Peter R. de Vries neergeschoten nabij Amsterdamse Leidseplein

Neergeschoten Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is naar het ziekenhuis gebracht met ernstige verwondingen. Rutte en Grapperhaus zijn onderweg naar Den Haag voor een gesprek met de NCTV.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries staat de pers te woord.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries staat de pers te woord. Foto Remko de Waal/ANP

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten nabij het Amsterdamse Leidseplein. Dat heeft de politie dinsdagavond bevestigd. De Vries is naar het ziekenhuis gebracht met ernstige verwondingen. Om 23.00 uur zal er een persconferentie gehouden worden over de zaak op het hoofdbureau van de politie in Amsterdam. Daar is momenteel de veiligheidsdriehoek bijeen met daarin burgemeester Femke Halsema, politie en justitie.

Volg het laatste nieuws hierover in het liveblog

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) overleggen dinsdagavond met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Den Haag. Zij zullen na de persconferentie in Amsterdam een reactie geven op het neerschieten van Peter R. de Vries namens het kabinet.

Lees ook: Het laatste nieuws over de aanslag op Peter R de Vries

Videobeelden

Op videobeelden is te zien dat de 64-jarige misdaadverslaggever roerloos op de grond ligt in een straat nabij het Leidseplein in Amsterdam. De politie is op zoek naar camera- en videobeelden van het incident, maar vraagt nadrukkelijk de beelden niet op sociale media te delen.

De politie liet eerder op de avond weten op zoek te zijn naar één voortvluchtige verdachte en gaf een signalement vrij via Burgernet. Het AD meldt op basis van bronnen dat op de A2 bij Breukelen een verdachte is aangehouden; de politie stelt dat het nog te vroeg is om te zeggen dat deze aanhouding met de beschieting van De Vries te maken heeft.

De schietpartij zou omstreeks 19.30 uur zijn gemeld bij de politie en en vond plaats op de Lange Leidsedwarsstraat, om de hoek van het Leidseplein. Daar wordt televisieprogramma RTL Boulevard opgenomen, waar De Vries eerder op de avond te gast was. De Lange Leidsedwarsstraat is na de schietpartij afgesloten met linten. Agenten ter plekke wilden aan NRC niks kwijt over het incident.

Lees ook dit profiel van de misdaadverslaggever: Wie is Peter R. de Vries?

Zaak tegen Holleeder

Peter R. de Vries is tijdens zijn carrière als journalist regelmatig bedreigd. Fameus zijn de beelden van een schreeuwende Willem Holleeder aan de oprit van zijn woning in ’t Gooi uit 2013. Hoewel De Vries aangifte deed van de bedreiging, bleef hij er rustig onder. Holleeder werd er indertijd voor veroordeeld. De Vries was een belangrijke getuige in de strafzaak tegen Holleeder rond vijf moorden waarvoor hij tot levenslang is veroordeeld. Het is overigens niet bekend of de schietpartij daar iets mee te maken heeft.

Sinds begin vorig jaar is De Vries adviseur en vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Sindsdien werd De Vries beveiligd, al is niet precies duidelijk hoe intensief die beveiliging was. Hij heeft zich indertijd zeer kritisch uitgelaten over de wijze waarop de overheid omgaat met mensen die vanwege hun functie bedreigd worden.

De politie is dinsdagavond ter plekke op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Foto ANP/Hollandse Hoogte