Kwartfinales

Engeland verslaat Oekraïne, Denen te sterk voor Tsjechië

Engeland is met speels gemak doorgedrongen tot de halve finale van het EK. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate versloeg zaterdagavond in Rome Oekraïne met 4-0. Engeland vierde de grootste zege ooit op een EK, 25 jaar na de overwinning op het Nederlands elftal (4-1) in de groepsfase van het EK van 1996.

Harry Kane opende tegen Oekraïne in de vierde minuut de score, na goed voorbereidend werk van Raheem Sterling. In het begin van de tweede helft kopte Harry Maguire uit een voorzet van Luke Shaw de 2-0 binnen. Kane besliste even later het duel met zijn tweede doelpunt, na opnieuw een voorzet van Shaw. Jordan Henderson bepaalde in de 63ste minuut de eindstand op 4-0.

In de halve finale, woensdag op Wembley, treffen de Engelsen Denemarken, dat zaterdag Tsjechië uitschakelde: 2-1. Thomas Delaney zette Denemarken in de vijfde minuut op voorsprong met het hoofd. Kasper Dolberg verdubbelde vlak voor rust de score. De oud-Ajacied scoorde ook al tweemaal in de achtste finale tegen Wales (2-0).

Patrik Schick scoorde in de 49ste minuut tegen namens Tsjechië. De spits maakte zijn vijfde doelpunt op het EK en trad daarmee in de voetsporen van zijn landgenoot Milan Baros, die met vijf treffers topscorer werd van het EK van 2004 in Portugal. (ANP)