Grapperhaus en Halsema bezoeken redactie RTL Boulevard

Minister Grapperhaus en burgemeester Halsema spreken met de pers na het bezoek aan de studio van RTL Boulevard.
Minister Grapperhaus en burgemeester Halsema spreken met de pers na het bezoek aan de studio van RTL Boulevard. Foto Evert Elzinga/ANP

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam hebben woensdagavond de makers van televisieprogramma RTL Boulevard bezocht in de studio aan het Leidseplein in Amsterdam. Programmadirecteur Peter van der Vorst van RTL Nederland zei na afloop dat de steunbetuiging van de minister en burgemeester „enorm veel kracht geeft”, meldt persbureau ANP.

Grapperhaus benadrukte na het gesprek, dat ruim een uur duurde, dat de gebeurtenissen een „enorme impact” hebben op de redactie. Halsema sprak na afloop over het verdriet en de angst die leeft onder de aangeslagen collega’s van De Vries aangezien zij „niet zeker weten hoe het met hem gaat”. De Vries werd dinsdagavond na een optreden in de uitzending van het dagelijkse programma RTL Boulevard neergeschoten in de nabijgelegen Lange Leidsedwarsstraat en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Van der Vorst liet eerder op de avond in de uitzending, die volledig was gewijd aan de dinsdag neergeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries, weten dat die nog steeds vecht voor zijn leven.

In een brief aan de Tweede Kamer liet Grapperhaus woensdag weten dat in afwachting van de resultaten van het onderzoek naar de „laffe aanslag” op De Vries beveiligingsmaatregelen zijn „geïntensiveerd”. Volgens de demissionair minister is excessief geweld tegen ambtsdragers, advocaten en journalisten geen taboe meer. „Momenteel vindt de eerste tranche van capaciteitsuitbreiding van zowel materieel als personeel plaats voor alle procesonderdelen van het stelsel”, schrijft Grapperhaus in de brief. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid kon woensdagavond desgevraagd niet uitleggen welke personen of organisaties daarmee mogelijk extra beveiligd worden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Advocaat Weski: beschuldigingen aan het adres van Taghi niet onderbouwd