Tijdens pandemie meer meldingen van kinderen die handalcohol drinken

Vorig jaar is het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk handalcohol dronken flink toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Ook was er in 2020 een stijging van het aantal spatincidenten, waarbij mensen desinfectiemiddel in hun ogen kregen. Dat meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) maandag in een jaarverslag.

In 2020 kreeg het NVIC in totaal 552 meldingen van „blootstellingen van mensen aan handdesinfectiemiddelen”, terwijl dat er normaal gemiddeld 107 per jaar zijn. „Mensen gingen thuiswerken, moesten anderhalve meter afstand houden en vaak hun handen schoonmaken met handalcohol”, schrijft het informatiecentrum. Daardoor waren er ook vaker incidenten met desinfectiemiddelen. In de helft van de gevallen betrof het kinderen tussen de nul en vier jaar oud. Een hoge inname van handalcohol kan tot vergiftiging leiden.

Vitamines en drugs
Ook het aantal meldingen over per ongeluk ingenomen multivitaminepreparaten steeg afgelopen jaar. Veel mensen sloegen die groots in, omdat op internet verhalen circuleerden dat die zouden helpen tegen Covid-19. „Kleine kinderen konden hierdoor vaker per ongeluk snoepen van de kleurige tabletten en capsules”, aldus het NVIC. Het aantal meldingen steeg van gemiddeld 450 per jaar naar 580. „Er werd geen effect gezien op het aantal meldingen over vitamine D.”

Het informatiecentrum registreerde verder meer recreatief gebruik van lachgas en de drugs 3-MMC en ketamine. Het aantal bedrijfsongelukken met chemische stoffen daalde in 2020 juist. De organisatie ontving vorig jaar in totaal 47.235 telefonische informatieverzoeken over vergiftigingen bij 34.093 mensen en 9.056 dieren.

Foto Rob Engelaar / Hollandse Hoogte

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsraad: prik van Pfizer/BioNTech na eerste prik AstraZeneca kan