Homohaat

Lhbti-organisatie in Georgië belaagd, Pride-mars afgelast

Een groep mensen heeft in Tbilisi het kantoor van een lhbti-organisatie bestormd, geplunderd en overhoop gegooid, vlak voor een Pride-mars zou plaatsvinden in de Georgische hoofdstad. Deze manifestatie werd na het incident afgelast.

De organisatie van de Tbilisi Pride deelde meerdere foto’s en video’s waarop te zien is hoe groepen mensen inbreken in het kantoor en regenboogvlaggen van een balkon losmaken. Volgens de organisatoren zijn ramen ingegooid en spullen vernield. Ook zouden de indringers hebben gedreigd het pand in brand te steken.

Tbilisi Pride noemt de relschoppers „extreem-rechts” en roept de Georgische autoriteiten op om in te grijpen „volgens de wet en deze gewelddadige groepen te arresteren”.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de acties maandag veroordeeld. In Nederland noemde het VVD-Kamerlid Hatte van der Woude de beelden uit Tbilisi „schokkend”. Ze riep Europese leiders op zich in te zetten voor vrijheden en gelijke rechten in Georgië.

Voorafgaand aan de mars werden al meerdere journalisten aangevallen, melden Georgische media. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de aanvallen te onderzoeken.