldt persbureau ANP.

Grapperhaus benadrukte na het gesprek, dat ruim een uur duurde, dat de gebeurtenissen een „enorme impact” hebben op de redactie. Halsema sprak na afloop over het verdriet en de angst die leeft onder de aangeslagen collega’s van De Vries aangezien zij „niet zeker weten hoe het met hem gaat”. De Vries werd dinsdagavond na een optreden in de uitzending van het dagelijkse programma RTL Boulevard neergeschoten in de nabijgelegen Lange Leidsedwarsstraat en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Van der Vorst liet eerder op de avond in de uitzending, die volledig was gewijd aan de dinsdag neergeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries, weten dat die nog steeds vecht voor zijn leven.

In een brief aan de Tweede Kamer liet Grapperhaus woensdag weten dat in afwachting van de resultaten van het onderzoek naar de „laffe aanslag” op De Vries beveiligingsmaatregelen zijn „geïntensiveerd”. Volgens de demissionair minister is excessief geweld tegen ambtsdragers, advocaten en journalisten geen taboe meer. „Momenteel vindt de eerste tranche van capaciteitsuitbreiding van zowel materieel als personeel plaats voor alle procesonderdelen van het stelsel”, schrijft Grapperhaus in de brief. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid kon woensdagavond desgevraagd niet uitleggen welke personen of organisaties daarmee mogelijk extra beveiligd worden.

Minister Grapperhaus en burgemeester Halsema spreken met de pers na het bezoek aan de studio van RTL Boulevard. Foto Evert Elzinga/ANP

Advocaat Weski: beschuldigingen aan het adres van Taghi niet onderbouwd

Inez Weski, de advocaat van hoofdverdachte in het Marengo-proces Ridouan Taghi, heeft woensdag gereageerd op de aanslag op Peter R. de Vries. „Er is inmiddels een stroom aan berichten in de media ontstaan over wie degene(n) is/zijn die voor deze vreselijke gebeurtenis verantwoordelijk zouden zijn”, schrijft Weski in een verklaring. „Daarbij werd echter zonder enige objectieve onderbouwing gewezen naar cliënt Ridouan Taghi.” De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces.
dod
De advocaat gaat ook in op de bekendmaking van De Vries uit 2019 dat hij op een dodenlijst van Taghi zou staan. „Cliënt heeft toen laten weten niets van doen te hebben met zo’n dodenlijst”, aldus Weski. „Over een eventueel onderzoek naar zo’n lijst door het Openbaar Ministerie is helaas niets meer inhoudelijks vernomen, dus ook niet of die melding op desinformatie berustte.”

Weski schrijft dat zij en haar kantoorgenoten „geschokt” zijn door de aanslag en te hopen dat de misdaadverslaggever snel herstelt. „Het is op dit moment vooral belangrijk de rust en onafhankelijkheid in het onderzoek te bewaren.”

Inez Weski eind juni bij de bunker, voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van het Marengo-proces. Foto Robin Utrecht/ANP

RTL-directeur: De Vries vecht voor leven, we bidden voor een wonder

Programmadirecteur van RTL Peter van der Vorst stelde woensdagavond in RTL Boulevard dat Peter R. de Vries nog steeds vecht voor zijn leven. „We bidden met zijn allen voor een wonder”, zei hij. De uitzending stond volledig in het teken van de neergeschoten misdaadverslaggever, die dinsdagavond vlak voor het schietincident nog te gast was in het dagelijkse programma. Van der Vorst sprak woensdag van een „traumatische gebeurtenis”.

„Een stomp in je maag krijg je op dat moment. Je denkt: nee, dit is het nachtmerriescenario dat we nooit willen meemaken. Ik ben toen direct in de auto gesprongen naar de studio”, aldus de RTL-baas. „Daar trof ik iedereen ontredderd aan. In shock, letterlijk. Het is een ontzettend traumatische gebeurtenis voor iedereen die hier getuige van is geweest.”

Van der Vorst beschreef De Vries als een „hele lieve, warme en grappige man”. „Veel mensen realiseren zich dat niet als ze hem op televisie zien. Maar hij is zeer betrokken bij alles wat er in iemands leven gebeurt”, aldus Van der Vorst. „Als er een drama in iemands leven gebeurde, dan was Peter een van de eersten die een appje stuurde.” Ook andere RTL-collega’s roemden De Vries in de uitzending.

RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst. Foto Bart Maat/ANP

Politie hield vorige week 35-jarige man in Maurik aan, mogelijk verdachte in zaak-De Vries

Vorige week donderdag is een 35-jarige man in het Gelderse plaatsje Maurik gearresteerd door de politie. Afgelopen weekeinde werd hij weer vrijgelaten, zo bevestigt de politie woensdag. Volgens de Volkskrant gaat het om de Poolse man die dinsdagavond is aangehouden en vastgezet vanwege mogelijk betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries eerder op de avond; de politie kon dit niet bevestigen.

De 35-jarige Pool zou zijn gearresteerd door een grote politiemacht, zo schrijft de Volkskrant op basis van gesprekken met buurtgenoten van de de verdachte. Volgens de krant had de arrestatie te maken met een bedreiging met een vuurwapen in het nabijgelegen Tiel.

Woensdag liet de politie weten dat de twee mannen die dinsdagavond werden gearresteerd op de A4 bij Leidschendam worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op De Vries. Naast de 35-jarige man met een Poolse nationaliteit is ook een 21-jarige Rotterdammer aangehouden. Vrijdag worden ze voorgeleid.

RTL Boulevard in teken van neerschieten Peter R. de Vries

RTL Boulevard staat woensdagavond geheel in het teken van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Zowel tijdens RTL Boulevard als later op de avond bij Humberto zal geen reclame vertoond worden, kondigt het programma aan. Over de invulling van de uitzending is nog niets bekend.

Peter R. de Vries is vaak te gast bij RTL Boulevard om te spreken over misdaad en rechtszaken. Dinsdagavond vertelde hij in het programma over de zaak tegen verdachte Abdallah M., die verdacht wordt Seif Ahmed te hebben gedood - een kapper die in 2019 werd doodgeschoten op een parkeerterrein in Duivendrecht. Kort nadat hij de studio had verlaten, werd De Vries neergeschoten in de buurt van het Leidseplein.

In een gezamenlijke verklaring van RTL Nederland, productiehuis Fremantle en RTL Boulevard spraken betrokkenen dinsdagavond van „een ontzettend laffe daad”. Medewerkers van RTL waren volgens de zender erg geschrokken, maar vastberaden ook woensdag een uitzending te maken van RTL Boulevard: „zoals Peter van ons zou verwachten”.

Halsema: Amsterdam geschokt door aanslag op ‘strijder tegen onrecht’

In de Amsterdamse gemeenteraad heeft burgemeester Femke Halsema woensdag stilgestaan bij de poging tot moord op Peter R. de Vries. Halsema sprak van een „laffe en brute aanslag” in een toespraak in de raad. „Deze aanslag op zijn leven heeft onze stad geschokt. We zijn woedend en vastberaden.”

Halsema beschreef De Vries als een „barmhartige steunpilaar voor mensen in nood” en een „heldhaftige strijder tegen onrecht”. „Hij heeft bewonderaars in alle kringen van de samenleving en is geliefd in alle delen van ons land. Als stadsbestuur, gemeenteraad en college zijn wij in gedachten bij zijn vrienden, familie en collega’s.”

De burgemeester vertelde enkele andere journalisten te hebben gesproken na de aanslag. „In onze stad en ons land werken mensen die licht werpen op een duistere wereld. Ook gisteravond en vandaag zijn zij aan het werk. Iedereen die onze rechtsstaat koestert, staat pal voor deze journalisten. Als driehoek [burgemeester, politie en justitie, red.] staan we met hun in contact en met enkelen van hen heb ik persoonlijk contact gehad.”

Halsema stelde verder dat er een calamiteitenbus met politie en slachtofferhulp klaar staat voor bewoners en ondernemers rondom de Lange Leidsedwarsstraat, waar De Vries werd neergeschoten.

De Amsterdamse burgemeester Halsema bij de persconferentie over Peter R. de Vries dinsdagnacht. Foto Evert Elzinga/ANP

Zoon van Peter R. de Vries: veel is nog onzeker

Royce de Vries heeft woensdagochtend gereageerd op de aanslag op zijn vader. In een korte verklaring op Twitter zegt hij dat „veel nog onzeker” is rond de situatie van Peter R de Vries. Volgens de zoon is de aanval op zijn vader een nachtmerrie die uit is gekomen. Hij bedankt namens de familie iedereen in het land voor alle steunbetuigingen die zijn verstuurd en geuit.

Twitter avatar Roycedevries01 Royce de Vries Gisteren is onze grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden. Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden. De familie

VS en EU reageren: aanslag op nationale held is aanslag op persvrijheid

De Amerikaanse ambassade in Den Haag noemt het neerschieten van Peter R. de Vries „niet alleen een aanslag op een Nederlandse nationale held, maar ook een aanslag op de persvrijheid”. Via Twitter laat de ambassade weten de aanslag sterk te veroordelen en te denken aan De Vries en zijn familie.

