Ombudsman: veel zzp’ers vallen buiten de boot bij coronasteun

Nog steeds zijn er veel zelfstandig ondernemers die niet in aanmerking komen voor de steunpakketten die de overheid heeft opgetuigd vanwege de coronacrisis. Dat schrijft Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen dinsdag. Hij stelt dat er ruimte moet komen voor gemeenten om lokaal maatwerk te leveren aan zzp’ers.

Dat maatwerk „gaat verder dan alleen een luisterend oor bieden of een individueel geval oplossen”, aldus Van Zutphen. Gemeenten moeten zich buigen over schuldhulpverlening en de voorwaarden voor de diverse steunregelingen (Tozo, TONK en TVL), die vaak te streng zijn of onterecht bepaalde ondernemers buitensluiten. Volgens de Ombudsman hebben veel zzp’ers hun reserves opgebruikt en is vaak sprake van schulden.

Van Zutphen merkt verder op dat er veel verschillen tussen gemeenten zijn bij de omgang met schuldhulpverlening en steunpakketten. De jongste adviezen kwamen tot stand door vijfhonderd meldingen die de Ombudsman ontving en rondetafelgesprekken die daarna gevoerd werden.

Foto Roos Koole/ANP

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlanders zetten vorig jaar flink meer huisvuil aan de straat dan in 2019