Nachtleven Catalonië op slot, Bolivia zet clowns in voor vaccinatiecampagne

Een groep clowns vermaakt mensen in de wachtrij in Bolivia.
Een groep clowns vermaakt mensen in de wachtrij in Bolivia. Foto Martin Alipaz/EPA

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • Reizigers uit Portugal, het Verenigd Koninkrijk, India, Nepal, Portugal en Rusland zijn vanaf woensdag weer welkom in Duitsland. Het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, zegt dat die landen geen hoog risico meer vormen. Wie volledig gevaccineerd is of is genezen van Covid-19 en naar Duitsland reist, hoeft niet meer verplicht in quarantaine. Andere toeristen moeten tien dagen in quarantaine. Als ze na vijf dagen negatief getest worden, mogen ze weer uit de isolatie.
  • Nachtclubs in Catalonië moeten vanaf vrijdag gesloten blijven. Dat heeft de regionale overheid besloten, meldt het Spaanse dagblad El Pais dinsdag. Daarmee wil de regering de stijging van het aantal besmettingen de kop indrukken, vooral bij jonge mensen. Het nachtleven blijft minimaal vijftien dagen op slot. Het blijft in die periode wel mogelijk om clubs te bezoeken die ook buiten plek hebben en ook muziekfestivals kunnen doorgaan. Bij evenementen van meer dan vijfhonderd mensen is toegang alleen mogelijk voor wie volledig gevaccineerd is of een negatieve test kan laten zien.
  • Dwergstaat San Marino is het eerste land in Europa waar geen coronabesmettingen bekend zijn. Dat meldt de Italiaanse zender Sky TG24 dinsdag. De laatste persoon die besmet was met het coronavirus heeft maandag negatief getest. Bijna de hele bevolking, zo’n 34.000 mensen, is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. De meesten van hen hebben het Russische Spoetnik V-vaccin gekregen, slechts een aantal is gevaccineerd met Pfizer/BioNTech.
  • In vol ornaat zijn clowns maandag gevaccineerd in Bolivia. Ze zijn onderdeel van een campagne om jonge mensen over te halen ook een prik te halen, meldt persbureau AP. De geschminkte en kleurrijke figuren kregen hun vaccin bij de grootste universiteit van de hoofdstad La Paz. Daar had zich een lange rij mensen verzameld. Een van de clowns probeerde mensen met een enorme naald over te halen om een prik te halen. Clown Marco Flores zei tegen AP „dankbaar” te zijn dat hij was geprikt, omdat hij nu zijn familie kan beschermen. Bolivia telt 7,1 miljoen inwoners, 28 procent heeft in ieder geval een dosis van een vaccin gekregen. Vorige week maakte de regering bekend te gaan beginnen met het inenten van volwassenen tussen de 18 en 30 jaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: verdubbeling aantal positieve tests in week tijd