Laatste nieuws coronacrisis

Prikafspraken tijdens festival Amsterdamse NDSM-loods automatisch verplaatst

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Prikafspraken tijdens festival Amsterdamse NDSM-loods automatisch verplaatst

Mensen die op 31 juli en 1 augustus een prikafspraak hebben in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord hoeven daarvoor niet zelf een nieuwe afspraak te maken. Ze zullen automatisch diezelfde dagen worden ingepland op een van de andere locaties in de stad, schrijft de GGD dinsdag in een verklaring. Op de twee dagen vindt een festival plaats in de loods, waardoor daar niet gevaccineerd kan worden.

Maandag verzocht de gezondheidsdienst gedupeerden om zelf te bellen voor een nieuwe afspraak, maar dat hoeft nu niet meer. Op vertoon van hun oorspronkelijke afspraakbevestiging, kunnen deze mensen binnenlopen bij de priklocaties in de RAI in Zuid, het Sportcentrum Caland in Osdorp of AFAS Live in Zuidoost.

Maandag bleek dat de GGD honderden prikafspraken die op 31 juli of 1 augustus stonden gepland in de NDSM-loods had geschrapt wegens twee festivals die gelijktijdig op het terrein plaatsvinden. Massa’s mensen combineren gaat niet samen, zei een woordvoerder van de Amsterdamse GGD diezelfde dag tegen NRC. De vaccinatie-afspraken waren volgens hem al ingepland toen Nederland nog „op slot” zat. Nu massale evenementen weer mogen plaatsvinden, hebben festivalorganisatoren recht op het terrein, aldus de GGD. Gedupeerden reageerden op sociale media verontwaardigd op de annulering van hun afspraak.

De vaccinatielocatie in de NDSM-loods in Amsterdam. Foto Nico Garstman/ANP

EU-lidstaten kopen bijna 40 miljoen extra Janssen-vaccins

Enkele EU-lidstaten hebben in totaal 36,7 miljoen extra doses van het Janssen-vaccin besteld. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag gezegd tegen persbureau Reuters. Welke landen deze extra vaccindoses hebben aangekocht en of Nederland daartoe behoort, is onbekend. Ook is niet duidelijk of de bestelling is bestemd voor de inwoners van de betreffende lidstaten of dat de prikken worden gedoneerd aan arme landen.

De EU werd afgelopen maanden geconfronteerd met tegenvallende leveringen van Janssen. De farmaceut zou in het tweede kwartaal 55 miljoen vaccindoses aan EU-lidstaten leveren, maar haalde dat doel niet. Eind juni waren slechts zo’n 15 miljoen vaccindoses verscheept naar de EU, omdat Janssen kampte met productieproblemen.

Toch ligt het onlangs bestelde aantal ver onder de hoeveelheid die de Commissie in het contract met de fabrikant heeft vastgelegd. EU-lidstaten hebben al 200 miljoen vaccindoses besteld en hebben volgens de afspraken recht op nog eens eenzelfde hoeveelheid. Een fractie daarvan, 36,7 miljoen, zou nu zijn gekocht. Landen in de EU, inclusief Nederland, vaccineren de bevolking momenteel met name met het Pfizer/BioNtech-vaccin. Daarnaast wil het blok gezamenlijk tegen het einde van het jaar ten minste 100 miljoen doses doneren aan arme landen.

Justitie eist twee jaar celstraf voor brandstichting coronateststraat Urk

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 24 maanden celstraf geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, tegen een verdachte van de brandstichting van een coronateststraat van de GGD op Urk afgelopen januari. De brandstichting veroorzaakte voor 46.000 euro schade en geldt als een van de belangrijkste voorbeelden van de avondklokrellen die begin dit jaar in verschillende steden plaatsvonden.

Voor de rechtbank Lelystad erkende de twintigjarige verdachte de brand met zijn minderjarige neef te hebben gesticht. Hen zou daarvoor geld geboden zijn door een lid van de notoire lokale groepering ’132 jaar voorwaardelijk’. Wie kon de verdachte niet vertellen. Volgens het OM blijkt dit niet uit het onderzoek en schuift de verdachte zijn schuld af.

