Nederlandse fictie
-
Peter Terrin: Al het blauw
Deze onheilspellende roman gaat over de aantrekkelijke Simon (19), die verstrikt raakt in een affaire met de twintig jaar oudere barvrouw Carla, in een stadje in het België van eind jaren tachtig. Wat doet dat lichaam op het parkeerterrein?
-
Sofie Lakmaker: De geschiedenis van mijn seksualiteit
De geschiedenis van mijn seksualiteit, de debuutroman van Sofie Lakmaker (1994), heeft het in zich om een hit te worden – omdat het een vurig verhaal is, nietsontziend en grappig, zo smeuïg geschreven dat je erdoorheen vliegt.
-
Toine Heijmans: Zuurstofschuld
Toine Heijmans zegt het niet graag, maar hij begon aan Zuurstofschuld, zijn laatste roman, omdat hij in een depressie zat. Een gezin, bestseller, bootje voor de deur en tóch depressief: „Je bent bijna vijftig en je denkt: is dit alles?”
-
Hanna Bervoets: Een modern verlangen
Hanna Bervoets is de modernste auteur van Nederland. Zij maakt slim en spitsvondig gebruik van de verworvenheden en problemen van de huidige maatschappij. Haar nieuwe verhalenbundel speelt zich af in de wereld van gewone mensen, in het bezit van zaken als een ontbijtbar en een zonwering, gegevenheden van een modern burgerlijk leven. Lees dit boek vooral niet in een keer uit.
-
Arie Storm: Schoonheidsdrift
Met zijn tragikomische roman Schoonheidsdrift wil Arie Storm zijn lezers in corona-tijden aan het lachen maken. En tegelijk gaat het toch weer over de dood. „Je ziet aan goede schrijvers en dichters, maar ook bij goede kappers trouwens, dat ze lol hebben in wat ze doen, in het leven.”
-
Simone Atangana Bekono: Confrontaties
De slimme, woeste, 16-jarige puber Salomé probeert zich als zwart meisje in te vechten op een ‘kaaskoppenkutschool’. Confrontaties is een opvallend doordacht, beloftevol debuut van Simone Atangana Bekono (1991). Aan hard werken en niet zeuren heb je geen fuck in een Nederland vol ingebakken vooroordelen.
-
Robbert Welagen: Raam, sleutel
Op de dag dat haar man overlijdt wordt een vrouw verliefd op een andere vrouw. Het hypnotiserende Raam, sleutel (●●●●●) van Robbert Welagen is de vrucht van een gerijpt meesterschap.
-
Emma Curvers: Melktanden
De kern van Emma Curvers’ Melktanden lijkt de vraag hoe weinig weerbaar, brossig en groen het leven van een late twintiger nog kan zijn. Maar onder de oppervlakte gaat het over veel meer, zoals over een generatie die geen knopen kan doorhakken.
-
Helena Hoogenkamp: Het aanbidden van Louis Claus
Jeugd, tegenslag, opgroeien: het is de materie waaruit veel literaire debuten zijn opgebouwd, maar Helena Hoogenkamp steekt er bovenuit met haar knisperende stijl en haar knappe dosering. Deze roman gaat over de groeipijn van de veertienjarige Carla, maar tegelijk over de wording van een vrouw.
-
A.L. Snijders: Tat Tvam Asi
Hoe een ebbenhouten personage autonomie behoudt tijdens de coronapandemie: A.L. Snijders’ Zeer Korte Verhalen uit 2019 en 2020 zijn uitmuntende tekstjes, vrijwel allemaal het overdenken waard. De bundeling daarvan, Tav Tsam Ami, bevat een fontein aan eigenzinnigheid.
-
Roos van Rijswijk: De dwaler
In verhalenbundel De dwaler (●●●●) toont Roos van Rijswijk haar gevoel voor timing en toon. Eigenlijk is het helemaal niet grappig als een docent een groep kinderen toespreekt alsof ze ontgroening lopen bij Vindicat. Totdat Van Rijswijk het opschrijft.
-
Nico Dros: Willem die Madoc maakte
In zijn nieuwe roman Willem die Madoc maakte weet Nico Dros met veel toewijding en vertelplezier de donkere Middeleeuwen te verbeelden. Dit is een uitzonderlijk (●●●●●) boek.