Ondertussen hebben ook verschillende belangrijke Europese politici gereageerd op de gebeurtenis van dinsdagavond. President van de Europese Raad Charles Michel wenst de familie en vrienden van Peter R. de Vries veel moed en sterkte toe. Hij benadrukt dat de EU de persvrijheid zal blijven beschermen. Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli zegt dat aanslagen tegen journalisten een aanslag zijn op ons allemaal. „De media zijn de ruggengraat van de democratie”, aldus Sassoli op Twitter. Eurocommissaris Věra Jourová voegt toe dat de verantwoordelijken voor de rechter moeten komen. „Journalisten moeten veilig kunnen werken.”

De Belgische minister van Media Benjamin Dalle zegt te duimen dat De Vries het haalt. Hij spreekt van „een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek”. De Britse parlementariër Catherine West zegt dat het extra zorgwekkend is dat deze aanslag plaatsvond in Europa. Het Noorse Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de aanslag „alarmerend” is. De Slowaakse premier Eduard Heger vindt het een „ondenkbare daad die niet onbestraft mag blijven”.

Correctie (7 juli 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond Charles Michel abusievelijk als voorzitter van de Europese Commissie aangeduid. Dit klopt niet en is hierboven aangepast.

Twee verdachten woensdag voorgeleid, derde man vrijgelaten

De politie heeft een 21-jarige man uit Rotterdam en een 35-jarige Poolse man uit Maurik opgepakt voor de aanslag op Peter R. de Vries. Ze worden verdacht van directe betrokkenheid bij het schietincident. Dat is woensdagochtend bekendgemaakt. Een derde verdachte is inmiddels vrijgelaten.

De twee mannen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze zijn dinsdagavond opgepakt op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam. Ze zitten in volledige beperkingen en mogen geen contact hebben met de buitenwereld, alleen met een advocaat. De politie heeft gedurende de avond huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daarbij zijn verschillende apparaten en munitie in beslag genomen.

De politie hield dinsdag ook een 18-jarige man aan in Amsterdam. Hij is geen verdachte meer in het onderzoek.

De politie pakte de twee verdachten op de A4 bij Leidschendam op. Foto John van der Tol/ANP

Moeder Nicky Verstappen: ‘kan alleen maar hopen dat De Vries het overleeft’

Berthie Verstappen, de moeder van Nicky Verstappen, zegt alleen maar te kunnen hopen dat Peter R. de Vries de aanslag op zijn leven overleeft. Ze vindt het nieuws „verschrikkelijk”, zegt ze woensdag tegen de NOS.

De Vries is al twintig jaar nauw betrokken bij de familie Verstappen, nadat in 1998 de 11-jarige Nicky seksueel werd misbruikt en gedood op de Brunssummerheide. „Je schrikt je kapot”, zegt zijn moeder nu tegen de omroep. „Hij heeft altijd voor ons gevochten en voor Nicky en we hopen dat hij nu voor zichzelf vecht.”

Dankzij De Vries kwam er twintig jaar na de dood van Nicky een doorbraak in de zaak. Die leidde in 2019 tot de aanhouding van Jos B., die een jaar later is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het ontvoeren, misbruiken en doden van de jongen. Hij is daartegen in hoger beroep gegaan.

Berthie Verstappen komt samen met Peter R. de Vries aan bij de rechtbank voor de uitspraak in de zaak van haar zoon. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Podcast: ‘aanslag raakt samenleving recht in het hart’

De bekendste journalist van Nederland werd vaker bedreigd en hield zich de afgelopen tijd bezig met de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Deze aanslag, zegt NRC-misdaadverslaggever Jan Meeus, treft de samenleving recht in het hart.

Meeus vertelt erover in een speciale podcast van NRC Vandaag.

Dit weten we woensdagochtend over de aanslag op Peter R. de Vries

Dit is er tot nu toe bekend over de aanslag op het leven van misdaadjournalist Peter R. de Vries:

  • Dinsdagavond rond 19.30 uur is de misdaadverslaggever neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, om de hoek van het Leidseplein. Daar wordt het programma RTL Boulevard opgenomen, waar De Vries die avond te gast was.
  • Hoe het met De Vries gaat, is niet bekend. Op de persconferentie zei burgemeester Femke Halsema dat hij zwaargewond is en „vecht voor zijn leven”. Ze noemde hem een „nationale held. Een zeldzaam moedige journalist.”
  • In de loop van dinsdagavond zijn drie verdachten aangehouden. Twee zijn aangehouden op de A4 in de buurt van Leidschendam, een ander in Amsterdam. Een van hen zou de schutter zijn. De politie bekijkt beelden van camera’s die in de buurt van het Leidseplein hingen.
  • Het neerschieten heeft tot geschokte reacties geleid bij onder meer politici, advocaten en journalisten. Journalisten vakbond NVJ noemde het „ronduit verschrikkelijk en ondenkbaar”.
  • Demissionair premier Mark Rutte noemt de aanslag „schokkend en niet te bevatten.” Het is volgens hem een aanslag op „de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtsstaat, onze samenleving.”