Brandschade bij de coronateststraat van de GGD op Urk. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Vanaf 16 juli Pfizer mogelijk na AstraZeneca-vaccin

Vanaf 16 juli kunnen mensen die een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, een afspraak maken om als tweede dosis het vaccin van Pfizer/BioNTech te krijgen. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdag bekendgemaakt. De Jonge volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad op.

Iedereen van 60 tot en met 64 jaar die al een tweede afspraak voor AstraZeneca gepland heeft staan en toch wil wisselen, kan zich vanaf 16 juli melden bij de GGD. Wie voor die datum een tweede prik gepland heeft staan, wordt geadviseerd die te laten staan, omdat je dan het snelst beschermd bent.

Een eerste dosis AstraZeneca en een tweede dosis Pfizer/BioNTech leidt tot minstens evenveel antistoffen als bij een dubbele dosis AstraZeneca, bleek uit de eerste resultaten van nieuw onderzoek. Daar heeft de Gezondheidsraad het advies op gebaseerd. In sommige gevallen leidde de combinatie zelfs tot hogere niveaus. Wel leidde het mixen van de vaccins vaker tot lichte bijwerkingen, zoals vermoeidheid, koorts en spierpijn.

RIVM: verdubbeling aantal positieve tests in week tijd

Het RIVM heeft in week 26 (28 juni tot en met 4 juli) 8.541 meldingen van positieve coronatests ontvangen. Dat zijn er ruim tweemaal zoveel als een week eerder, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het instituut. In week 25 kreeg het instituut 4.208 meldingen van positieve testuitslagen binnen. Het percentage positieve coronatesten nam ook toe tussen week 25 en 26: van 3,1 procent naar 4,5 procent.

Het is de eerste wekelijkse stijging van het aantal positieve coronatests in weken tijd: sinds begin mei nam het aantal positieve testuitslagen juist wekelijks af. Het aantal ziekenhuisopnames nam afgelopen week wel af in vergelijking met de week ervoor. In week 25 werden nog 94 mensen opgenomen als gevolg van het coronavirus, de week erna waren dat nog 47 patiënten.

Uit de cijfers blijkt dat afgelopen week vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar oud vaker positief testten op het virus. In de laatste week van juni werden per 100.000 inwoners ongeveer 55 jongeren tussen 18 en 24 jaar positief getest; afgelopen week is dat getal gestegen naar 173 per 100.000 inwoners. Deze toename ligt bij andere leeftijdsgroepen beduidend lager. In de leeftijdscategorie 25- tot 29-jarigen steeg dit getal van ruim 36 in week 25 naar ruim 59 de week erna.

Dagcijfers
Het afgelopen etmaal registreerde het RIVM 2.253 positieve testuitslagen. Ook kreeg het melding van één sterfgeval als gevolg van Covid-19. Deze persoon overleed niet noodzakelijkerwijs maandagavond of dinsdagochtend; meldingen van coronadoden komen soms met enige vertraging binnen bij het instituut.

Sinds eind juni zijn bijna alle coronamaatregelen versoepeld. Onder voorwaarde van anderhalve meter afstand en het afleggen van een coronatest zijn onder meer discotheken, kroegen, bioscopen, winkels en evenementen weer te bezoeken. Eerder op dinsdag waarschuwde demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) dat de horeca en winkelbranche beter moeten letten op het naleven van de coronamaatregelen door gasten en bezoekers, omdat burgemeesters anders in zullen grijpen. „Als er toch ondernemers of mensen zijn die de regels negeren, dan krijgen we een situatie waarbij we - net als in september - de regels weer moeten aanscherpen.”

Meerdere corona-uitbraken bij feestjes door het hele land

Op verschillende feesten en bijeenkomsten zijn sinds het versoepelen van de coronamaatregelen eind juni corona-uitbraken geweest. Zo zijn in Rotterdam 78 mensen positief getest op het coronavirus na een feest afgelopen donderdag van de Rotterdamse studentenvereniging NSR, meldt regionale omroep Rijnmond.

Op het feest op een boot in Rotterdam waren zo’n 250 mensen aanwezig, die zich vooraf moesten laten testen. De dag na het feest testte iemand alsnog positief, zegt de praeses van de vereniging tegen Rijnmond. Dinsdag laten de laatste bezoekers van het feest zich testen, dan is duidelijk hoe groot de uitbraak precies is.