-
Ellen de Bruin: Kraaien in het paradijs
Kraaien in het paradijs, de tweede roman van Ellen de Bruin, is zo’n boek dat je overal mee naar toe sleept, zo’n boek waarvan je al lezend steeds denkt: ‘Moet uit! Moet uit!’ - tot het moment dat je het daadwerkelijk dichtslaat, en baalt dat je het uit hebt.
-
Lot Vekemans: De verdwenene
Daan, een zestienjarige puber met een drugsprobleem, wordt door zijn moeder naar Canada gestuurd om met zijn vijftigjarige oom te gaan hiken in de Rocky Mountains. De verdwenene van Lot Vekemans is een ontroerende maar ook spannende roman. Want op een dag verdwijnt de problematische jongen.
-
Nicolien Mizee: Hoog en laag springen. Faxen aan Ger
In Hoog en laag springen (●●●●●) schrijft de sociaal onaangepaste Nicolien Mizee vrolijk en zeer onsmakelijk over haar tamelijk dwaze familie, haar geldzorgen, haar bijverdiensten als naaktmodel voor amateurschilders, haar lesbische dansles, haar kijk op de wereld. Geestig en onverbiddelijke eerlijk: dit is een adembenemend boek.
-
Persis Bekkering: Exces
Een vrouw probeert op hedonistische technoraves te ontsnappen aan het juk van de voortglijdende, verrotte tijd. Exces van Persis Bekkering is een boeiende en prikkelende roman.
-
Richard Osinga: Arc
Het is meteen smullen, de nieuwe roman van Richard Osinga. In Arc volg je een bioloog met een midlifecrisis en een Nederlandse promovenda die een geïnfecteerde patiënt onder haar hoede neemt. Nog meer draait het om de vraag: wat als herinneringen viraal verspreid kunnen worden?
-
Renée van Marissing: Onze kinderen
In Onze kinderen, de nieuwe roman van Renée van Marissing, ruimt dertiger Mia het huis van haar overleden vader leeg. Vanzelf komen jeugdherinneringen bovendrijven – die zelden gezellig zijn. Hoe het is om op te groeien met een dronken vader.
Buitenlandse fictie
-
Victoria Mas: Het bal der gekken
Victoria Mas’ debuutroman Het bal der gekken speelt zich af aan het eind van de 19de eeuw, in La Salpêtrière, het Parijse ziekenhuis waar geesteszieken werden opgesloten en behandeld. Het waren vooral lastige vrouwen, van wie hun echtgenoot, vader of voogd af wilde. Voor machtige Parijzenaars dienden deze vrouwen als amusement.
-
Maxim Osipov: De wereld is niet stuk te krijgen
Onze recensent was verrast toen hij de verhalen van een nieuwe Tsjechov las: Maxim Osipov, een arts uit het ziekenhuis van een provinciestad. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan. Alle problemen van het Rusland van Poetin komen er samen. Mensen leven er niet, maar overleven. Jonge vrouwen verkopen zich aan duistere oligarchen in de hoop op een beter leven.
-
Rachel Cusk: De tweede plaats
Rachel Cusks laatste roman gaat over een vrouw die gefascineerd is door een kunstenaar van wie ze schilderijen heeft gezien in Parijs, reden om hem te vragen een tijdje op het landgoed te komen wonen. Hij accepteert de uitnodiging en samen met zijn jongere vriendin betrekt hij tijdelijk het tweede huis. Hun aanwezigheid maakt veel los.
-
Nadia Owusu: Naschokken
Bij welk land, bij welke mensen, bij welke taal, bij welke kleur, hoor ik. Dat vraagt de van origine Tanzaniaanse Nadia Owusu (1981) zich af in haar briljant geschreven levensgeschiedenis Naschokken. Zo is het om verlaten te worden.
-
Yoko Ogawa: De geheugenpolitie
De geheugenpolitie van Yoko Ogawa is het Japanse antwoord op Margaret Atwood. Deze dystopsiche roman, die al in 1994 verscheen en nu eindelijk een internationaal publiek vindt, voelt akelig actueel aan.
-
Anna Hope: Verwachting
In Verwachting van de Britse Anna Hope volg je de levens van drie vriendinnen die op hun negenentwintigste nog samenleven als studenten, in een Victoriaans huis aan een klein park in Londen. Eenvoudig en rechtlijnig is hun geluk. Alles kan nog alle kanten uit en het leven kent geen echte verantwoordelijkheden. Zes jaar later zijn de kaarten heel anders geschud.
