Economisch herstel

Dienstensector in eurozone vol in bloei door versoepeling van coronamaatregelen

De dienstensector in de eurozone, met daarin de horeca, detailhandel, luchtvaart en toerisme, heeft in juni de sterkste groei laten zien sinds juli 2007. Volgens de Britse marktonderzoeker Markit profiteert de sector volop van de versoepeling van de coronamaatregelen. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weergeeft, wijst nu drie maanden op rij op een sterkere groei van de dienstensector. Markit meldde eerder al dat de industrie in het eurogebied in juni een recordgroei liet zien, ondanks de leveringsproblemen door bijvoorbeeld tekorten aan grondstoffen. In het eerste kwartaal van dit jaar, toen de economie nog kampte met strenge lockdowns, hielden consumenten in de eurozone nog de hand op de knip. Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat bleek maandag dat huishoudens in het eerste kwartaal extra spaarden. De spaarquote, het deel van het netto-inkomen dat op de spaarrekening wordt gezet, steeg naar 21,5 procent, tegen 19,5 procent in het vierde kwartaal van 2020. Dat is het hoogste niveau ooit, op de 25 procent na die in het tweede kwartaal van 2020 werd gemeten. (ANP)