Peter R. de Vries neergeschoten

Driehoek Amsterdam: De Vries ‘vecht voor leven’, drie aanhoudingen

Dinsdagavond is misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam. In dit blog houdt de redactie van NRC de laatste ontwikkelingen bij.

Grapperhaus en Halsema bezoeken redactie RTL Boulevard

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam hebben woensdagavond de makers van televisieprogramma RTL Boulevard bezocht in de studio aan het Leidseplein in Amsterdam. Programmadirecteur Peter van der Vorst van RTL Nederland zei na afloop dat de steunbetuiging van de minister en burgemeester „enorm veel kracht geeft”, meldt persbureau ANP.

Grapperhaus benadrukte na het gesprek, dat ruim een uur duurde, dat de gebeurtenissen een „enorme impact” hebben op de redactie. Halsema sprak na afloop over het verdriet en de angst die leeft onder de aangeslagen collega’s van De Vries aangezien zij „niet zeker weten hoe het met hem gaat”. De Vries werd dinsdagavond na een optreden in de uitzending van het dagelijkse programma RTL Boulevard neergeschoten in de nabijgelegen Lange Leidsedwarsstraat en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Van der Vorst liet eerder op de avond in de uitzending, die volledig was gewijd aan de dinsdag neergeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries, dat hij nog steeds vecht voor zijn leven.

In een brief aan de Tweede Kamer liet Grapperhaus woensdag weten dat in afwachting van de resultaten van het onderzoek naar de „laffe aanslag” op De Vries dat beveiligingsmaatregelen zijn „geïntensiveerd”. Volgens de demissionair minister is excessief geweld tegen ambtsdragers, advocaten en journalisten geen taboe meer. „Momenteel vindt de eerste tranche van capaciteitsuitbreiding van zowel materiaal als personeel plaats voor alle procesonderdelen van het stelsel”, schrijft Grapperhaus in de brief. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid kon woensdagavond desgevraagd niet uitleggen welke personen of organisaties daarmee mogelijk extra beveiligd worden.

Minister Grapperhaus en burgemeester Halsema spreken met de pers na het bezoek aan de studio van RTL Boulevard. Foto Evert Elzinga/ANP

We sluiten dit blog

Voor vandaag sluiten we dit liveblog af. NRC blijft woensdag het laatste nieuws omtrent de aanslag op het leven van Peter R. de Vries volgen in een nieuw liveblog.

Lees hier het liveblog van woensdag 7 juli

RTL Nederland en RTL Boulevard: ‘onbeschrijflijk laffe daad’

RTL Nederland, productiehuis Fremantle en het team van RTL Boulevard zijn „enorm geschrokken” van het nieuws dat Peter R. de Vries is neergeschoten kort nadat hij als expert was verschenen in een uitzending van RTL Boulevard. In een gezamenlijke verklaring waarover persbureau ANP schrijft, noemen ze het neerschieten „een onbeschrijfelijk laffe daad”.

„Peter betekent als vriend en collega veel voor ons allemaal. Zijn menselijkheid, moed, strijd tegen de misdaad en voor de vrijheid van meningsuiting zijn inspirerend en essentieel voor onze samenleving”, zo staat in de verklaring. „Ons hart en medeleven gaan uit naar Peter zelf en de mensen die hij liefheeft.”

Demissionair minister Arie Slob (ChristenUnie), die onder meer verantwoordelijk is voor media, noemt „de aanslag” op De Vries dinsdag via Twitter „een brute aanval op de journalistiek, de persvrijheid en daarmee op onze democratie. Dit mogen we nooit tolereren.”

Twitter avatar arieslob Arie Slob Vanavond voltrok zich een afschuwelijk drama, een brute aanval op de journalistiek, de persvrijheid en daarmee op onze democratie. Dit mogen we nooit tolereren. Mijn gedachten gaan uit naar (de familie van) Peter R de Vries.

Grapperhaus: het is een zwarte dag, aantasting van de journalistieke vrijheid

„Het is een zwarte dag”, aldus demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) tijdens een persconferentie over het neerschieten van de misdaadjournalist. „Niet alleen voor de mensen voor wie Peter R. de Vries dierbaar was, maar ook voor de journalistiek.” Volgens de minister is de vrijheid van de journalistiek „vanavond hevig aangetast”. „Het raakt journalisten en beschadigt onze samenleving.”