-
Kazuo Ishiguro: Klara en de Zon
Klara is een levensechte robot die gemaakt is om mensen gezelschap te houden. Wat de mensen in haar directe omgeving niet doorhebben is dat Klara een geheel eigen denkwereld heeft. Omdat ze op zonne-energie loopt, is de zon van het allergrootste belang voor haar. De roman van deze Nobelprijs-winnaar behandelt terloops grote vragen, zoals: hebben mensen iets eigens, een ziel, of zijn ze zonder meer te downloaden in andere verschijningsvormen?
-
Deon Meyer: Donkerdrif
In Donkerdrif van Deon Meyer onderzoeken twee rechercheurs uit Kaapstad de vermissing van de steenrijke zakenman Jasper Boonstra. Deze thriller is topamusement.
-
Judith Hermann: Lettipark
In 1998 brak de Berlijnse Judith Hermann (1970) internationaal door met de verhalenbundel Zomerhuis, later. In deze krant werd de bundel geroemd als het ‘rake portret van een stel vage, half-existerende mensen’. Dit zou je ook kunnen zeggen over haar nieuwe boek Lettipark. Vijf ballen.
-
Roberto Camurri: De naam van de moeder
In de nieuwe roman van de Italiaanse Roberto Camurri (1982) bepaalt een weggelopen moeder het leven van al haar familieleden. Bedachtzaam én meeslepend schetst Camurri het portret van een vrouw die haar gezin krassen gaf.
-
Evie Wyld: Wij zijn de wolven
Wij zijn de wolven van Evie Wyld is een fascinerend verhaal over vier generaties Schotse vrouwen die te veel zuipen, onverstandige keuzes maken en hun families teleurstellen. Bovenal proberen ze hun plek te vinden in een onherbergzaam gebied.
-
Rumaan Alam: Laat de wereld achter
Borrelend en vrijend in een luxueuze Airbnb ondergaan twee families het einde van de wereld. Met zijn broeierige roman Laat de wereld achter schreef Rumaan Alam een bestseller waarin hij kritiek uit op de levensstijl van de stedelijke middenklasse. „Yuppen die duurzaam leven zijn vooral bezig met hun zelfbeeld.”
-
Georges Simenon: Het gebeier van Bicêtre
Deze roman, van ‘de schrijver met tienduizend bedpartners’, gaat over een gevierd Parijse krantenuitgever die na een copieuze maaltijd met oude vrienden in het toilet van het restaurant een beroerte krijgt en half-verlamd en zonder spraakvermogen wakker wordt in een ziekenhuisbed. Dit is een meesterlijk boek.
-
Marian Engel: Beer
In de roman Beer (●●●●) van Marian Engel wordt dertiger Lou verliefd op een beer, die haar aflikt omdat ze zich met honing of menstruatiebloed insmeert. Wat is hier aan de hand? Dit is een van de mafste boeken van dit moment.
-
Nicole Krauss: Een man zijn
In Een man zijn van Nicole Krauss vind je tien grappige, tedere en ontroerende korte verhalen over ingewikkelde relaties tussen mannen en vrouwen. Zo is daar de tiener die een sm-relatie aangaat met een Nederlandse bankier en de Joods-Amerikaanse vrouw die op date gaat met een Duitse bokser. Onze recensent is enthousiast.
-
Heike Geissler: Seizoensarbeid
Uit geldnood werkte de Duitse schrijver Heike Geissler een paar weken rond de kerstdrukte bij Jeff Bezos’ megabedrijf Amazon, en schreef over haar ervaringen de ingenieuze autofictie Seizoenarbeid. Toch is dit boek meer dan een shock report. Het laat vooral zien hoe ongezond onze relatie tot werk is.
-
Walter Kempowski: Alles voor niets
Het is een van de grootste Duitse taboes: het lot van de Heimatvertriebenen, de Duitsers die aan het einde van de oorlog massaal op de vlucht sloegen voor de wraakzucht van het Rode Leger. Walter Kempowski’s Alles voor niets (●●●●) is de eerste grote roman over de gruwelijke ervaringen van de 750.000 vluchtende inwoners van Oost-Pruisen.
Non-fictie
-
Slavoj Zizek: Als een dief op klaarlichte dag
Onlangs verscheen het fraaie nieuwe boek Als een dief op klaarlichte dag van sterfilosoof Slavoj Zizek. Daarin geeft het denkbeest zijn visie op de thema’s van het moment. Wat verklaart de perverse aantrekkingskracht van Trump? Waar moet het heen met linkse politiek na de val van Sanders en Corbyn? Zizek is een genot om te lezen.