Lees ook: De bekendste journalist van Nederland

Dit schrijven de kranten over de aanslag op Peter R. de Vries

Nederlandse en buitenlandse media staan woensdag uitgebreid stil bij de aanslag op Peter R. de Vries dinsdagavond. Van stoppen met de misdaadjournalistiek wilde De Vries niks weten, schrijft De Telegraaf. „Nabestaanden van slachtoffers van de misdrijven waarin De Vries zich vastbeet, lopen met hem weg. Als Peter zich met je zaak gaat bemoeien, dan weet je zeker dat die niet in de vergetelheid zal verdwijnen.”

In die zaken was De Vries niet meer alleen misdaadverslaggever, schrijft de krant, maar ook de „steun en toeverlaat” van de familie. Ook de Volkskrant roemt hem om zijn betrokkenheid. Voor slachtoffers en nabestaanden is hij „een muur waar je tegenaan kunt leunen”. Nee, was geen optie voor de journalist. En hoewel sommige juristen zich afkeurend uitlaten over zijn manier van werken is hij uitgegroeid tot een fenomeen.

Lees ook wat NRC schrijft in de analyse over de aanslag: Neerschieten De Vries ‘onvoorstelbaar en verschrikkelijk’

Het AD schrijft dat „misdaadverslaggever nummer 1 van Nederland” ten prooi lijkt te zijn gevallen aan degenen op wie hij jaren joeg: criminelen. De krant haalt een recent interview met Vrij Nederland aan, waarin De Vries lijkt te beseffen dat hij gevaar liep als adviseur van Nabil B. „Een misdaadverslaggever die op echt spannende momenten aan komt zetten met ‘nu wordt het mij iets té intens’ kan beter bij Libelle gaan werken.”

Ook in het buitenland is er aandacht voor de aanslag op de journalist. Zo besteden The Guardian, The New York Times en de South China Morning Post aandacht aan het nieuws. Er wordt onder andere gewezen op zijn internationale bekendheid vanwege zijn onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba en de ontvoering van Freddy Heineken in 1983.

Peter R. de Vries was steun en toeverlaat van families, schrijven meerdere kranten. Foto ANP

‘Honderden video’s aanslag Peter R. de Vries van Youtube verwijderd’

Op Youtube zijn „honderden video’s” met beelden van de nasleep van de aanslag op Peter R. de Vries verwijderd. Dat schrijft Rachid Finge, communicatiemanager van Google en YouTube in Nederland, op Twitter. Volgens Finge wordt er actief opgetreden tegen dergelijke video’s.

Kort na de aanslag op Peter R. de Vries gingen er op sociale media beelden rond van de misdaadjournalist die gewond op de grond lag. De Amsterdamse politie heeft vervolgens via Twitter verzocht geen foto’s of video’s van de aanslag rond te laten gaan en dergelijke beelden alleen met de politie zelf te delen.

Twitter avatar rachidfinge Rachid Finge YouTube treedt actief op tegen beelden van de aanslag op Peter R. de Vries. Inmiddels zijn honderden video’s van YouTube verwijderd. https://t.co/0yOHGKdZHk

We zijn op zoek naar getuigen en mensen die camerabeelden hebben van het incident of mogelijk (vluchtende) verdachten. Deel deze beelden NIET op sociale media.

— Politie Eenheid Amsterdam (@Politie_Adam) July 6, 2021

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ‘diep geschokt’

Vanuit het Koninklijk Huis is er „diep geschokt” gereageerd op de aanslag op Peter R. de Vries in Amsterdam. In een verklaring schrijven koning Willem-Alexander en koningin Máxima: „Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen. Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat.”

Reactie van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima n.a.v. aanslag op journalist Peter R. de Vries: https://t.co/q3zBmu1aSp pic.twitter.com/uUSNwxa1R0

— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) July 6, 2021

Ook demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) heeft gereageerd op de aanslag, die zij op Twitter „een aanslag op onze democratische rechtsstaat” noemt. „De vrije nieuwsgaring maakt daar onlosmakelijk deel van uit. Peter R. de Vries is een uitzonderlijk journalist en een vakman pur sang. Mijn gedachten zijn bij hem en zijn naasten”, schrijft ze verder.