De reden in de ontslagbrief dekte de lading niet

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal arbeidsrecht.

Foto Thomas White/Reuters

Ze werkt als orderpicker bij een webwinkel voor dameskleding als ze aan het eind van haar dienst eind januari een verslag van de dag aflevert in het kantoor van de directie. Daar valt haar oog op een tekst met daarin de naam van haar zus. Ze maakt er een foto van en stuurt die via WhatsApp naar haar zus. De directie komt erachter en ontslaat de vrouw op staande voet. Volgens het bedrijf heeft de vrouw gevoelige bedrijfsinformatie gefotografeerd en doorgeplaatst. De vrouw vindt het ontslag niet rechtsgeldig en stapt naar de rechtbank Overijssel.

Die stelt dat de vrouw weliswaar een foto heeft gemaakt van een stuk tekst dat zich bevond in het kantoor van de directie, maar dat daaruit „niet zonder meer” volgt dat het ging om bedrijfsgevoelige informatie. Die term past volgens de rechter helemaal niet bij de gefotografeerde tekst – het betreft een uitgeschreven verslag van gesprekken die buiten werktijd tussen personeelsleden plaatsvonden. Het bedrijf maakt evenmin duidelijk welk belang het heeft om zo’n gesprek vast te leggen. Kortom, de in de ontslagbrief opgegeven reden voor het ontslag is niet dringend genoeg en dus is het gegeven ontslag niet rechtsgeldig. De vrouw, die het ontslag wel accepteert, krijgt onder meer een transitie- en een billijke vergoeding.