In beeld

Beelden uit de oorlog van Tigray

Hoe loopt de oorlog af in Tigray? Met ingehouden adem volgden de analisten en de internationale gemeenschap dit weekend de ontwikkelingen in de noordelijke deelstaat van Ethiopië Daar voltrok zich begin van de week een omslag in de maandenlange strijd tussen Tigrese milities (het Tigray People’s Liberation Front, TPLF) en het nationale leger (dat daarin werd bijgestaan door Eritrese militairen): de rebellen veroverden de hoofdstad Mekelle. Premier Abiy Ahmed riep een eenzijdig staakt-het-vuren uit, maar in de dagen daarna kwam het op enkele plekken nog wel tot confrontaties. En ook verder van het strijdveld af was het conflict zichtbaar, zo is te zien in deze fotoserie. Die toont krijgsgevangen gemaakte militairen van het federale leger die door de rebellen door de regio werden gemarcheerd, op weg naar hun overwinningslocatie Mekelle.
Maar liefst vier dagen lang waren de rebellen van de Tigray Defence Force (TDF) met hun krijgsgevangenen onderweg, zo stelt de organisatie in een verklaring. De mars ging van de zuidelijker gelegen Abdi Eshir naar de geclaimde hoofdstad Mekelle, een tocht van zo'n 75 kilometer.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
In Mekelle zouden de leden van het Ethiopische federale leger in een rehabilitatiecentrum gevangen zijn gezet. De gevangenenmars bereikte vrijdag de hoofdstad, en werd daar opgewacht door burgers.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
De door de premier uitgeroepen wapenstilstand is door de rebellen nauwelijks serieus genomen - tegenover persbureau AP sprak een woordvoerder van het rebellenleger van een "zieke grap". TDF zegt na Ahmeds verklaring juist nog meer terrein te hebben veroverd op de federale troepen.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Burgers vergezellen een Tigrese strijder in de straten van Mekelle. Doel van de rebellen: het nationale leger zo ver terug te dringen dat zij in buurland Eritrea hun heil moeten zoeken. Dan moeten zij wel onderhandelen over wie de macht krijgt in de deelstaat Tigray. De rebellen zijn gekant tegen het beleid van Abiy Ahmed, die de federale regering leidt.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Onder de gevangen militairen van het federale leger zijn ook vrouwen. Zij zijn in hetzelfde centrum in Mekelle opgesloten.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Burgers kijken naar een toespraak van Debretsion Gebremichael, de leider van de lokale overheid van Tigray voordat de oorlog met de federale regering uitbrak. De Verenigde Naties riepen de Tigrese milities zaterdag op om het staakt-het-vuren dat Ahmed heeft afgekondigd, "onmiddelijk en definitief" ook op te volgen. Zo'n wapenstilstand is noodzakelijk om humanitaire hulp op gang te brengen in de noordelijke deelstaat, na maanden van strijd.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
De overwinning van de TDF wordt door aangesloten rebellen en hun aanhangers uitbundig gevierd in Mekelle.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Het is voor analisten en humanitair werkers nog niet duidelijk wat de overwinning van de rebellen betekent voor de bevolking van Tigray: het gevaar van gevechten lijkt weliswaar geweken, maar het is de vraag of de voedseltekorten voor honderdduizenden burgers snel kunnen worden opgelost. In de laatste maanden was niet alleen fysieke toegang tot het gebied lastig; er waren ook geregeld communicatie-'blackouts', waarbij telefoon- en internetverkeer werd afgesloten.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Vrouwelijke militairen van het federale leger zoeken elkaar op in de gevangenis van Mekelle waar zij naartoe zijn gebracht.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
In totaal zouden zevenduizend Ethiopische militairen gevangen zijn genomen op het strijdtoneel. Woensdag en donderdag werd nog hevig gevochten door legers die elkaar troffen in de regio. Daarbij zou ook belangrijke infrastructuur zijn verwoest of gesaboteerd; dat maakt het werk voor hulporganisaties lastig. Het World Food Programme liet vrijdag weten dat sommige delen van Tigray, waar de bevolking door de strijd geen toegang heeft gehad tot voedsel, nog altijd heel gevaarlijk of slecht begaanbaar zijn.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Tigrese rebellen houden de wacht in het 'Rehabilitation Center' in Mekelle waar de krijgsgevangenen zitten. Meerdere analisten deden in het weekend een oproep aan de betrokken conflictpartijen om zich te houden aan de regels voor de humanitaire behandeling van gevangenen.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Sommige krijgsgevangenen zijn gewond.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Krijgsgevangenen in het gevangenencentrum in Mekelle.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP
Wat er precies met de krijgsgevangen gebeurt, is niet bekend. Sommige bronnen meldden vrijdag, toen de eerste beelden uit Mekelle kwamen, dat militairen uit de lage rangen snel worden vrijgelaten. Mogelijk blijven officieren nog onder het juk van de Tigrese rebellen.
Foto Yasuyoshi Chiba / AFP