Na kritiek van GGD-directeur

‘Tata Steel geschrapt uit kankerrapport’

Staalfabriek Tata Steel mocht van GGD-directeur Bert van de Velden niet genoemd worden in een rapport als mogelijke oorzaak voor het hogere percentage aan longkankergevallen in de gemeente Beverwijk. Volgens het Noordhollands Dagblad heeft de directeur van GGD Kennemerland meermaals persoonlijk ingegrepen om te voorkomen dat de staalfabriek in verband werd gebracht met de ‘longkankerplaag’ in Beverwijk.

Het GGD-rapport stelt dat het percentage aan longkankergevallen in Beverwijk 25 procent hoger is dan gemiddeld. Uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland bleek dat in bepaalde wijken 50 procent meer kanker is.

Omwonenden van Tata Steel klagen al jaren over grafietregens, waarbij zwarte deeltjes neerslaan op de dorpen. Het RIVM stelde in 2019 dat de stofwolken met zware metalen als lood en mangaan vooral voor kinderen ongezond zijn.

Na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) schrijft de krant dat Tata Steel in eerdere versies wel genoemd wordt in de paragraaf over longkanker. Door middel van mails en app-berichten aan medewerkers zou de GGD-directeur bevolen hebben ‘Tata Steel’ te schrappen. In de laatste versie van het rapport werd rookgedrag als belangrijkste ziekte-oorzaak aangemerkt.

De GGD-baas laat weten dat de termen in eerdere versies van het rapport „niet consequent werden gebruikt”. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 1.100 omwonenden aangifte heeft gedaan tegen Tata Steel, heeft het artikel over het aangepaste rapport naar de officier van justitie doorgestuurd. (NRC)