Syrië

Assad-regime poogt in verzetsbolwerk Daraa rebellen alsnog te ontwapenen

Het Syrische regime blokkeert al tien dagen een wijk met zo’n 40.000 mensen in de zuidelijke stad Daraa. De voedselvoorraden in de omsingelde buurt, die gewoonlijk steun ontvangt van buitenlandse donoren, slinken snel. Ook medicijnen beginnen op te raken. Dit melden onder meer het Syrian Observatory for Human Rights en het Turkse persbureau Anadolu.

Daraa geldt als de wieg van de Syrische opstand, waar het verzet tegen de regering van president Bashar al-Assad in 2011 begon. Nog altijd hebben de troepen van Assad en zijn Russische bondgenoot de stad niet volledig onder controle. Licht bewapende rebellen opereren in delen van de stad, waaronder de nu belegerde wijk Al-Ballad.

De woede van het regime zou ook zijn gewekt door het feit dat de bewoners van Al-Ballad onlangs hadden geweigerd stembureaus in te richten voor de Syrische presidentsverkiezingen, omdat zij geen vertrouwen hadden in het democratische karakter ervan.

Assad en de Russen eisten van de rebellen op 25 juni dat ze hun wapens zouden inleveren en dat er huiszoekingen mochten worden verricht in Al-Ballad. In 2018 hadden de opstandelingen onder zware druk een akkoord met Assads regime gesloten na bemiddeling van de Russen. Op grond hiervan leverden ze hun zware wapens in in ruil voor een vrije aftocht naar de noordwestelijke provincie Idlib, dat nog deels in handen van de rebellen is. Ook hadden ze de optie in Daraa te blijven met behoud van hun lichte wapens en de belofte dat ze met rust zouden worden gelaten.

De rebellen verwierpen de nieuwe eis echter. „Assad beloofde dat hij de achterblijvers niet zou arresteren”, aldus een lokale anti-Assad activist. „Maar er zitten nu zo veel mensen in de gevangenissen van het regime. Hoe zou ik het regime opnieuw kunnen vertrouwen?”

Veel burgers hebben nauwelijks meer te eten. Afgelopen vrijdag gingen velen de straat op om te protesteren tegen de omsingeling.