Vanaf 16 juli Pfizer mogelijk na AstraZeneca-vaccin

Vanaf 16 juli kunnen mensen die een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, een afspraak maken om als tweede dosis het vaccin van Pfizer/BioNTech te krijgen. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdag bekendgemaakt. De Jonge volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad op.

Iedereen van 60 tot en met 64 jaar die al een tweede afspraak voor AstraZeneca gepland heeft staan en toch wil wisselen, kan zich vanaf 16 juli melden bij de GGD. Wie voor die datum een tweede prik gepland heeft staan, wordt geadviseerd die te laten staan, omdat je dan het snelst beschermd bent.

Een eerste dosis AstraZeneca en een tweede dosis Pfizer/BioNTech leidt tot minstens evenveel antistoffen als bij een dubbele dosis AstraZeneca, bleek uit de eerste resultaten van nieuw onderzoek. Daar heeft de Gezondheidsraad het advies op gebaseerd. In sommige gevallen leidde de combinatie zelfs tot hogere niveaus. Wel leidde het mixen van de vaccins vaker tot lichte bijwerkingen, zoals vermoeidheid, koorts en spierpijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: verdubbeling aantal positieve tests in week tijd