Landschapsstichting Limburg failliet na integriteitsaffaire

Integriteit De stichting die het groen onderhoudt in Limburg kreeg geen noodlening van de provincie, na publicaties over belangenverstengeling door directeur Herman Vrehen.

Waarnemend gouverneur van Limburg Johan Remkes tijdens Provinciale Statenvergadering Limburg over een rapport over subsidiestromen van de provincie naar de omstreden landschapsinstelling IKL.
Waarnemend gouverneur van Limburg Johan Remkes tijdens Provinciale Statenvergadering Limburg over een rapport over subsidiestromen van de provincie naar de omstreden landschapsinstelling IKL. Foto Marcel van Hoorn / ANP

De Limburgse landschapsstichting IKL is dinsdagochtend failliet verklaard door de rechtbank Limburg. De organisatie was in opspraak geraakt door een integriteitsaffaire onder provinciale CDA-politici. IKL vroeg de provincie Limburg vorige maand tevergeefs om een lening. Bij IKL werkten 20 voltijdse medewerkers.

De stichting schreef eerder in een persverklaring dat „opdrachten gemist” zijn door de publiciteit over de voormalig directeur, oud-gedeputeerde Herman Vrehen (CDA). NRC meldde dat Vrehen IKL-personeel via eigen bedrijven inhuurde, waarmee hij subsidiegelden van onder meer de provincie kon afromen. Ook had hij een te hoog salaris.

Lees ook het onderzoeksverhaal over het IKL: Hoe een ex-gedeputeerde in Limburg subsidiegeld doorsluisde

Provinciebestuur afgetreden

De affaire leidde tot het aftreden van het complete provinciebestuur. Door het wegvallen van opdrachten en de kosten voor externe onderzoeken en juridische bijstand zijn de financiële reserves van IKL op.

Om het hoofd boven water te houden vroeg IKL een lening van 3,5 ton van de provincie Limburg. Johan Remkes, waarnemend commissaris van de koning, weigerde echter de lening te verstrekken. „Zowel liquiditeit, solvabiliteit als rentabiliteit van IKL zijn ontoereikend”, schreef Remkes in een brief aan Provinciale Staten. IKL heeft zelf faillissement aangevraagd.