Twee verdachten zitten vast voor aanslag op Peter R. de Vries

Amsterdam Misdaadjournalist Peter R. de Vries werd vaker bedreigd door zware criminelen, maar bleef daar doorgaans stoïcijns onder. „Dit raakt de beroepsgroep vol.”

Foto Mediatv/ANP

De twee verdachten van de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries in Amsterdam zijn een 21-jarige Rotterdammer en een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik. Bij huiszoekingen in woningen in Tiel, Maurik en Rotterdam zijn gegevensdragers en munitie in beslag genomen. Dat heeft de politie woensdagochtend bekendgemaakt. Een derde verdachte uit Amsterdam-Oost is vrijgelaten.

De politie hield dinsdagavond twee verdachten aan op de A4 ter hoogte van Leidschendam, aldus politiecommissaris Frank Paauw diezelfde avond op een persconferentie. Dankzij getuigen van de aanslag kreeg de politie snel zicht op een mogelijke vluchtauto, zei Paauw. Die auto werd daarop aan de kant gezet op de A4. In de auto zat iemand die voldeed aan het signalement van de mogelijke dader. De politie bekijkt beelden van camera’s die in de buurt van de aanslag hingen. Het is nog te vroeg om te zeggen of de schietpartij te zien is op die beelden.

Onduidelijk is het hoe nu gaat met De Vries. De laatste informatie dateert van dinsdagavond, toen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam op de persconferentie vertelde dat hij zwaargewond naar het ziekenhuis is gebracht en daar „vecht voor zijn leven”. Halsema noemde De Vries „voor ons allemaal een nationale held. Een zeldzaam moedige journalist. Volstrekt onafhankelijk en vrij van geest.”

Lees ook het profiel: Peter R. kan het land collectief zijn kant op laten kijken

De Vries werd dinsdagavond in de Lange Leidsedwarsstraat, in de buurt van het Leidseplein, van dichtbij beschoten, vermoedelijk vijf keer. Hij zou daarbij in het hoofd getroffen zijn. De politie kreeg even na 19.30 uur een melding binnen van een schietpartij. Snel daarna bleek uit een filmpje dat het om De Vries ging. Op de videobeelden is te zien dat hij roerloos op de grond ligt, omgeven door bloed. Snel daarna werd een signalement van de schutter vrijgegeven via Burgernet.

De Vries werd neergeschoten na het verlaten van de televisiestudio van RTL Boulevard. Hij was, zoals wel vaker, te gast geweest bij het televisieprogramma, waar hij ontwikkelingen op het terrein van de misdaad duidt. De 64-jarige De Vries is op dat vakgebied al decennia een van de meest gezaghebbende journalisten en fungeerde voor veel misdaadverslaggevers als vraagbaak.

„Schokkend en niet te bevatten”, zei demissionair premier Mark Rutte in reactie op de schietpartij. „Een aanslag op de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtsstaat, onze samenleving. De vrije journalistiek waarvan Peter R. de Vries bij uitstek vertegenwoordiger is.” Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) noemde het „een zwarte dag”. „Niet alleen voor de mensen voor wie Peter R. de Vries dierbaar was, maar ook voor de journalistiek.” Volgens de minister is de vrijheid van de journalistiek „vanavond hevig aangetast”. „Het raakt journalisten en beschadigt onze samenleving.” Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ zei: „Waar het ook vandaan komt, dit raakt onze beroepsgroep vol.”

Meermaals bedreigd

Peter R. de Vries is tijdens zijn carrière als journalist diverse keren bedreigd. Hij bleef daar op het oog stoïcijns onder en zei niet zelden dat hij zich daardoor niet liet afschrikken. Fameus zijn de beelden van een schreeuwende Willem Holleeder aan de oprit van zijn woning in het Gooi uit 2013. Hoewel hij daarvan aangifte heeft gedaan bleef hij rustig onder die bedreiging waarvoor Holleeder nadien is veroordeeld. De Vries was een belangrijke getuige in de strafzaak tegen Holleeder, rond vijf moorden waarvoor die tot levenslang is veroordeeld. Het is overigens niet bekend of de schietpartij daar iets mee te maken heeft.

Sinds begin vorig jaar is De Vries adviseur en vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Onduidelijk is of De Vries werd beveiligd, het was in elk geval niet zichtbaar zoals bij enkele andere misdaadjournalisten. Het staat wel vast dat De Vries op enig moment is gewaarschuwd voor een dreiging uit de hoek van Taghi en dat Taghi hem toen per brief heeft laten weten dat hij niks met die bedreiging te maken heeft.

Update (7 juli 2021): Dit artikel is woensdagochtend na bekendmaking van meer informatie over de verdachten geactualiseerd.