Ook in Amsterdam zouden tientallen mensen besmet zijn geraakt tijdens feestjes, meldt AT5. Roeivereniging Skøll heeft twee feesten georganiseerd waar bezoekers bij aanwezig waren die achteraf positief zijn getest. Bij club Nyx zou een corona-uitbraak zijn geweest tijdens het openingsfeest. Het is niet bekend hoeveel mensen precies positief zijn getest.

Het aantal besmette personen na een feest in een discotheek in Enschede is inmiddels opgelopen tot bijna tweehonderd, een derde van de bezoekers. De uitbraak vond plaats tijdens de eerste avond dat het mogelijk was om te feesten zonder coronabeperkingen.

De Utrechtse roeivereniging U.S.R Triton heeft bekendgemaakt dat na een feest vorige week „mogelijk een cluster van besmettingen is ontstaan”. Alle aanwezigen van het feest is geadviseerd om zich te laten testen bij de GGD. Uit voorzorg en in overleg met de GGD zijn twee aankomende evenementen geannuleerd.

Bezoekers van een club in Amsterdam tijdens een Fieldlab-evenement. Foto Paul Bergen/ANP

De Jonge: toch twee weken wachten met feesten na laatste prik

Mensen die volledig gevaccineerd zijn moeten toch twee weken wachten na hun laatste prik als zij willen uitgaan. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid dinsdag gezegd in een persconferentie, meldt persbureau ANP. Eerder ontstond kritiek op het beleid dat mensen meteen na hun tweede prik (of een, in het geval van het Janssen-vaccin) een vaccinatiebewijs ontvingen. Sindsdien zijn in meerdere steden grote besmettingsclusters in het uitgaansleven ontdekt.

Een dergelijk bewijs geldt in principe als toegangskaartje voor clubs of discotheken zonder dat zij daarvoor een coronatest hoeven afnemen. Het duurt echter tot circa twee weken na de prik voordat antistoffen volledig zijn aangemaakt. Critici vonden het daarom onverantwoord dat mensen meteen na toedienen van het vaccin al geen test meer hoefden te doen en naar feestjes konden waar geen anderhalve meter afstand wordt gehouden. De Jonge sprak toen nog van een „acceptabel risico”.

Wel gaat het nog een week duren voor de CoronaCheck-app is aangepast. Tot dat moment blijft het mogelijk om direct na de laatste prik toegang te krijgen tot het uitgaansleven. Minister De Jonge roept mensen op om hier verantwoord mee om te gaan.

Grapperhaus eist meer discipline rond coronaregels van ondernemers en klanten

Ondernemers in de horeca en winkelbranche moeten scherper controleren op het naleven van de coronaregels, anders grijpen de burgemeesters daar in en zullen die overgaan tot sluiting. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) dinsdag in een persmoment op het Binnenhof. Vanavond spreekt Grapperhaus met de burgemeesters in een ingelast Veiligheidsberaad. Dan zal hij hen er op wijzen dat de handhaving op de regels beter moet.

„Als er toch ondernemers of mensen zijn die de regels negeren, dan krijgen we een situatie waarbij we - net als in september - de regels weer moeten aanscherpen”, aldus Grapperhaus. Volgens de minister negeren teveel klanten in de horeca of winkels de 1,5 meterregel. Dinsdag kwamen de leden van het kabinet bijeen om te praten over de stijgende coronabesmettingen. Sinds een aantal dagen is het aantal positieve tests toegenomen.

Vorig weekeinde kwamen er berichten naar buiten dat mensen bij Testen voor Toegang met een gekopieerde QR-code van een negatieve test binnen konden komen. Toen een journalist vroeg of het toegangstestprotocol wel goed genoeg functioneert, antwoordde Grapperhaus dinsdag dat het „gewoon zou moeten werken”. „Op zichzelf is het systeem goed, maar na binnenkomst moet iedereen zich echt aan de afspraken houden.”

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Grapperhaus voert vanavond extra overleg met burgemeesters over oplopende besmettingen, roept lokaal gezag op hard in te grijpen bij uitbraken/excessen, om te voorkomen dat versoepelingen later moeten worden teruggedraaid. https://t.co/G9rhmlZgw0

Grapperhaus riep op tot meer discipline. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Aantal opgenomen coronapatiënten weer afgenomen

Het aantal in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten is opnieuw iets afgenomen. In totaal liggen er nu 212 patiënten met Covid-19 op de verpleegafdelingen, 24 minder dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag.

