Thuiskok.

Fangirl

Mijn kleine bovenverdieping kraakt, piept en zucht onder het gewicht van de talloze kookboeken. De ruimte is op, ik zal er binnenkort aan moeten geloven en een grote opruiming moeten houden om weer wat ruimte te kweken. Toch koop ik geregeld nog kookboeken die niet in het Nederlands zijn verschenen en die ik graag wil hebben.

Als het om een patisserieboek gaat, maak ik altijd een foto van de nieuwe aanwinst en stuur die naar mijn zus. Zij reageert dan meestal met grappige, enthousiaste gifjes. Er wordt bij ons thuis veel met gifjes gecommuniceerd. Een tijd geleden bestelde ik het nieuwste bakboek van Nadiya Hussain, de populaire winnares van The Great British Bake Off van 2015. Ik maakte een foto en appte die naar mijn zus. Er kwam geen gifje, dit keer belde ze me op.

„Heb je het boek van Nadiya Hussain gekocht? Ik vind haar zóó leuk. Ze is zo sympathiek en zo eloquent en zo vrolijk.” Ik wist niet wat ik hoorde. Mijn zus, doorgaans het toonbeeld van onverstoorbare ingetogenheid, was aan het fangirlen. Op Nadiya Hussain. Zo lief en ontroerend. Ik bracht het boek meteen naar haar toe.

Wie benieuwd is naar Hussain hoeft geen Engels exemplaar te kopen, de Nederlandse vertaling van haar boek Time to Eat, ‘rijke recepten voor drukke dagen’, is vorige maand verschenen en ik zag dat haar laatste bakboek voor het najaar gepland staat. Goed nieuws, dus.

Time to Eat hoort bij de gelijknamige serie die ook op Netflix te zien is. Net als haar laatste serie Nadiya Bakes. Hussain is een vrolijke dame die leuke, creatieve variaties bedenkt op bekende en minder bekende recepten. Haar recepten zijn toegankelijk en zeer uitnodigend en stralen soms een bepaalde speelsheid of mateloosheid uit waar ik erg van hou. Wat overigens niet wil zeggen dat ik al haar recepten die ik uitgeprobeerd heb, lekker vond, maar dat is een kwestie van smaak.

Hussains keuken is internationaal en modern en het belangrijkste: ze voegt een eigen stem en stijl toe aan het kookboekenlandschap. En in een tijd waarin iedereen elkaar schaamteloos nadoet, is dat precies wat je wilt, dat iemand zich onderscheidt met persoonlijkheid.