Alternatief voor kolen

Energieagentschap voorziet wereldwijde toename van vraag naar aardgas

De komende jaren zal de behoefte aan aardgas toenemen: de mondiale vraag naar gas groeit dit jaar en zal de komende jaren blijven stijgen tot boven het niveau van voor de coronacrisis. Die voorspelling heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maandag gedaan. Het voorziet dit jaar een stijging van de vraag naar gas met 3,6 procent; de komende jaren verwacht het IEA dat de vraag gemiddeld met 1,7 procent toeneemt. Bijna de helft van de vraag zal uit landen rondom de Grote Oceaan komen. De toenemende behoefte aan gas komt volgens het IEA doordat gas als alternatief geldt voor brandstoffen als steenkool en olie, die vervuilender zijn. Bovendien is de groeiende vraag naar aardgas in lijn met het economische herstel na de coronacrisis, aldus de onderzoekers. IEA-directeur Keisuke Sadamori pleit voor „krachtiger beleid” om de wereldwijde vraag naar gas in overeenstemming te brengen met het beperken van broeikasgasuitstoot en „tegelijkertijd economische welvaart te bevorderen”. Volgens Sadamori moeten er politieke maatregelen komen voor een efficiënter gebruik van gas. (NRC)