-
Roline Redmon: De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied
Roline Redmond zag zich voor een bijna onmogelijke taak gesteld toen haar moeder haar een opdracht gaf: breng de familie in kaart. Want een familie van slaafgemaakten breng je niet zomaar in kaart. Toch probeerde ze het. Ze werkte er een jaar of tien aan en schreef er een bijzonder (●●●●) boek over, De Doorsons, dat je veel leert over de geschiedenis van Suriname.
-
Heike B. Görtemaker: Hitlers hofhouding. De intieme kring tijdens het Derde Rijk en daarna
Hitler omringde zich jarenlang vooral met vrouwen, zoals Eva Braun, hierboven op de ligstoel. Dat blijkt uit een boek van historica Heike B. Görtemaker. Van het hardnekkige beeld van de ‘contactarme despoot’ blijft weinig over.
-
Nikki Sterkenburg: Maar dat mag je niet zeggen. De nieuwe generatie radicaal-en extreemrechts in Nederland
Nikki Sterkenburg dompelde zich onder in extreemrechts Nederland. Wat ze aantrof stelt niet gerust. En het ergste is: het zijn niet alleen de uitgesproken neo-nazi’s die er gevaarlijke ideeën op nahouden. De onopvallende neo-nazi: maatpak, hypotheek en vaste baan.
-
Jonathan Kaufman: Koningen van Shanghai. Hoe twee rivaliserende Joodse families meebouwden aan het moderne China
Twee Joodse families uit Bagdad bouwden halverwege de 19de eeuw Shanghai op, werden schatrijk en redden tijdens de Tweede Wereldoorlog 18.000 Joodse vluchtelingen. Jonathan Kaufman schreef een spannend geschiedenisboek over deze tycoons van Shanghai.
-
Rasit Elibol: De nieuwe koloniale leeslijst
De bekendste boeken over Suriname, Indonesië en de Antillen zijn geschreven door witte kolonialen, en geven daarom een vertekend beeld van deze ‘verloren paradijzen’. Deze essaybundel (●●●●) laat zien hoe het ook kan.
-
Dara McAnulty: Dagboek van een natuurjongen
De Noord-Ierse Dara McAnulty is pas zeventien jaar, maar hij is nu al een volwassen, onbevangen natuurschrijver, zo blijkt uit zijn debuut Dagboek van een natuurjongen. Deze internationale bestseller doet denken aan Greta Thunberg.
-
Martin Hendriksma: Aan zee. Een kroniek van de kust
Van ‘NSB-dorp’ Zandvoort tot ‘Sodom aan de Schelde’: Aan zee van Martin Hendriksma vertelt de geschiedenis van de Nederlandse kust. Het strand, eeuwenlang een bron van duivels vermaak, is pas vrij kort een plek waar iedereen genot vindt. Dit is een belangrijk boek.
-
Caroline de Gruyter: Beter wordt het niet. Een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie
In Beter wordt het niet neemt Caroline de Gruyter je mee naar het Habsburgse rijk. Ze loopt door de paleizen, verschijnt op een bal en praat met afstammelingen van keizers. Tussendoor legt ze bruggetjes naar de Europese Unie, die verbazend veel kenmerken deelt met het voormalige rijk.
-
Marc Jansen: Belaagd paradijs. Een geschiedenis van Georgië
Hoewel het land van wijn, citrusvruchten en mineraalwater de laatste jaren steeds meer toeristen trok, was er nog geen overzichtsgeschiedenis van Georgië in het Nederlands. In Belaagd paradijs neemt Marc Jansen je mee op een wilde rit door ‘het oorspronkelijke Eden’.
-
Maja Göpel: Onze wereld nieuw denken
In haar nieuwe boek - een bestseller in Duitsland - stelt politiek econoom Maja Göpel dat groei de fatale logica van onze beschaving is, en geeft ze adviezen voor een andere benadering. „Al onze moderne utopieën lijken te ontaarden in dystopische visioenen.”
-
Daan Heerma van Voss: De bange mens. Mijn zoektocht naar de bron van onze angsten
Wat als er een onbeheersbaar monster in je schuilt? Een angst die onverwacht opduikt, onvoorspelbaar en oncontroleerbaar, en het gemoed overneemt? Met deze kwelling worstelt schrijver Daan Heerma van Voss (1986) al van jongs af aan. Nooit durfde hij naar zijn angsten te kijken, totdat zijn vriendin hem aanspoorde het beest in de bek te kijken. Het resulteerde in De bange mens, een openhartig boek waarin Heerma van Voss op zoek gaat naar de bron van zijn angsten.
