Eigenaar paard Van Liere stelt ultimatum aan internationale paardensportfederatie

Paardensport Amazone Dinja van Liere kan niet naar de Olympische Spelen omdat paardensportfederatie FEI een adminstratieve fout maakte. Nu dreigt de eigenaar van haar paard een procedure te starten bij sporttribunaal CAS.

Dinja van Liere op het paard Hermès in actie tijdens het NK dressuur in Ermelo, afgelopen juni.
Dinja van Liere op het paard Hermès in actie tijdens het NK dressuur in Ermelo, afgelopen juni. Foto Robin Utrecht/ ANP

Joop van Uytert, de eigenaar van het paard van dressuuramazone Dinja van Liere, heeft een ultimatum gesteld aan de FEI. Als de internationale paardensportfederatie voor 17 uur maandag niet in haar administratieve systeem invoert dat hij een Nederlander is en geen Duitser, start hij een vervolgprocedure, bij sporttribunaal CAS of de civiele rechter in Nederland.

Dat zegt zijn advocaat Luc Schelstraete in reactie op de beslissing van het CAS om geen voorlopige voorziening te honoreren. Paardensportbond KNHS had hierom gevraagd nadat de FEI liet weten dat het paard Hermès niet met Van Liere op de Olympische Spelen in Tokio kan uitkomen, omdat Van Uytert geregistreerd staat als Duitser. De FEI heeft deze fout zelf gemaakt bij de digitalisering van haar administratie, maar Van Liere en de KNHS hadden volgens de internationale paardensportbond moeten checken of de juiste nationaliteit geregistreerd staat.

Lees ook: Olympisch lot amazone Van Liere ligt in handen van het CAS nu haar paard 'Duits' blijkt te zijn

Vervolgprocedure

Schelstraete, die zegt dat de KNHS samen met hem een vervolgprocedure start, noemt de beslissing van het CAS om geen voorlopige voorziening te honoreren „zeer teleurstellend”. Een vervolgprocedure tegen de FEI is volgens hem gerechtvaardigd, omdat Van Liere, Van Uytert en het Nederlandse dressuurteam schade oplopen door de fout van de FEI. „De FEI is slordig geweest en maakt misbruik van haar machtspositie”, zegt hij. „Ze krijgen nu de kans hun fout met terugwerkende kracht te corrigeren.”

Dressuurbondscoach Alex van Silfhout maakt deze maandag zijn team voor ‘Tokio’ bekend. Hij liet gisteren aan NRC weten dat Van Liere grote kans maakte om als nummer drie naar Tokio te gaan, samen met Edward Gal en Hans Peter Minderhoud.