GP Australië geannuleerd vanwege beperkingen coronapandemie

De Grote Prijs van Australië in de Formule 1 gaat ook dit jaar niet door. De organisatie laat dinsdag weten dat het vanwege „beperkingen en logistieke uitdagingen” in verband met de coronapandemie onmogelijk is om de racewedstrijd, die eigenlijk in november gehouden zou worden, te organiseren in Melbourne.

Aanvankelijk zou de GP in Australië de openingsrace van het nieuwe F1-seizoen zijn, maar door de coronapandemie was de wedstrijd eerder al verplaatst naar het weekend van 20 en 21 november. Ook op die data blijkt het volgens de organisatie niet haalbaar. Naast de Formule 1-race is ook een streep gezet door de MotoGP, die op 24 oktober gereden zou worden op Phillip Island.

In Australië zijn de grenzen voor veel toeristen gesloten. Per 14 juli laat het land 50 procent minder buitenlandse reizigers toe. Wekelijks heet Australië dan niet langer zesduizend, maar drieduizend buitenlanders welkom. Met de aanscherpingen hoopt de Australische regering de verspreiding van de besmettelijkere Deltavariant van het coronavirus te beperken.

Naast gesloten grenzen zijn vorige week in Sydney, Perth, Darwin en Brisbane lockdowns afgekondigd om de Deltavariant in toom te houden. Daardoor zitten zo’n 10 miljoen Australiërs in isolatie thuis. Hen is gevraagd thuis te blijven en alleen de deur uit te gaan voor essentieel werk, sport, om voedsel te kopen of om medische redenen. Daarnaast hoopt Australië de vaccinatiecampagne te versnellen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Lareb: 34 meldingen van trombose en laag aantal bloedplaatjes na vaccin