Momenteel liggen er nog 103 mensen op de intensive care, zeven minder dan een dag eerder. Toen kwam het aantal weer boven de honderd uit, nadat dit zondag voor het eerst sinds september onder dat getal lag. Op reguliere afdelingen zijn nu 109 patiënten opgenomen, een daling van zeventien.

Nachtleven Catalonië op slot, Bolivia zet clowns in voor vaccinatiecampagne

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • Reizigers uit Portugal, het Verenigd Koninkrijk, India, Nepal, Portugal en Rusland zijn vanaf woensdag weer welkom in Duitsland. Het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, zegt dat die landen geen hoog risico meer vormen. Wie volledig gevaccineerd is of is genezen van Covid-19 en naar Duitsland reist, hoeft niet meer verplicht in quarantaine. Andere toeristen moeten tien dagen in quarantaine. Als ze na vijf dagen negatief getest worden, mogen ze weer uit de isolatie.
 • Nachtclubs in Catalonië moeten vanaf vrijdag gesloten blijven. Dat heeft de regionale overheid besloten, meldt het Spaanse dagblad El Pais dinsdag. Daarmee wil de regering de stijging van het aantal besmettingen de kop indrukken, vooral bij jonge mensen. Het nachtleven blijft minimaal vijftien dagen op slot. Het blijft in die periode wel mogelijk om clubs te bezoeken die ook buiten plek hebben en ook muziekfestivals kunnen doorgaan. Bij evenementen van meer dan vijfhonderd mensen is toegang alleen mogelijk voor wie volledig gevaccineerd is of een negatieve test kan laten zien.
 • Dwergstaat San Marino is het eerste land in Europa waar geen coronabesmettingen bekend zijn. Dat meldt de Italiaanse zender Sky TG24 dinsdag. De laatste persoon die besmet was met het coronavirus heeft maandag negatief getest. Bijna de hele bevolking, zo’n 34.000 mensen, is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. De meesten van hen hebben het Russische Spoetnik V-vaccin gekregen, slechts een aantal is gevaccineerd met Pfizer/BioNTech.
 • In vol ornaat zijn clowns maandag gevaccineerd in Bolivia. Ze zijn onderdeel van een campagne om jonge mensen over te halen ook een prik te halen, meldt persbureau AP. De geschminkte en kleurrijke figuren kregen hun vaccin bij de grootste universiteit van de hoofdstad La Paz. Daar had zich een lange rij mensen verzameld. Een van de clowns probeerde mensen met een enorme naald over te halen om een prik te halen. Clown Marco Flores zei tegen AP „dankbaar” te zijn dat hij was geprikt, omdat hij nu zijn familie kan beschermen. Bolivia telt 7,1 miljoen inwoners, 28 procent heeft in ieder geval een dosis van een vaccin gekregen. Vorige week maakte de regering bekend te gaan beginnen met het inenten van volwassenen tussen de 18 en 30 jaar.

Een groep clowns vermaakt mensen in de wachtrij in Bolivia. Foto Martin Alipaz/EPA

Lareb: 34 meldingen van trombose en laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe 34 meldingen van trombose, in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca- of Janssen-vaccin. 32 daarvan kwamen van mensen die een prik met het middel van AstraZeneca toegediend hadden gekregen, twee van mensen die waren ingeënt met het Janssen-vaccin. Bij achttien meldingen is het volgens Lareb „vrijwel zeker” dat het gaat om de zeldzame bijwerking ‘trombose met trombocytopenie syndroom’, staat in een update op de website.

In de meeste gevallen vond de zeldzame bijwerking plaats na de eerste vaccinatie. Drie keer gebeurde dit na de tweede prik. Twaalf vrouwen en zes mannen kampten met de verschijnselen. Vijf waren tussen de 20 en 40 jaar oud, twee tussen de 40 en 60 jaar en elf ouder dan 60 jaar. Bij de andere meldingen is een verband met de vaccinatie mogelijk, maar is volgens Lareb minder duidelijk dat het om de specifieke bijwerking gaat.

Vijf mensen zijn overleden, waarbij Lareb van drie personen vrijwel zeker kan zeggen dat dit komt door de zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. In Nederland zijn nu 2,8 miljoen prikken gezet met dit middel en iets meer dan 700.000 mensen gevaccineerd met het Janssen-vaccin.

