Schietpartij Peter R. de Vries: tot nu toe bekend

Agenten bij de Lange Leidsedwarsstraat, die werd afgezet na de schietpartij waarbij Peter R. de Vries dinsdagavond ernstig gewond raakte.
Agenten bij de Lange Leidsedwarsstraat, die werd afgezet na de schietpartij waarbij Peter R. de Vries dinsdagavond ernstig gewond raakte. Foto Evert Elzinga/ANP

Dinsdagavond is de bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Dat heeft de politie bevestigd. Rond 23.00 uur op dinsdagavond wordt op het hoofdbureau van de politie van Amsterdam een persconferentie gehouden. Dit is tot nu toe bekend:

  • De journalist is met zware verwondingen naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht. Over zijn toestand is tot nu toe niets bekendgemaakt.
  • De schietpartij vond plaats rond 19.30 uur op de Lange Leidsedwarsstraat, in de buurt van het Leidseplein. Daar wordt het programma RTL Boulevard opgenomen, waar De Vries eerder op de avond een optreden had.
  • De politie van Amsterdam heeft in de loop van dinsdagavond te laten weten op zoek te zijn naar verdachten. Via Burgernet is een signalement van één persoon uitgestuurd.
  • Rondom het Leidseplein zijn veel bewakingscamera’s, die volgens een woordvoerder worden bekeken in het kader van het onderzoek naar de beschieting. Mensen die getuige waren van de schietpartij of denken betrokkenen te hebben gezien, zijn gevraagd zich te melden en eventuele beelden die zij hebben gemaakt, te delen. Op sociale media circuleren beelden van de beschieting - de politie vraagt die niet verder online te delen.
  • Na de eerste bevestigde berichten over het incident kwamen demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) naar het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag voor een overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). In Amsterdam is dinsdagavond de veiligheidsdriehoek bijeengekomen, met daarin burgemeester Femke Halsema, politie en justitie.
  • De Vries was sinds juni 2020 de adviseur en vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Hij zou sindsdien zijn beveiligd, maar daarover zijn geen concrete details bekend.
Lees ook het hele nieuwsbericht: Peter R. de Vries neergeschoten nabij Amsterdamse Leidseplein Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Driehoek Amsterdam: De Vries ‘vecht voor leven’, drie aanhoudingen