Volgens Grapperhaus zet de politie „alles op alles” om de daders te vinden. „Laten we de politie het onderzoek laten doen. Als er dingen te melden zijn, zullen die ook gemeld worden.” Op de vraag of andere journalisten beveiligd zullen worden, stelde Grapperhaus geen concrete uitspraken te kunnen doen.

Rutte: ‘schokkende aanslag op vrije journalistiek’

De aanslag op Peter R. de Vries is „schokkend en niet te bevatten”, zegt demissionair premier Mark Rutte zojuist op een speciaal ingelaste persconferentie. „Een aanslag op een moedige journalist. En daarmee een aanslag op de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtsstaat, onze samenleving”, aldus de VVD’er. „De vrije journalistiek waarvan Peter R. de Vries bij uitstek vertegenwoordiger is.”

„Bij alles wat we op dit moment weten en vooral nog niet weten, bij alle gevoelens van boosheid en verslagenheid staat nu voorop dat onze gedachten allereerst uitgaan naar Peter R. de Vries en zijn geliefden”, aldus Rutte, die stelt „vurig te hopen, te bidden dat hij deze aanslag overleeft”. „Dat is nu het belangrijkste. En we zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat het recht zijn beloop heeft.”

Drie verdachten aangehouden voor neerschieten Peter R. de Vries

Voor het neerschieten van Peter R. de Vries zijn drie verdachten aangehouden. Dat heeft de politie tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Twee verdachten zijn aangehouden op de A4 ter hoogte van Leidschendam. Een derde verdachte is aangehouden in Amsterdam-Oost; de precieze rol van deze verdachten bij de beschieting wordt nog onderzocht, aldus de politie.

De Vries is van dichtbij neergeschoten door de schutter, zei politiecommissaris Frank Paauw. Het onderzoek naar de twee verdachten die op de snelweg werden aangehouden, heeft de hoogste prioriteit voor de politie. De politie bekijkt beelden van camera’s die in de buurt van het Leidseplein hingen. Het is nog te vroeg om te zeggen of de schietpartij te zien is op die beelden.

Halsema: ‘De Vries vecht voor zijn leven’

De Amsterdamse driehoek (burgemeester Femke Halsema, OM en politie) heeft dinsdagavond op een persconferentie bevestigd dat Peter R. de Vries is neergeschoten en zwaargewond is overgebracht naar een ziekenhuis.

„Op dit moment weten we alleen dat hij zwaargewond is en vecht voor zijn leven. Ons hart en ons medeleven gaat uit naar zijn gezin, zijn familie en zijn vrienden”, aldus Halsema. „Peter R. de Vries is voor ons allemaal een nationale held. Een zeldzaam moedige journalist. Volstrekt onafhankelijk en vrij van geest.”

Volgens de Amsterdamse burgemeester houdt de misdaadverslaggever de opsporingsinstanties „scherp” en is hij „nog lang niet klaar”. „Vandaag lijkt de gerechtigheid ook in ons land ver te zoeken. Het is een brute laffe misdaad gepleegd.” In de buurt van het Leidseplein waren volgens Halsema veel mensen op straat die het neerschieten van Peter R. de Vries hebben gezien.

Politici, advocaten en journalisten reageren geschokt

Het neerschieten van Peter R. de Vries heeft dinsdag tot geschokte reacties geleid bij onder anderen politici, advocaten en journalisten. Journalistenvakbond NVJ noemt het „ronduit verschrikkelijk en ondenkbaar” en stelt dat het nieuws de beroepsgroep „vol raakt”. „Dit is hetgeen waar we al die tijd voor hebben gevreesd”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning in de uitzending van het RTL-programma Humberto.

Ook vanuit de advocatuur klinkt ontzetting. Advocaat Geert-Jan Knoops zei bij Nieuwsuur dat „zeer gechoqueerd” en „verbijsterd” is en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) schrijft in een verklaring geschokt te zijn door deze „brute aanslag”, die eveneens binnen de advocatuur „een enorme impact heeft”.

