Avondklokrellen

OM eist twee jaar gevangenisstraf voor brandstichting in teststraat op Urk

Foto ANP
Foto ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 24 maanden celstraf geëist, waarvan 12 voorwaardelijk, tegen een verdachte van de brandstichting van een GGD-teststraat op Urk in januari. De brandstichting geldt als een belangrijk voorbeeld van de avondklokrellen die begin dit jaar plaatsvonden. Voor de rechtbank Lelystad erkende de 20-jarige verdachte de brand met zijn minderjarige neef te hebben gesticht. Ze zouden daarvoor geld krijgen. Maandag eiste het OM, in een andere rechtszaak, tegen twee mannen (26 en 22 jaar) al een celstraf tot acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het opblazen van een coronatestlocatie in het Brabantse Beek en Donk. Die teststraat werd in de nacht van 6 op 7 november met zware explosieven bestookt. (NRC)