Politici, advocaten en journalisten reageren geschokt

Het neerschieten van Peter R. de Vries heeft dinsdag tot geschokte reacties geleid bij onder anderen politici, advocaten en journalisten. Journalistenvakbond NVJ noemt het „ronduit verschrikkelijk en ondenkbaar” en stelt dat het nieuws de beroepsgroep „vol raakt”. „Dit is hetgeen waar we al die tijd voor hebben gevreesd”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning in de uitzending van het RTL-programma Humberto.

Ook vanuit de advocatuur klinkt ontzetting. Advocaat Geert-Jan Knoops zei bij Nieuwsuur dat „zeer gechoqueerd” en „verbijsterd” is en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) schrijft in een verklaring geschokt te zijn door deze „brute aanslag”, die eveneens binnen de advocatuur „een enorme impact heeft”.

Via sociale media uitten ook politici hun afschuw. Onder anderen Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Jesse Klaver (GroenLinks), Geert Wilders (PVV) en Farid Azarkan (Denk), evenals Lilian Marijnissen (SP) en Wopke Hoekstra (CDA) reageren via Twitter geschokt. In buitenlandse media wordt het nieuws over De Vries dinsdagavond eveneens opgepikt. Onder meer de Duitse nieuwssite Der Spiegel, de Britse BBC en The Independent, en de Aziatische krant South China Morning Post schrijven dinsdag dat een prominente Nederlandse misdaadjournalist is neergeschoten.

Lees ook: Geschokte reacties op neerschieten Peter R. de Vries Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Driehoek Amsterdam: De Vries ‘vecht voor leven’, drie aanhoudingen