Geschokte reacties op neerschieten Peter R. de Vries

Peter R. de Vries Journalistenvakbond NVJ noemt het „ronduit verschrikkelijk en ondenkbaar” en ook politici en de advocatuur hebben met afschuw gereageerd.
Peter R. de Vries is dinsdag neergeschoten in het centrum van Amsterdam.
Peter R. de Vries is dinsdag neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ANP

Het bericht dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries is neergeschoten zorgt dinsdag voor geschokte reacties. Journalistenvakbond NVJ, noemt het „ronduit verschrikkelijk en ondenkbaar” en eveneens politici en de advocatuur hebben met afschuw gereageerd. „Hoop en bid dat hij het overleeft”, aldus Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Ook in buitenlandse media wordt het nieuws opgepikt.

De Vries werd dinsdagavond neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij raakte zwaargewond en is naar het ziekenhuis gebracht. NVJ-secretaris Thomas Bruning heeft tegen persbureau ANP met afschuw op het schietincident gereageerd. „Waar het ook vandaan komt, dit raakt onze beroepsgroep vol. Dit is hetgeen waar we al die tijd voor hebben gevreesd.”

Ook vanuit de advocatuur klinkt ontzetting. Advocaat Geert-Jan Knoops, die Peter R. de Vries goed kent, zei dinsdagavond in een uitzending van Nieuwsuur dat hij „zeer gechoqueerd” en „verbijsterd” is. De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) schrijft op Twitter geschokt te zijn door de „brute aanslag” op De Vries. Algemeen deken Frans Knüppe: „Over de achtergrond is op dit moment niets bekend maar dat deze aanslag ook binnen de advocatuur enorme impact heeft, zal duidelijk zijn.”

Lees ook: Wie is Peter R. de Vries?

‘Vreselijkste flashback’

Via sociale media hebben ook politici geschokt op het nieuws gereageerd. „Echt een afschuwelijk bericht en de vreselijkste flashback naar andere aanslagen op onze vrije samenleving”, schrijft ChristenUnie-Leider Gert-Jan Segers op Twitter. GroenLinks-voorman Jesse Klaver tweet „mijn gedachten zijn bij Peter en de mensen om hem heen” en PVV-voorman Geert Wilders noemt het schietincident „Vreselijk!!”.

„Een aanslag op de vrije pers is een aanslag op iemand met dierbaren, maar ook een aanslag op onze vrije samenleving”, aldus Lilian Marijnissen. Farid Azarkan (Denk) schrijft op sociale media te bidden dat De Vries het redt. „Wat een laffe en afschuwelijke aanslag.”

Lees ook: Peter R. de Vries neergeschoten nabij Amsterdamse Leidseplein

‘Verschrikkelijke berichten’

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) heeft dinsdag tijdens het debat over de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer kort stilgestaan bij het neerschieten van De Vries. Hij sprak daarbij van „verschrikkelijke berichten” en zei „in gedachten zijn we natuurlijk bij allen die dit aangaan en die hier veel verdriet van hebben”.

Ook in buitenlandse media wordt dinsdagavond bericht over De Vries. Onder meer de Duitse nieuwssite Der Spiegel, de Britse BBC en The Independent, en de Aziatische krant South China Morning Post schrijven dinsdag dat een prominente Nederlandse misdaadjournalist is neergeschoten. Ook Franse en Belgische media besteden aandacht aan De Vries.

Naar aanleiding van het neerschieten van De Vries komen demissionair premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus dinsdagavond bijeen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ook de Amsterdamse driehoek (burgemeester Femke Halsema, OM, politie) komt samen. Ondertussen wordt de ingang van de spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc bewaakt door zwaargewapende agenten, schrijft De Telegraaf. Het is niet bekend of De Vries daar wordt behandeld. Ook bij de ingang van de Penitentiaire Inrichting in Vught zouden extra politiewagens staan.