Via sociale media uitten ook politici hun afschuw. Onder anderen Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Jesse Klaver (GroenLinks), Geert Wilders (PVV) en Farid Azarkan (Denk), evenals Lilian Marijnissen (SP) en Wopke Hoekstra (CDA) reageren via Twitter geschokt. In buitenlandse media wordt het nieuws over De Vries dinsdagavond eveneens opgepikt. Onder meer de Duitse nieuwssite Der Spiegel, de Britse BBC en The Independent, en de Aziatische krant South China Morning Post schrijven dinsdag dat een prominente Nederlandse misdaadjournalist is neergeschoten.

Lees ook: Geschokte reacties op neerschieten Peter R. de Vries

Driehoek Amsterdam houdt persconferentie

In Amsterdam wordt rond 23.00 uur dinsdagavond een persconferentie gehouden door de driehoek, met burgemeester Femke Halsema, de leiding van de politie en de officier van justitie. Op het hoofdkantoor van de Amsterdamse politie wordt dan gesproken over op het incident waarbij Peter R. de Vries is neergeschoten, heeft de gemeente laten weten.

De persconferentie wordt live uitgezonden, onder meer via RTL Nieuws en de NOS. Volg dit blog voor het belangrijkste nieuws.

Woning advocaat kroongetuige Marengo-proces omringd door politie na neerschieten De Vries

De woning van advocaat Peter Schouten, advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces, wordt dinsdagavond bewaakt, nadat bekend is geworden dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries eerder op de avond in Amsterdam is neergeschoten. De Vries trad in opdracht van de Bredase advocaat op als vertrouwenspersoon van kroongetuige B.

Rondom de woning van Schouten in Breda is veel politie op de been, meldt de lokale nieuwssite Breda Vandaag. Ook zouden straten rondom het huis zijn afgesloten. Schouten werd de advocaat van de kroongetuige nadat diens voormalige advocaat, Derk Wiersum, werd vermoord.

Het is niet bekend of Schouten zich in het huis bevindt. Mogelijk is hij naar een andere plek gebracht.

Schietpartij Peter R. de Vries: tot nu toe bekend

Dinsdagavond is de bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Dat heeft de politie bevestigd. Rond 23.00 uur op dinsdagavond wordt op het hoofdbureau van de politie van Amsterdam een persconferentie gehouden. Dit is tot nu toe bekend:

  • De journalist is met zware verwondingen naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht. Over zijn toestand is tot nu toe niets bekendgemaakt.
  • De schietpartij vond plaats rond 19.30 uur op de Lange Leidsedwarsstraat, in de buurt van het Leidseplein. Daar wordt het programma RTL Boulevard opgenomen, waar De Vries eerder op de avond een optreden had.
  • De politie van Amsterdam heeft in de loop van dinsdagavond te laten weten op zoek te zijn naar verdachten. Via Burgernet is een signalement van één persoon uitgestuurd.
  • Rondom het Leidseplein zijn veel bewakingscamera’s, die volgens een woordvoerder worden bekeken in het kader van het onderzoek naar de beschieting. Mensen die getuige waren van de schietpartij of denken betrokkenen te hebben gezien, zijn gevraagd zich te melden en eventuele beelden die zij hebben gemaakt, te delen. Op sociale media circuleren beelden van de beschieting - de politie vraagt die niet verder online te delen.
  • Na de eerste bevestigde berichten over het incident kwamen demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) naar het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag voor een overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). In Amsterdam is dinsdagavond de veiligheidsdriehoek bijeengekomen, met daarin burgemeester Femke Halsema, politie en justitie.
  • De Vries was sinds juni 2020 de adviseur en vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Hij zou sindsdien zijn beveiligd, maar daarover zijn geen concrete details bekend.
Lees ook het hele nieuwsbericht: Peter R. de Vries neergeschoten nabij Amsterdamse Leidseplein

Agenten bij de Lange Leidsedwarsstraat, die werd afgezet na de schietpartij waarbij Peter R. de Vries dinsdagavond ernstig gewond raakte. Foto Evert Elzinga/ANP