-
Philip Dröge: Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis.
Aan de hand van zijn voorvaderen schreef Philip Dröge de geschiedenis van Batavia/Jakarta, genaamd ‘de grote doerian’, in een verfrissend, spannend reisverslag (●●●●), waarin schandelijkheden niet konden ontbreken.
-
Pauline Terreehorst: Het geheim van de Gucci-koffer. Hoe de adel uit Midden-Europa verdween
Er was eens. Honderd jaar geleden. Boedapest en Wenen. Koning, keizer en paleizen. Alle ingrediënten zijn er voor het sprookjesachtige deel van Het geheim van de Gucci-koffer van Pauline Terreehorst, waarin zij de bloei maar vooral ook de ondergang van de adel in Midden-Europa beschrijft.
-
Margriet van der Heijden: Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
Margriet van der Heijdens Denken is verrukkelijk is de sprankelende dubbelbiografie van de natuurkundigen Paul Ehrenfest en Tatiana Afanassjewa. Dit boek leest als een boeiend geschiedenisverhaal, dat je meevoert via het Habsburgse keizerrijk en tsaristisch Rusland naar Leiden, waar de twee een nieuw leven probeerden op te bouwen. Affaires en mislukkingen: het meeslepende leven van een wetenschappelijk powerkoppel.
-
Jan Brokken: De tuinen van Buitenzorg
De nieuwe Jan Brokken, De tuinen van Buitenzorg, (●●●●) is niet zozeer een relaas over een Hollands echtpaar in de nadagen van Nederlands-Indië, als wel een zoektocht naar de levendige jonge vrouw die zijn moeder ooit was voordat ze in 1949 getraumatiseerd naar Nederland kwam. Dit is een van zijn beste boeken.
-
Ross King: De boekhandelaar van Florence. Over de renaissance, de boekdrukkunst en de veranderende kracht van ideeën
De klantenkring van de Florentijnse boekhandelaar Vespasiano da Bisticci (1421 - 1498) bestond niet uit de minsten: bankiers, mecenassen en koningen wisten hem te vinden. De Canadese auteur Ross King schreef een fascinerende biografie over zijn leven, vol moord, doodslag en intrigerende personages.
-
Marit Kapla: Osebol. Getuigenissen van het Zweedse platteland
Journalist Marit Kapla gooide in hoge ogen met haar melancholische debuut Osebol, over een uitstervend dorpje op het Zweedse platteland, waar alleen nog mensen komen om een zomerhuisje te kopen. Dit is een betoverend boek.
-
Toni Boumans: Je mag wel bang zijn, maar niet laf. De enerverende en noodlottige geschiedenis van de familie Bakker
De Friese familie Bakker telde een keur aan fascinerende figuren, onder wie opvallend veel homoseksuele verzetshelden. Journalist Toni Boumans dook in hun verleden.
-
Irene van der Linde en Nicole Segers: Bloed en honing. Ontmoetingen op de grenzen van de Balkan
Irene van der Linde en Nicole Segers reisden vijf jaar lang over de Balkan. Met als resultaat een fascinerend boek over een verlaten uithoek, waar ieders laatste hoop op de EU is gevestigd. Waarom iedereen dit boek (●●●●●) zou moeten lezen.
-
Hannah Arendt: Het leven van de geest
Hannah Arendt stierf in 1975. Ze was toen een van de beroemdste denkers ter wereld. Haar angst dat ideologie en andere vormen van gedachteloosheid kritisch denken in de verdrukking kunnen brengen gaf ze vorm in een magistraal boek.
-
Hubert Smeets: Een wonderbaarlijk politicus. Hans van Mierlo 1931-2010
Hubert Smeets schreef een fraaie biografie over politicus Hans van Mierlo, die intellectueel verlangen, maatschappelijke waardering en romantisch theater in elkaar liet overvloeien. Je leest hoe D66 van een volksbeweging veranderde in een partij voor eloquente burgers die hun hogere maatschappelijke positie ook politiek wilden uiten. Was Van Mierlo een typisch product van ‘babyboomers en 1968’?
