President Venezuela stelt ultimatum aan Covax, besmettingen lopen op in Zuid-Korea

President Nicolás Maduro van Venezuela wil vaccins zien en anders zijn geld terug.
President Nicolás Maduro van Venezuela wil vaccins zien en anders zijn geld terug. Foto EPA/Miraflores

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

  • President Nicolás Maduro van Venezuela heeft een ultimatum gesteld aan het internationale Covax-programma, dat vaccins uitdeelt aan armere landen. Dat melden Venezolaanse media. Volgens Maduro heeft het land 120 miljoen dollar (101 miljoen euro) betaald zonder daar iets voor terug te krijgen. De laatste vier betalingen die Venezuela heeft gedaan, werden geblokkeerd door de Zwitserse bank UBS vanwege de economische sancties die zijn opgelegd aan het Latijns-Amerikaanse land. Maduro wil de vaccins en anders zijn geld terug, zei hij op staatstelevisie.
  • Zuid-Korea heeft maandag 711 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, het hoogste aantal sinds januari. Al drie dagen op rij komt het aantal positieve tests boven de 700 uit, meldt persbureau AP. De besmettingen worden vooral geregistreerd in en rond de hoofdstad Seoul. Premier Kim Bu-gyeom heeft zondag opgeroepen om waakzaam te blijven en de voorzorgsmaatregelen beter in acht te nemen. De regering was van plan om de geldende coronamaatregelen begin juli te versoepelen, maar door de stijging van het aantal besmettingen is dat tot nader order uitgesteld.
  • Het Portugese eiland Madeira gaat ook mensen toelaten die zijn ingeënt met een vaccin dat niet is goedgekeurd door de Europese Unie, meldt Reuters maandag. De EU heeft nu alleen de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson goedgekeurd. Dat zijn ook de enige vaccins die gelden voor het certificaat waarmee EU-inwoners kunnen reizen deze zomer. Madeira, dat een autonome regering heeft, gaat ook mensen die zijn gevaccineerd met bijvoorbeeld het Chinese Sinovac of het Indiase Covaxin toelaten. Het besluit komt na kritiek op de EU dat Covishield niet op de lijst staat voor het certificaat. Dat is een versie van AstraZeneca die is geproduceerd in India. Ongeveer vijf miljoen Britten zouden daarmee zijn gevaccineerd. Zij zijn een belangrijke bron van inkomsten voor het toerisme op het eiland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: NS hervat dienstregeling nachttreinen na versoepelingen