Dit weten we woensdagochtend over de aanslag op Peter R. de Vries

Dit is er tot nu toe bekend over de aanslag op het leven van misdaadjournalist Peter R. de Vries:

  • Dinsdagavond rond 19.30 uur is de misdaadverslaggever neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, om de hoek van het Leidseplein. Daar wordt het programma RTL Boulevard opgenomen, waar De Vries die avond te gast was.
  • Hoe het met De Vries gaat, is niet bekend. Op de persconferentie zei burgemeester Femke Halsema dat hij zwaargewond is en „vecht voor zijn leven”. Ze noemde hem een „nationale held. Een zeldzaam moedige journalist.”
  • In de loop van dinsdagavond zijn drie verdachten aangehouden. Twee zijn aangehouden op de A4 in de buurt van Leidschendam, een ander in Amsterdam. Een van hen zou de schutter zijn. De politie bekijkt beelden van camera’s die in de buurt van het Leidseplein hingen.
  • Het neerschieten heeft tot geschokte reacties geleid bij onder meer politici, advocaten en journalisten. Journalisten vakbond NVJ noemde het „ronduit verschrikkelijk en ondenkbaar”.
  • Demissionair premier Mark Rutte noemt de aanslag „schokkend en niet te bevatten.” Het is volgens hem een aanslag op „de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtsstaat, onze samenleving.”

Lees ook: De bekendste journalist van Nederland Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dit schrijven de kranten over de aanslag op Peter R. de Vries