GGD: drukte bij testlocaties neemt toe door heel het land

Bij coronatestlocaties van de GGD door heel het land neemt de drukte toe. De afgelopen 24 uur is dat vooral het geval in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en de regio Brabant. „Maar dat zijn dagkoersen. De laatste dagen zien we het aantal testafspraken eigenlijk in heel Nederland toenemen”, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR woensdagmiddag.

Volgens de GGD levert de toegenomen drukte op dit moment geen wachttijden of andere problemen op. „De afspraken kunnen nog steeds worden gemaakt. Online en telefonisch komen mensen er goed doorheen”, aldus de zegsvrouw. „Overal kunnen mensen nog altijd binnen 24 uur getest worden en ook het bron- en contactonderzoek kan goed worden uitgevoerd.”

Wel verwacht de gezondheidsdienst dat de capaciteit bij testlocaties als de huidige trend doorzet binnenkort moet worden opgeschaald, met meer personeel en een verruiming van de openingstijden. Ook kan het zo zijn dat in sommige regio’s niet alle testlocaties altijd beschikbaar zijn als de drukte verder toeneemt.

De GGD maakt zich zorgen dat het rap toenemende aantal coronabesmettingen voor meer gezondheidsproblemen zal zorgen. Woensdag werden er 3.688 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM, het hoogste aantal sinds eind mei en bijna een verzesvoudiging vergeleken met vorige week woensdag.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge vraagt OMT om spoedadvies over stijgend aantal positieve tests