Bende ontvoert 140 kinderen en leraren in Noord-Nigeria

Losgeld Honderdveertig leerlingen worden nog vermist na de tiende massa-ontvoering van kinderen in Noordwest-Nigeria sinds december, door bendes die uit zijn op losgeld.

Schoenen die de leerlingen van de Bethel Baptist School in de deelstaat Kaduna achterlieten toen gewapende bandieten hen ontvoerden in de nacht van zondag op maandag,
Schoenen die de leerlingen van de Bethel Baptist School in de deelstaat Kaduna achterlieten toen gewapende bandieten hen ontvoerden in de nacht van zondag op maandag, Foto Kehinde Gbenga/AFP

Een gewapende bende heeft in de nacht van zondag op maandag zeker 165 leerlingen en docenten ontvoerd in het Nigeriaanse dorp Chikun, in de deelstaat Kaduna in het noordwesten van het land. Zeker 140 worden er nog vermist, nadat 25 kinderen en een lerares wisten te ontsnappen, aldus vertegenwoordigers van de school tegenover internationale media.

Het is de tiende keer sinds december dat in het noordwesten van Nigeria criminelen een groep kinderen ontvoeren, om vervolgens losgeld te vragen. Dit keer viel een deel van de criminelen het nabijgelegen politiebureau aan, als afleidingsmanoeuvre, terwijl een ander deel bij de Bethel Baptist High School door de omheining brak, de beveiligers overmeesterde en in de lucht schietend de kinderen in hun slaapzalen wekte en meenam naar een nabijgelegen bos. De leerlingen waren in deze periode net bezig met hun eindexamens, aldus wanhopige ouders die zich bij de school hebben verzameld.

De autoriteiten van Kaduna hebben de sluiting van de school en van twaalf andere scholen in de omgeving bevolen. Veel andere middelbare scholen zijn al eerder gesloten, waardoor duizenden kinderen thuiszitten.

Lees ook: Waarom er zoveel kinderen worden ontvoerd in Nigeria

Industrie

De ontvoeringen hebben zich inmiddels ontwikkeld tot een ware industrie, waarbij sinds december al bijna duizend mensen zijn ontvoerd. Ook individuen worden meegenomen en zelfs ziekenhuizen vormen een doelwit. Zondagochtend vroeg ontvoerden gewapende mannen zeker acht mensen, onder wie een kind van een jaar, uit het Nationale centrum voor tuberculose en lepra, in Zaria, elders in Kaduna, aldus de BBC.

De bendes opereren vaak op motoren en houden zich op in het Rugu-woud, dat zich uitstrekt over de Nigeriaanse staten Zamfara, Katsina, Kaduna en het buurland Niger.

President Muhammadu Buhari waarschuwde in februari de regeringen van de deelstaten om de „bandieten” niet meer „te belonen met geld en auto’s”, omdat losgeld betalen nieuwe ontvoeringen alleen maar aanwakkerde. Buhari komt onder steeds grotere druk te staan omdat leger en politie machteloos lijken te staan tegenover de ontvoeringen.

De gouverneur van Kaduna, Nasir Ahmad El-Rufai, zegt betaling van losgeld stelselmatig te weigeren, anders dan collega's van sommige buurstaten. Hij heeft gedreigd degenen die de criminelen toch betalen te laten vervolgen.