De Jonge vraagt OMT om spoedadvies over stijgend aantal positieve tests

Het OMT moet met een advies komen over de coronamaatregelen, aldus De Jonge.
Het OMT moet met een advies komen over de coronamaatregelen, aldus De Jonge. Foto Ilvy Njiokiktjien

Het demissionaire kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd om een spoedadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag gezegd tegen persbureau ANP.

Woensdag zijn ruim 3.600 positieve testuitslagen binnengekomen bij het RIVM. De Jonge wil advies over hoe hij deze cijfers moet duiden. De minister zei dat veruit de meeste besmettingen voorkomen bij jongeren. Daarom hoeven positieve tests niet per definitie tot meer ziekenhuisopnamen hoeven leiden. De Jonge stelde dat hij hoopt dat het OMT donderdagmiddag het advies gereed heeft.

Dinsdag werd bekend dat het RIVM vorige week ruim 8.500 meldingen van positieve coronatests heeft ontvangen. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van een week daarvoor, blijkt uit cijfers van het instituut. Het percentage positieve coronatesten vorige week ook toe van 3,1 tot 4,5 procent.

Sinds 29 juni stijgt het aantal positieve testuitslagen dat het RIVM registreert. Dinsdag kwamen er 2.253 positieve uitslagen binnen bij het instituut. Ook is één sterfgeval aan de gevolgen van Covid-19 gemeld, maar mogelijk is deze persoon eerder overleden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van Dissel: coronameldingen ‘fluïde begrip’ geworden