OM vervolgt voormalig PVV-lijsttrekker Rotterdam voor aanzetten tot haat

Groepsbelediging De 58-jarige Géza Hegedüs deed in 2016 uitspraken in een podcast van Erkenbrand. Hij zei onder meer te streven naar een staat met uitsluitend blanke Nederlanders.
H. was minder dan 24 uur lijsttrekker voor de Rotterdamse PVV.
H. was minder dan 24 uur lijsttrekker voor de Rotterdamse PVV. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam vervolgt voormalig PVV’er Géza Hegedüs, die voor één dag lijsttrekker was namens de Rotterdamse fractie. Justitie verdenkt hem van groepsbelediging en het aanzetten tot haat. De 58-jarige Hegedüs deed die uitspraken in 2016 in een podcast. Daarin zei hij onder meer dat Nederland moest toewerken naar een staat uitsluitend bestaande uit etnische Nederlanders. Daarmee heeft hij volgens het OM „de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden”. Het Landelijke Expertise Centrum Discriminatie (LECD) en andere afdelingen binnen het OM trokken die conclusie na jarenlang onderzoek.

Hegedüs, die geen bezwaar heeft dat zijn volledige naam wordt genoemd, werkte mee aan drie podcast-afleveringen van Erkenbrand, een extreem-rechtse, nationalistische beweging. In een van de gesprekken zei Hegedüs dat hij in zijn omgeving een „groeiende irritatie naar negers toe” bespeurde, die hij naar eigen zeggen als „het grote gevaar” beschouwde. Massa-immigratie zou volgens Hegedüs de „ondergang van de Nederlandse cultuur” inleiden. Daarom wilde de Rotterdammer „alle Mohammedanen en niet-blanke Nederlanders” uit het land zetten, „zo nodig met dwang”.

Een dag na zijn de bekendmaking van zijn kandidatuur als lijstaanvoerder maakte de PVV bekend de banden met Hegedüs te verbreken omdat hij in extreem-rechtse kringen verkeerde. Aanvankelijk zou hij lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadat hij de uitspraken deed in de Erkenbrand-podcast, is aangifte tegen Hegedüs gedaan. Daarna heeft Justitie volgens een woordvoerder uitgebreid onderzocht of zijn uitlatingen binnen de vrijheid van meningsuiting vielen of een discriminatoir karakter hadden. Zijn uitspraken zijn volgens justitie strafbaar en gingen „een grens over”.

Hegedüs liet maandag tegenover NRC weten dat wat hem betreft sprake is van „een politiek proces”. Hij zegt dat in februari 2018 in Spijkenisse aangifte tegen hem is gedaan. „Vervolgens heeft het OM er meer dan twee jaar niets mee gedaan”, zegt Hegedüs, die in april 2020 de identitaire politieke partij IDNL oprichtte. „Kort erna had ik ineens de politie aan de lijn vanwege die aangifte, heel opvallend”. Hegedüs zegt de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.