Vorig jaar kregen meer scholieren een diploma dan het jaar daarvoor

De slagingspercentages op middelbare scholen zijn in het coronaschooljaar 2019/2020 toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat geldt voor scholieren van alle niveaus: het vmbo, de havo en het vwo. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Leerlingen op de vmbo-gemengde leerweg boekten met een slagingspercentage van 99,5 procent de beste resultaten.

Vanwege de coronapandemie ging het centraal eindexamen afgelopen coronajaar niet door. De examenuitslag werd in plaats daarvan bepaald door de cijfers van de schoolexamens. Om de resultaten wat op te krikken, konden leerlingen eventueel voor enkele vakken een extra toets afleggen.

Afgelopen coronajaar nam 99 procent van de scholieren op het vwo een diploma in ontvangst, tegenover 91 procent in het schooljaar 2018/2019. Op de havo was vorig jaar sprake van een slagingspercentage van 98 procent, een toename van 10 procentpunt, en op het vmbo slaagde 99 procent van de examenleerlingen, 4 procentpunt meer dan de lichting daarvoor. Binnen het vmbo zijn vooral de slagingspercentages op het vmbo-g en vmbo-t opvallend. Op deze hoogste vmbo-niveaus steeg het slagingspercentage in schooljaar 2019/2020 met respectievelijk 9 procentpunt (vmbo-g) en 6 procentpunt (vmbo-t) ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: coronablog dinsdag 6 juli