Iraniër

Twaalf jaar cel voor aanval met mes op station Leeuwarden

De Iraanse Rezgar P. is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor poging tot moord op de 64-jarige Sadegh Zarza op het treinstation in Leeuwarden vorig jaar. Het Openbaar Ministerie had zestien jaar cel tegen P. geëist. De vader van P. en het slachtoffer waren klasgenoten in Iran. Zarza en P. hadden in juni vorig jaar een afspraak gemaakt om in Leeuwarden bij te praten. Eenmaal aangekomen stak P. 22 keer in op Zarza. Het slachtoffer overleefde wonderwel de aanval. Zarza en zijn familie stellen dat de aanval een georganiseerde moordaanslag was, uitgevoerd in opdracht van het Iraanse regime. De neergestoken man is voorzitter van de in Iran verboden Koerdische Democratische Partij Iran (KPDI) in Europa. Het OM zei vorig jaar geen bewijs te hebben voor betrokkenheid van Teheran. (NRC)