Stijgende prijzen voor vluchten Australië, Noorwegen stelt versoepelingen uit

Reizigers op Sydney International Airport in Australië.
Reizigers op Sydney International Airport in Australië. Foto Steven Saphore/Reuters

Een greep uit het coronanieuws uit het buitenland.

  • De ticketprijzen voor vluchten naar Australië zijn afgelopen weekend flink gestegen na de aangekondigde aanscherpingen van de coronamaatregelen op vrijdag. Dat melden Australische media maandag. Premier Scott Morrison kondigde vrijdag aan dat het land per 14 juli tijdelijk 50 procent minder buitenlandse reizigers zal toelaten, van wekelijks zesduizend buitenlanders tot slechts drieduizend. Sindsdien zijn sommige ticketprijzen vervijfvoudigd. De prijs voor een enkele vlucht van Londen naar Sydney op het boekingsplatform Webjet steeg binnen enkele dagen van ruim 5.000 Australische dollar (grofweg 3.000 euro) naar ruim 36.000 Australische dollar (zo’n 22.000 euro). Met de aangescherpte maatregelen wil de Australische regering de verspreiding van de besmettelijkere Deltavariant (ook wel bekend als de Indiase variant) beperken.
  • Noorwegen heeft eerder aangekondigde coronaversoepelingen met ten minste een maand uitgesteld vanwege zorgen over de verspreiding van de Deltavariant. Dat heeft premier Erna Solberg maandag gezegd in een persconferentie, schrijven Noorse media. Concreet houdt het uitstel in dat het maximumaantal bezoekers thuis blijft gehandhaafd en dat ook beperkingen blijven gelden voor deelname aan recreatieve sporten. Solberg zei te vrezen dat de Deltavariant een vierde infectiegolf zal veroorzaken onder niet-gevaccineerde Noren. Volgens officiële cijfers is bijna twee derde van de volwassenen in Noorwegen één keer geprikt met een Covid-19-vaccin, 37 procent is volledig gevaccineerd.
  • Op het Afrikaanse continent zijn afgelopen week iedere dag gemiddeld ruim 36.000 positieve tests geregistreerd. Dat is een recordaantal op het continent sinds de uitbraak van de pandemie, meldt persbureau AFP maandag op basis van officiële rapporten. Met gemiddeld 36.141 dagelijkse positieve coronatests van 28 juni tot en met 4 juli zijn de aantallen die tijdens de vorige piek in januari werden waargenomen, overschreden. Het aantal geregistreerde coronabesmettingen op het continent stijgt al zes weken, met name in Zimbabwe, Tunesië en Zuid-Afrika. Ruim de helft van alle nieuwe gevallen die afgelopen week in Afrika zijn vastgesteld, zijn terug te voeren naar die landen.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Honderden vaccinatie-afspraken afgezegd vanwege festivals in Amsterdam