-
Edmund de Waal: Brieven aan Camondo
Edmund de Waal loopt door een bijzonder huis, 63 Rue de Monceau, in Parijs. Het is gebouwd door Moïse de Camondo en sinds zijn dood, in 1935, is er niets aan veranderd. In de vorm van brieven neemt De Waal je mee naar dat huis, mee de geschiedenis in, en vertelt op die manier een verhaal over jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog zoals dat nog nooit verteld is.
-
Blake Bailey: Philip Roth. De biografie
In zijn onthullende biografie laat Blake Bailey overtuigend zien dat het leven van deze grote Amerikaanse schrijver nog gecompliceerder in elkaar stak dan menig Roth-fan kon bevroeden. Dramatische relaties, verbroken vriendschappen en een stoet minnaressen: de levensloop van Philip Roth.
-
Guido van Hengel: Roedel. Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië
In 1910 worden de straathonden van Istanbul gevangen en op een rotsig eiland gedumpt, om in de brandende zon, zonder eten en drinken, te sterven. Nee, Roedel. Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië van historicus Guido van Hengel is niet geschikt voor tere zielen. Maar dit sprankelende, originele boek laat zien hoe het verlangen naar een reine, moderne samenleving kan uitdraaien op gewelddadige vernietiging.
-
Heather Clark: Rode komeet. Het korte leven en de vlammende kunst van Sylvia Plath
Ze was verlaten door haar grote liefde, kreeg elektroshocktherapie en kampte met met een afgunstige moeder: de verbluffende (●●●●●) biografie De rode komeet, door de Britse hoogleraar Heather Clark, gaat over het tragische leven van de briljante Sylvia Plath. Waarom legde ze op haar dertigste haar hoofd in de gasoven?
-
Levie de Lange: Vijftien namen
Levie de Lange was een straatarme arbeider uit de sloppenwijk in de Amsterdamse Jodenbuurt. Met zijn vrouw en vijftien kinderen belandde hij in 1942 in Auschwitz. Na de oorlog tekende journalist Jaap Stigter zijn levensverhaal op, dat zich afspeelt in een verdwenen wereld.
-
Lieneke Frerichs: Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh
Lieneke Frerichs werkte 25 jaar lang aan haar biografie van schrijver Nescio (1882 - 1961). Frits Grönloh, zoals hij in het echt heette, zag zichzelf als een egocentrische ellendeling, werd wanhopig verliefd en was op zijn gelukkigst in de natuur. „De meeste kunstenaars zijn doorgewinterde egoïsten.”
-
Ben Wilson: Metropolis. De grootste uitvinding van de mens. (Metropolis. A History of the City. Humankind’s Greatest Invention)
Van prostitutie in Babylon tot flaneren in Parijs: in Metropolis beschrijft historicus Ben Wilson de geschiedenis van de stad aan de hand van veertien steden. Het is een grote-greep-boek, dat doet denken aan Sapiens van Yuval Noah Harari of Het jaar 1000 van Valerie Hansen en een zeer aangename leeservaring oplevert. De stad, betoogt Wilson, is de grootste uitvinding van de mens.
-
Coen Verbraak: De Molukkers. Een vergeten geschiedenis
De Molukkers van Coen Verbraak is een onthullend boek vol pijn. Zelfs als je de geschiedenis wel denkt te kennen, schrik je ervan. Wat een verdriet zit er in deze verhalen.
-
Matthijs van Boxsel: De topografie van de Domheid
Jarenlang werkte ‘domheidsspecialist’ Matthijs van Boxsel aan een allesomvattende theorie over de domheid. Nu is het hem gelukt. In zijn nieuwe boek legt hij uit waarom sommige Nederlandse steden als dom worden gezien. „Geen mens is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te begrijpen.”
-
Eva Taylor-Tazelaar: Sabines oorlog. Hoe mijn moeder de kampen overleefde
Als Sabine Zuur (1918- 2012) uitging, zag ze eruit als een filmster: chic en aan aandacht geen gebrek. Wat mensen niet wisten, was dat onder die buitenkant een oorlogstrauma zat - ze overleefde drie concentratiekampen. Dit is haar verhaal.
-
Gijs van der Sanden: De dingen die je vergeet. Rouwen voor beginners
Journalist en schrijver Gijs van der Sanden verloor kort na elkaar zijn beide ouders aan een hartaanval. In zijn debuut De dingen die je vergeet beschrijft hij zijn zoektocht als 23-jarige naar rouwen en welzijn. Dit is wat hem het meeste troostte.