Israël ruilt vaccins met Zuid-Korea vanwege houdbaarheidsdatum

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • Israël gaat 700.000 BioNTech/Pfizer-vaccins die niet lang meer houdbaar zijn op korte termijn naar Zuid-Korea sturen. In ruil daarvoor levert Zuid-Korea in september en oktober een gelijk aantal doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin aan Israël, zegt de Israëlische premier Naftali Bennett in Haaretz. Israël kreeg de doses niet voor het verlopen van de houdbaarheidsdatum weggeprikt, terwijl Zuid-Korea de versnelde levering goed kan gebruiken.
  • In Indonesië zijn voorbereidingen getroffen voor een doemscenario met dagelijks veertig- tot vijftigduizend nieuwe besmettingen. Persbureau Reuters meldt dat de overheid extra gezondheidscentra klaar heeft staan, die kunnen worden ingezet als isolatielocaties. Ook is de productie van zuurstof die aan coronapatiënten kan worden toegediend verhoogd. Het aantal positieve tests schiet de afgelopen weken omhoog, mede door de opkomst van de Deltavariant van het virus. Maandag meldde het land 29.745 nieuwe besmettingen.
  • De Marokkaanse farmaceut Sothema gaat binnenkort starten met de productie van het Chinese Sinopharm-vaccin. In eerste instantie gaat het om vijf miljoen vaccindoses per maand, meldt het Marokkaanse persbureau MAP. In de toekomst kan dit aantal verder toenemen. De deal is gesloten door de Marokkaanse regering, dat de totale investering raamt op 500 miljoen dollar (421 miljoen euro).

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vorig jaar kregen meer scholieren een diploma dan het jaar daarvoor