Een coronaprik ligt klaar om ingespoten te worden. Foto Ilvy Njiokiktjien

Ombudsman: veel zzp’ers vallen buiten de boot bij coronasteun

Nog steeds zijn er veel zelfstandig ondernemers die niet in aanmerking komen voor de steunpakketten die de overheid heeft opgetuigd vanwege de coronacrisis. Dat schrijft Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen dinsdag. Hij stelt dat er ruimte moet komen voor gemeenten om lokaal maatwerk te leveren aan zzp’ers.

Dat maatwerk „gaat verder dan alleen een luisterend oor bieden of een individueel geval oplossen”, aldus Van Zutphen. Gemeenten moeten zich buigen over schuldhulpverlening en de voorwaarden voor de diverse steunregelingen (Tozo, TONK en TVL), die vaak te streng zijn of onterecht bepaalde ondernemers buitensluiten. Volgens de Ombudsman hebben veel zzp’ers hun reserves opgebruikt en is vaak sprake van schulden.

Van Zutphen merkt verder op dat er veel verschillen tussen gemeenten zijn bij de omgang met schuldhulpverlening en steunpakketten. De jongste adviezen kwamen tot stand door vijfhonderd meldingen die de Ombudsman ontving en rondetafelgesprekken die daarna gevoerd werden.

Foto Roos Koole/ANP

GP Australië geannuleerd vanwege beperkingen coronapandemie

De Grote Prijs van Australië in de Formule 1 gaat ook dit jaar niet door. De organisatie laat dinsdag weten dat het vanwege „beperkingen en logistieke uitdagingen” in verband met de coronapandemie onmogelijk is om de racewedstrijd, die eigenlijk in november gehouden zou worden, te organiseren in Melbourne.

Aanvankelijk zou de GP in Australië de openingsrace van het nieuwe F1-seizoen zijn, maar door de coronapandemie was de wedstrijd eerder al verplaatst naar het weekend van 20 en 21 november. Ook op die data blijkt het volgens de organisatie niet haalbaar. Naast de Formule 1-race is ook een streep gezet door de MotoGP, die op 24 oktober gereden zou worden op Phillip Island.

In Australië zijn de grenzen voor veel toeristen gesloten. Per 14 juli laat het land 50 procent minder buitenlandse reizigers toe. Wekelijks heet Australië dan niet langer zesduizend, maar drieduizend buitenlanders welkom. Met de aanscherpingen hoopt de Australische regering de verspreiding van de besmettelijkere Deltavariant van het coronavirus te beperken.

Naast gesloten grenzen zijn vorige week in Sydney, Perth, Darwin en Brisbane lockdowns afgekondigd om de Deltavariant in toom te houden. Daardoor zitten zo’n 10 miljoen Australiërs in isolatie thuis. Hen is gevraagd thuis te blijven en alleen de deur uit te gaan voor essentieel werk, sport, om voedsel te kopen of om medische redenen. Daarnaast hoopt Australië de vaccinatiecampagne te versnellen.

Israël ruilt vaccins met Zuid-Korea vanwege houdbaarheidsdatum

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • Israël gaat 700.000 BioNTech/Pfizer-vaccins die niet lang meer houdbaar zijn op korte termijn naar Zuid-Korea sturen. In ruil daarvoor levert Zuid-Korea in september en oktober een gelijk aantal doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin aan Israël, zegt de Israëlische premier Naftali Bennett in Haaretz. Israël kreeg de doses niet voor het verlopen van de houdbaarheidsdatum weggeprikt, terwijl Zuid-Korea de versnelde levering goed kan gebruiken.
 • In Indonesië zijn voorbereidingen getroffen voor een doemscenario met dagelijks veertig- tot vijftigduizend nieuwe besmettingen. Persbureau Reuters meldt dat de overheid extra gezondheidscentra klaar heeft staan, die kunnen worden ingezet als isolatielocaties. Ook is de productie van zuurstof die aan coronapatiënten kan worden toegediend verhoogd. Het aantal positieve tests schiet de afgelopen weken omhoog, mede door de opkomst van de Deltavariant van het virus. Maandag meldde het land 29.745 nieuwe besmettingen.
 • De Marokkaanse farmaceut Sothema gaat binnenkort starten met de productie van het Chinese Sinopharm-vaccin. In eerste instantie gaat het om vijf miljoen vaccindoses per maand, meldt het Marokkaanse persbureau MAP. In de toekomst kan dit aantal verder toenemen. De deal is gesloten door de Marokkaanse regering, dat de totale investering raamt op 500 miljoen dollar (421 miljoen euro).

