Bijna evenveel amateurvoetbalteams ingeschreven voor seizoen 2021/2022

Een blik op het voetbalveld van VV de Zwerver in Kinderdijk.
Een blik op het voetbalveld van VV de Zwerver in Kinderdijk. Foto Merlin Daleman

De coronacrisis lijkt niet te hebben gezorgd voor een groot aantal uitschrijvingen bij amateurvoetbalclubs. De KNVB meldt woensdag dat voor het aankomende seizoen 62.388 teams zijn ingeschreven, slechts 1,13 procent minder dan in 2020/2021 toen 63.098 ploegen werden aangemeld door hun clubs. Het kan nog zijn dat teams voor de start van het seizoen 2021/2022 alsnog worden afgemeld, maar in de afgelopen jaren constateerde de voetbalbond juist dat het aantal teams in die periode alleen maar verder opliep.

Volgens de KNVB geeft het aantal ingeschreven teams een indicatie of leden zijn gestopt met voetballen, nadat ze afgelopen seizoen door de coronapandemie amper wedstrijden konden spelen. Omdat in september de contributiegelden worden geheven, is er voor amateurvoetballers geen financiële prikkel om tussentijds op te zeggen. Op dit moment tellen alle voetbalclubs bij elkaar zo’n 1,2 miljoen leden.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, zegt dat de inschrijvingscijfers laten zien dat „men het amateurvoetbal heeft gemist”. Volgens Van der Zee is het aan vrijwilligers te danken dat het verenigingsleven ook tijdens de pandemie door heeft kunnen gaan en blijkt de loyaliteit aan de club en (vrienden)teams groot. „Er is zelfs een kans dat corona helemaal geen leden heeft gekost”, aldus de directeur.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Meerderheid zzp’ers zag daling werk tijdens coronacrisis