Corona-uitbraken onder studenten en horecapersoneel in Limburg en Groningen

Samenkomsten in cafés en op feestjes hebben afgelopen week zowel in Limburg als in Groningen geleid tot corona-uitbraken. In Limburg zagen de uitbaters van een aantal horecazaken zich genoodzaakt de zaken te sluiten na een corona-uitbraak onder het personeel. Dat meldt 1Limburg maandag. Zeventien medewerkers van de cafés In de Karkol, De Bòbbel, De Comedie en OLV2 testten positief. De plaatselijke GGD laat aan 1Limburg weten een bron- en contactonderzoek naar de horecazaken uit te voeren om ook eventuele andere besmettingen op te sporen.

In Groningen leidde een feest van de studentenvereniging Albertus Magnus tot een corona-uitbraak, meldt de regionale omroep RTV Noord. Zes besmettingen zijn door de plaatselijke GGD herleid naar de massale feestavond op de sociëteit afgelopen woensdag, waarbij zo’n negenhonderd leden aanwezig waren.

De leiding van de studentenvereniging ziet geen reden om de deuren te sluiten als gevolg van de besmettingen en zegt tegen RTV Noord dat de vereniging zich heeft gehouden aan alle overheidsmaatregelen, zoals het vereisen van een negatieve testuitslag voor binnenkomst. Dat systeem van toegangsbewijzen is eerder ook al niet waterdicht gebleken. Zo traceerde de GGD Twente vorige week 110 besmettingen na een feest in een discotheek in Enschede.

De corona-uitbraken volgen op coronaversoepelingen voor de horeca die ongeveer een week geleden zijn doorgevoerd. Sinds 26 juni hoeven horecazaken niet meer verplicht op een bepaald tijdstip dicht en is de mondkapjesplicht opgeheven. Ook geldt niet meer een maximumaantal bezoekers, mits de aanwezigen anderhalve meer afstand kunnen houden. Verder vinden sinds kort weer grotere feesten plaats via het Testen voor Toegang-beleid.

Lees ook: Ook bij een hoge vaccinatiegraad blijven er risico’s, hoe kan een vierde golf voorkomen worden? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsraad: prik van Pfizer/BioNTech na eerste prik AstraZeneca kan