Justitie eist twee jaar celstraf voor brandstichting coronateststraat Urk

Brandschade bij de coronateststraat van de GGD op Urk.
Brandschade bij de coronateststraat van de GGD op Urk. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 24 maanden celstraf geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, tegen een verdachte van de brandstichting van een coronateststraat van de GGD op Urk afgelopen januari. De brandstichting veroorzaakte voor 46.000 euro schade en geldt als een van de belangrijkste voorbeelden van de avondklokrellen die begin dit jaar in verschillende steden plaatsvonden.

Voor de rechtbank Lelystad erkende de twintigjarige verdachte de brand met zijn minderjarige neef te hebben gesticht. Hen zou daarvoor geld geboden zijn door een lid van de notoire lokale groepering ’132 jaar voorwaardelijk’. Wie kon de verdachte niet vertellen. Volgens het OM blijkt dit niet uit het onderzoek en schuift de verdachte zijn schuld af.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Prikafspraken tijdens festival Amsterdamse NDSM-loods automatisch verplaatst