Flink meer huisvuil aan de straat in 2020 dan jaar eerder

Nederlandse huishoudens produceerden afgelopen coronajaar flink meer huisvuil dan het jaar daarvoor. In 2020 werd ruim 500 kilo huishoudelijk afval per persoon ingezameld. In totaal ging het om zo’n 9 miljard kilo, een toename van 5,7 procent ten opzichte van 2019. Dat is de sterkste stijging sinds 1997, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Per persoon werd vorig jaar 29 kilo meer huisafval ingezameld dan in 2019. Een opvallende stijger was onder meer het gewicht aan groente-, fruit- en tuinafval (gft). Omdat mensen tijdens de lockdown niet uit eten konden, werden de resten die gewoonlijk door restaurants worden weggegooid deels gecompenseerd door het afval van etentjes thuis. Ook hebben veel Nederlanders zich tijdens de strikte beperkingen beziggehouden met werkzaamheden in en om het huis, zoals tuinieren. Hierdoor zijn volgens het CBS relatief veel bladeren en kleine takken in de huisvuilniszak terechtgekomen.

Ook de milieustraat, waar mensen terechtkunnen voor afval dat niet thuis wordt opgehaald, moest vorig jaar een iets grotere afvalberg verwerken dan in 2019. De bulk van die resten bestond uit glas, hout, puin en grof tuinafval, zoals grote takken.

Vorig jaar kregen meer scholieren een diploma dan het jaar daarvoor

De slagingspercentages op middelbare scholen zijn in het coronaschooljaar 2019/2020 toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat geldt voor scholieren van alle niveaus: het vmbo, de havo en het vwo. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Leerlingen op de vmbo-gemengde leerweg boekten met een slagingspercentage van 99,5 procent de beste resultaten.

Vanwege de coronapandemie ging het centraal eindexamen afgelopen coronajaar niet door. De examenuitslag werd in plaats daarvan bepaald door de cijfers van de schoolexamens. Om de resultaten wat op te krikken, konden leerlingen eventueel voor enkele vakken een extra toets afleggen.

Afgelopen coronajaar nam 99 procent van de scholieren op het vwo een diploma in ontvangst, tegenover 91 procent in het schooljaar 2018/2019. Op de havo was vorig jaar sprake van een slagingspercentage van 98 procent, een toename van 10 procentpunt, en op het vmbo slaagde 99 procent van de examenleerlingen, 4 procentpunt meer dan de lichting daarvoor. Binnen het vmbo zijn vooral de slagingspercentages op het vmbo-g en vmbo-t opvallend. Op deze hoogste vmbo-niveaus steeg het slagingspercentage in schooljaar 2019/2020 met respectievelijk 9 procentpunt (vmbo-g) en 6 procentpunt (vmbo-t) ten opzichte van het jaar daarvoor.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws op maandag 5 juli:

 • Mensen die een eerste prik met het vaccin van AstraZeneca hebben gehad, kunnen als tweede dosis het vaccin van BioNTech/Pfizer krijgen. Dat staat in een maandag gepubliceerd advies van de Gezondheidsraad.
 • Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 1.545 meldingen van positieve coronatests geregistreerd. Nadat het aantal besmettingen al weken terugliep, loopt het sinds begin juli weer langzaam op. Ook aantal in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten is toegenomen.
 • Engeland gaat per 19 juli waarschijnlijk van het slot. Op deze zogenoemde Freedom Day zullen de meeste coronabeperkingen in het land worden opgeheven, waaronder de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes en de afstandsregel.
 • Honderden mensen die op 31 juli en 1 augustus een vaccinatie-afspraak hadden ingepland in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord moeten een nieuwe afspraak maken. Op die dagen worden om de hoek namelijk de festivals Pleinvrees en De Zon georganiseerd.
 • Vorig jaar is het aantal meldingen van kinderen die per ongeluk handalcohol dronken flink toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Ook was er in 2020 een stijging van het aantal spatincidenten, waarbij mensen desinfectiemiddel in hun ogen kregen.

Lees ook het hele blog van maandag 5 juli terug