Gezondheidsraad: prik van Pfizer/BioNTech na eerste prik AstraZeneca kan

Mensen die een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen als tweede dosis het vaccin van BioNTech/Pfizer krijgen. Dat staat in een maandag gepubliceerd advies van de Gezondheidsraad. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de raad gevraagd om te beoordelen in hoeverre het mogelijk is om twee verschillende vaccins te combineren.

De Gezondheidsraad baseert zich voornamelijk op de eerste resultaten van een nieuw onderzoek, dat afgelopen week werd gepubliceerd. Daarin kregen vierhonderd deelnemers ofwel twee dosis van hetzelfde vaccin, ofwel een combinatie van eerst AstraZeneca en dan BioNTech/PFizer, of omgekeerd. Een eerste dosis AstraZeneca en een tweede dosis BioNTech/Pfizer leidde tot minstens evenveel antistoffen als bij een dubbele dosis AstraZeneca. In sommige gevallen leidde de combinatie zelfs tot hogere niveaus. Wel leidde een combinatie vaker tot lichte bijwerkingen zoals vermoeidheid, koorts en spierpijn.

Een eerste dosis van Pfizer/BioNTech en een tweede dosis van AstraZeneca leidde tot minder antistoffen dan bij een dubbele dosis Pfizer/BioNTech. Die volgorde raadt de Gezondheidsraad op dit moment dan ook niet aan. Combinaties met het vaccin van Moderna worden nog onderzocht. Het Janssen-vaccin maakt geen deel uit van de beoordeling van de Raad omdat daarbij één prik volstaat.

Foto David van Dam

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsraad: prik van Pfizer/BioNTech na eerste prik AstraZeneca kan